Άλλο μέσο, άλλο μισό

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Μαγκλάρας Λάμπρος

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2009 5 5' Μυθοπλασία Κωμωδία

Σύνοψη

Πρόκειται για ένα δικαστικό στιγμιότυπο όπου με αφορμή μια κληρονομιά το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο από όρο της διαθήκης να διερευνήσει τη διαφορά των εννοιών «μέσο» και «μισό». Αντιμετωπίζει την αιτία εμφάνισης του παράδοξου του Ζήνωνα του Ελεάτη που σε μία απλοποιημένη μορφή της μας λέει ότι: Κανείς δεν μπορεί να διανύσει μία ευθεία απόσταση ΑΒ, επειδή είναι υποχρεωμένος για να φτάσει από την αρχή της απόστασης στο τέλος της απόστασης να περάσει πρώτα από το μισό της.

Περίληψη

Βρισκόμαστε σε μία αίθουσα μονομελούς δικαστηρίου όπου ένας αφηγητής μας εισάγει στην υπόθεση. Ο Ζήνων Ανάκατος, πέθανε και άφησε κληρονομιά υπό όρους στον δήμο ή την Ιερά Μονή Πανεισπράκτορα, όταν καταφέρουν (όποιοι εκ των δύο κληρονόμων) να διανύσουν μία απόσταση 10 μέτρων κατά το ακριβές μισό της. Την περιουσία όμως μπορεί να πάρει όποιος τρίτος μπορέσει αποδεικτικά να «απαγορεύσει» στους δύο αυτούς κληρονόμους να διανύσουν τη ακριβώς μισή απόσταση των 10 μέτρων. Εν προκειμένω διερευνάται το περίφημο παράδοξο του Ζήνωνα του Ελεάτη, το οποίο μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχει απαντηθεί με μαθηματικά μέσα. Αυτό τώρα επιτυγχάνεται μέσα από την ολιγόλεπτη διαδικασία στο δικαστήριο με κίνητρο την περιουσία και τους κληρονόμους. Σε απλοποιημένη μορφή το παράδοξο, που καταργείται με την φανέρωση των αιτιών του, είναι ο εξής ισχυρισμός: Μία απόσταση λ.χ. ΑΒ=1000 μέτρων δεν μπορεί κανείς να την διανύσει επειδή θα πρέπει πρώτα να διανύσει τη μισή και στη συνέχεια τη μισή της μισής, της μισής, της μισής…. Η αέναη διαιρετότητα «απαγορεύει», με κάποιον μαθηματικό τρόπο στον όποιο βαδιστή να φθάσει από το Α στο Β διότι πάντα θα πρέπει να διέλθει από τη μισή απόσταση. Το πρόβλημα για τον δικαστή λοιπόν που δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει μαθηματικά ή το παράδοξο του Ζήνωνα του Ελεάτη, είναι φαινομενικά απλό, αφού ξέρει ότι μπορούμε να πάμε από Α σε Β χωρίς εμπόδιο. Όμως η εξέλιξη είναι απρόσμενη. Η Μονή υποστηρίζει ότι τα 5 μέτρα σαν μισά των 10 μέτρων αποτελούν την μισή απόσταση που μπορεί να διανύσει βαδιστής, ενώ ο δήμος με τον μάρτυρά του καθηγητή μαθηματικών Χωριζόπουλο, υποστηρίζει ότι η μισή απόσταση δείχνεται από μέσο σημείο Μ, απόστασης ΑΒ=10 μέτρα. Ενώ ο δικαστής έχει μπερδευτεί, μπαίνει στον χορό της διεκδίκησης ο δημότης Περικλής Καπάτσος υποστηρίζοντας ότι και οι δύο εκδοχές είναι λαθεμένες και το αποδεικνύει...

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

 


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.