Νυχτερινός επισκέπτης

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Χατζηελενούδας Στρατής

Στοιχεία Σεναρίου

Τίτλος στα αγγλικά
night visitor
Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2008 4 5' Πειραματικό ντοκυμαντερ

Σύνοψη

Νυχτερινοί επισκέπτες αποκαλούνται τα παιδιά στην Ουγκάντα που περπατούν πολλά χιλιόμετρα κάθε βράδυ για να βρουν ένα ασφαλές μέρος να κοιμηθούν λόγω των επιδρομών. H Δάφνη ήταν ένα από αυτά τα παιδιά. Παραμένει να είναι «νυχτερινός επισκέπτης» σε μια άλλη πραγματικότητα μέσα στο κέντρο μιας Αθήνας. Αυτή τη φορά απέναντι στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, στην απόκτηση άδειας παραμονής.Δίνει την δική της μάχη για επιβίωση στους δρόμους και στα κακόφημα ξενοδοχεία του κέντρου αναζητώντας πελάτες και το προϊόν που πουλάει είναι η σεξουαλική απόλαυση με αντάλλαγμα λίγα χρήματα.

Περίληψη

Η Δάφνη είναι μια 25 χρονη πρόσφυγας από την Ουγκάντα .Εδώ και 3 χρόνια ζει στη Ελλάδα .Το πρωί εργάζεται ως baby sitter και φυλάει ένα 8χρονο παιδάκι .Το εισόδημα της όμως που εισπράττει δεν είναι αρκετό για να τα βγάλει πέρα. Το ζήτημα της επιβίωσης την έχει αναγκάσει το βραδύ να ψάχνει πελάτες στους δρόμους του κέντρου κάτω από την αγορά της Αθήνας .Σαν παιδί θυμάται τις αιματηρές συγκρούσεις που εδώ και 20 χρονιά ταλαιπωρούν την χωρά της . Θυμάται το βραδύ που ο LRA εισέβαλε στο χωριό της ,σκότωσε όλους τους άνδρες και τις μεγάλες γυναίκες .Απήγαγε όλα τα νεαρά αγόρια ώστε να τους εκπαιδεύσει ως μελλοντικούς μαχητές .Ήταν η μονή που γλίτωσε αυτήν οικογένεια της, κρυμμένη σε κάτι βαρέλια .Χρειάστηκε να περπατήσει μια απόσταση 8 χιλιομέτρων προς τον πλησιέστερα καταυλισμό για να βρει βοήθεια. Λόγω του φόβου της νυχτερινής επιδρομής κάθε βραδύ μαζί με αλλά παιδιά περπατούσαν αμέτρητα χιλιόμετρα για να βρουν κάποιον άλλο καταυλισμό για να κοιμηθούν και να βρουν κάτι να φανέ. Τώρα βρίσκεται στη Ελλάδα προσπαθώντας να φτιάξει την ζωή της από την αρχή ,μακριά από την πατρίδα της.Να κάνει οικογένεια και παιδιά .Θέλει να γίνει ηθοποιός.Οι δύσκολες συνθήκες επιβίωσης αυτή την φορά την βρίσκουν αντιμέτωπη μακριά απτής βόμβες ,το κρύο ,την πεινά ,τις αρρώστιες ,τον θάνατο. Βρίσκεται αντιμέτωπη με τον δυτικό πολιτισμό .Έναν διαφορετικό πόλεμο .Αυτόν της ξενοφοβίας ,του ρατσισμού ,της μαύρης ,ανασφάλιστης και παράνομης εργασίας.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Τυχαία γνώρισα την Δάφνη.Δούλευα σε κάποια γυρίσματα μιας ταινίας.Με πλησίασε και με ρώτησε αν ζητάμε ηθοποιούς.Καθίσαμε και συζητήσαμε αρκετή ώρα και μου εκμυστηρεύτηκε οτι δουλεύει σαν πόρνη τα βράδια γιατί τα λίγα χρήματα που εισπράττει από την φύλαξη ενός παιδιού που έχει αναλάβει δεν της φθάνουν.Μου μίλησε για τα προβλήματα που έχει και για την χώρα της που πλήττεται απο εμφύλιο πόλεμο και πως έμεινε ζωντανή από την επιδρομή του LRA στην οποία σφαγιάστηκε η οικογένεια της.Μπορώ να πω οτι συγκινήθηκα αρκετά απ την ιστορία της και της πρότεινα να το κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας.Μια καταγραφή της καθημερινότητας ενός οικονομικού μετανάστη που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε μια αστική μητρόπολη,τα όνειρα,οι επιθυμίες ,οι φόβοι ενός ανθρώπου που αποκαλείται "νυχτερινός επισκέπτης".


Φωτογραφίες σχετικές με το σενάριο

Φωτογραφία 1 , Φωτογραφία 2

Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.