Ο Γιός

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Νάκος Δημήτρης

Στοιχεία Σεναρίου

Τίτλος στα αγγλικά
THE SON
Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2009 5 4' Μυθοπλασία Κωμωδία

Σύνοψη

Πρόκειται για κωμικές αποσπασματικές ιστορίες μιας οικογένειας, ιστορίες οικείες λίγο πολύ σε πολλούς. Οι γονείς ενός οκτάχρονου αγοριού απαντούν με κωμική ανειλικρίνεια στις απορίες του. Όταν ο γιος έρχεται στη θέση του πατέρα μετά από χρόνια, παρά την πρόθεσή του για το αντίθετο, συμπεριφέρεται με τον ίδιο ανειλικρινή τρόπο στις ερωτήσεις του γιου του.

Περίληψη

Το πρώτο επεισόδιο λαμβάνει χώρα ένα απόγευμα στο σπίτι μιας μεσοαστικής οικογένειας, όταν ο οκτάχρονος γιος ρωτάει για τον νεκρό παππού. Η συνηθισμένη σ’ αυτές τις περιπτώσεις απάντηση του πατέρα, δεν ικανοποιεί τον γιο, που γνωρίζει ήδη την αλήθεια. Το επόμενο επεισόδιο παίζεται στην κουζίνα, όπου η μητέρα προσπαθεί να πείσει τον μικρό να φάει, μεταχειρίζοντας κόλπα, που ο μικρός αναγνωρίζει. Το τελευταίο επεισόδιο παίζεται μπροστά στην πόρτα, στον αμήχανο αποχωρισμό του πατέρα από την οικογένεια, έπειτα από τον χωρισμό του ζευγαριού, εξαιτίας της ερωτικής απάτης του πατέρα. Και τα τρία επεισόδια καταλήγουν με τσακωμό του ζευγαριού, εξαιτίας της ανικανότητάς του ουσιαστικά να χειριστεί τις εκάστοτε δύσκολες καταστάσεις. Μετά από χρόνια ο γιος έχει μεγαλώσει, έχει παντρευτεί και χωρίσει, έχοντας όμως κάνει δικό του γιο. Παρά την πρόθεσή του να μη συμπεριφέρεται στον γιο του, με τον ανειλικρινή τρόπο των γονιών του προς εκείνο, πρακτική που επέκρινε στο παρελθόν, κάνει τα ίδια λάθη.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Η ανειλικρινής σχέση γονιών - παιδιού βρίσκεται στο επίκεντρο της αφήγησης αυτής. Η πρακτική των γονιών να δίνουν μη αληθινές απαντήσεις οδηγεί στη δημιουργία μιας μη αληθινής σχέσης με τα παιδιά τους. Ο μικρός αντιλαμβάνεται την υποκρισία, κάτι που ουσιαστικά αυτό είναι που εξοργίζει τους γονείς. Η ανειλικρινής στάση των γονιών είναι μια εύκολη λύση, μία παραίτηση των ευθυνών. Μία τέτοια στάση λειτουργεί τελικά περισσότερο μιμητικά, παρά αποτρεπτικά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που πολλά παιδιά ακολουθούν πρακτικές των γονιών τους, που είχαν καταδικάσει στο παρελθόν. Στόχος μου ήταν να επιλέξω τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, γνώριμες σε πολλούς, που έχουν όμως να κάνουν με τα κύρια συστατικά της ζωής που είναι (με τη σειρά που παρατίθενται στο σενάριο) ο θάνατος (ακόμα και ο χωρισμός μπορεί να νοηθεί σαν «μικρός θάνατος»), η τροφή, η γέννηση.


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Γράψτε τα σχόλιά σας για το σενάριο.

Όνομα *

Σχόλια *

Γράψτε τον κωδικό *