Οι γελασμένοι μαθηματικοί

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Μαγκλάρας Λάμπρος

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2009 5 5' Μυθοπλασία Δράμα

Σύνοψη

Αντιμετωπίζουμε το διαχρονικά γνωστότερο θεώρημα των μαθηματικών, δηλαδή το πυθαγόρειο θεώρημα. Μια ελάχιστη και αναγκαία ιστορική και συγχρόνως φανταστική αναδρομή, μας εισάγει στο θεώρημα. Αυτό αντιμετωπίζεται με μαθηματικά μέσα, όπως αυτά διδάσκονται σήμερα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Αποτέλεσμα είναι η ανατροπή του θεωρήματος με τρόπο απλό και κατανοητό, χωρίς την εισαγωγή ουδενός νέου αξιώματος, όρου ή νέας άποψης. Απλά δείχνεται το σφάλμα της απόδειξης.

Περίληψη

Βρισκόμαστε στο 700 π. Χ. όπου σε μία σύντομη σκηνή μαθαίνουμε ή θυμόμαστε εκ νέου το πυθαγόρειο θεώρημα. Στη σκηνή αυτή αφήνεται αναπόδεικτο υπονοούμενο για το λάθος που διαχρονικά συνοδεύει κάθε απόδειξη της ορθότητας του πυθαγορείου. Σήμερα μάλιστα, υπάρχουν περισσότερες από 500 ταξινομημένες αποδείξεις της ορθότητάς του – όλες εσφαλμένες. Η υπόδειξη του σφάλματος, ενεργοποιεί την έννοια ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ στα μαθηματικά, που σημαίνει ότι με τα ίδια δεδομένα και τις ίδιες πράξεις, δεν μπορεί ένας συλλογισμός και ο συμπερασμός του, να είναι συγχρόνως ορθός και ψευδής. Η απόδειξη του σφάλματος του περίφημου θεωρήματος γίνεται επί υπαρκτών δημοσιευμένων αποδείξεων – εφαρμογών του πυθαγορείου στη φύση (πλακοστρώσεις), από τον εξαίρετο καθηγητή μαθηματικών του πανεπιστημίου Κρήτης πολυγραφότατο συγγραφέα κύριο Πάρη Πάμφιλο και την προηγηθείσα χρονικά, ίδιας απόδειξης, από την καθηγήτρια μαθηματικών κυρία Μαλβίνα Παπαδάκη σε κείμενό της που φιλοξενούν οι σελίδες της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Η ανατροπή του θεωρήματος είναι απλούστατη και ανασκολοπίζει τα μέχρι σήμερα γνωστά μαθηματικά. Ο υπογράφων, απευθύνθηκε στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σχετικά με το θέμα και στο σενάριο αναφέρεται το αποτέλεσμα της εκεί παρουσίας του με σχετική ανακοίνωσή της. Ουδέν νέο εισάγεται από μέρους μου στα μαθηματικά για την ανατροπή του θεωρήματος, παρά μόνο εξετάζω το ορθό ή εσφαλμένο των προτεινομένων εφαρμογών του πυθαγορείου στη φύση από τους αξιότιμους κ.κ. καθηγητές. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι καθηγητές ενεργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα μαθηματικά προβαίνοντας σε εφαρμογή του πυθαγορείου με πλακοστρώσεις. Είναι ολοφάνερο πως δεν συμμερίζονται τις απόψεις της Επιτροπής Ευκλείδης Β΄ της ΕΜΕ και θεωρούν ότι το πυθαγόρειο ισχύει και στη φύση. Όμως, καμία αναφορά στην ιστορική διαδρομή του θεωρήματος αυτού - πριν από την παράστασή μου στην ΕΜΕ - δεν κάνει λόγο για εξαιρέσεις επί της ισχύος του και έτσι οι κ.κ. καθηγητές δεν παραβιάζουν κανέναν μαθηματικό κανόνα. Αυτό σημαίνει ότι η ανακοίνωση της ΕΜΕ που στηρίζει το πυθαγόρειο με εισαγωγή ερμηνείας, μετά από 2700 χρόνια για να μη δεχτεί την ανατροπή του – θέλει κότσια που δεν υπάρχουν μάλλον στους Έλληνες μαθηματικούς – είναι απλά προσχηματική με συντεχνιακή αντίληψη. Λυπάμαι. Δείχνω το σφάλμα και αυτό αρκεί για την ανατροπή του πυθαγορείου που δεν μπορεί να είναι και σωστό και λάθος συγχρόνως. Μία απόδειξη μη ισχύος συνεπάγεται καταστροφή της ισχύος του θεωρήματος. Εύχομαι κάποτε να υπερβούν οι μαθηματικοί τους δισταγμούς τους να αναγνωρίσουν ότι κάνουν σφάλμα επί 2700 χρόνια στηρίζοντας ένα εσφαλμένο θεώρημα, είτε ευρίσκομαι σε φυσική παρουσία, είτε σε φυσική απουσία από τούτη τη ζωή.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Το σενάριο έχει προκύψει από πολυετή ενασχόλησή μου με τα θεμέλια και τη φιλοσοφία των μαθηματικών. Πρόθεσή μου είναι να υποδείξω αυτό που κατά τη γνώμη μου γνωρίζω επαρκώς, προς όφελος των μελλοντικών μαθηματικών γενεών. Είναι ανατροπή όλων των μαθηματικών η απόδειξη του πυθαγόρειου σφάλματος και σε αυτή την αιτία αναγνωρίζω τη δειλία των μαθηματικών, που ήδη γνωρίζουν σε βάθος τις αντιλήψεις μου. Προσωπική φιλοδοξία δεν υπάρχει. Αντιβαίνει στη φύση μια τέτοια ερμηνεία, καθώς πάσχω από δύο μορφές καρκίνου και βλέπω ήδη την Πύλη του κάτι ή τίποτα. Θα επαναλάβω: Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στα δικά μας παιδιά και στα παιδιά όλου του κόσμου και όποιος μπορεί ας αντιπαρατεθεί αποδεικτικά.


Φωτογραφίες σχετικές με το σενάριο

Φωτογραφία 1

Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.