Reformat

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος 1 Κακούρης Σπυρίδων
Σεναριογράφος 2 Παπούλκας Ανδρέας

Στοιχεία Σεναρίου

Τίτλος στα αγγλικά
Reformat
Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2009 5 5' Μυθοπλασία δράμα επιστημονικής φαντασίας

Σύνοψη

Ο όμιλος εταιριών Reformat έχει κυριαρχήσει στον κόσμο. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δουλεύουν σε/για αυτόν. Όλοι παρακολουθούνται, όλο το 24ωρο, από κάμερες και στους πιο εργατικούς δίνεται το “bonus”, μια από τις νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες που παράγει ο όμιλος. Οι αντιφρονούντες διαπομπεύονται δημόσια ως “κατάπτυστοι”. Ο 35.29.99 είναι ένας εργαζόμενος στα τοπικά γραφεία του ομίλου, που νοιώθει τη ζωή του άδεια από περιεχόμενο. Σύντομα θα κάνει την επανάστασή του και θα ζήσει για λίγο ευτυχισμένος.

Περίληψη

Στο κοντινό μέλλον, ή σε μια εναλλακτική πραγματικότητα για τους δύσπιστους, ο όμιλος εταιριών Reformat έχει κυριαρχήσει στον κόσμο. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου κυβερνώνται από το διοικητικό του συμβούλιο και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τους δουλεύουν σε κάποια θυγατρική του. Όλοι παρακολουθούνται, όλο το 24ωρο, από κάμερες που βρίσκονται κυριολεκτικά παντού και στους πιο εργατικούς και υπάκουους δίνεται το “bonus”, μια από τις νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες που παράγει ο όμιλος. Οι αντιφρονούντες και όσοι δεν εργάζονται “αρκετά”, διαπομπεύονται δημόσια ως “κατάπτυστοι”. Σε αυτό το περιβάλλον, ο πρωταγωνιστής, που ονομάζεται 35.29.99, είναι ένας εργαζόμενος στα τοπικά κεντρικά γραφεία του ομίλου. Ζει μια πολύ συνηθισμένη ζωή, σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι, βρίσκοντας την ευτυχία στο “bonus” που λαμβάνει συχνά, χάρη στην παραγωγικότητά του. Σταδιακά όμως έχει αρχίσει και νοιώθει τη ζωή του άδεια από περιεχόμενο και ευτυχία. Σε αυτό το χρονικό σημείο τον βρίσκει το σενάριο μας, τη μέρα που δεν αντέχει άλλο πια και θα κάνει την επανάστασή του. Έτσι λοιπόν, τον βλέπουμε να ξυπνάει το πρωί και να ακολουθεί την καθημερινή ρουτίνα του: ξύπνημα, ιατρικός έλεγχος, ξύρισμα (το οποίο είχε εμφανώς αμελήσει τελευταία, σημάδι της σταδιακής απογοήτευσής του από αυτόν τον τρόπο ζωής), ντύσιμο και έξοδος από το διαμέρισμα. Στο δρόμο για τη δουλειά, περνάει δίπλα από έναν κατάπτυστο, και ακολουθεί τις οδηγίες που έρχονται με μήνυμα στο κινητό του για την “αναπροσαρμογή” του. Στην εργασία του, δεν κατορθώνει να συγκεντρωθεί, παρ 'όλες τις προσπάθειές του και για αυτό ο σχετικός δείκτης “bonus” πέφτει προς στιγμήν. Τελικά, ύστερα από μια δύσκολη μέρα, επιστρέφει σπίτι του και βυθίζεται στον κόσμο του “bonus”. Μετά το πέρας της επίδρασής του όμως, συνειδητοποιεί επιτέλους ότι “δεν είναι αυτό η ευτυχία” που θέλει να ζήσει και οργισμένος βγαίνει από το διαμέρισμά του, παρά τις συστάσεις που του γίνονται και κατευθύνεται σε ένα πάρκο, όπου και για πρώτη φορά στη ζωή του, νοιώθει γαλήνη και πραγματική ευτυχία. Όμως δε θα κρατήσει για πολύ.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Το σενάριο είναι φανερά επηρρεασμένο από το βιβλίο 1984 (όπως και όλα άλλωστε τα παρόμοια σενάρια απο το 1948 και μετά, π.χ. "Brazil"). Έχουμε προσπαθήσει όμως να δώσουμε το προσωπικό μας στίγμα και να εμφυσήσουμε σε αυτό τους δικούς μας φόβους για το μέλλον, όπως προδιαγράφεται στην εποχή που ζούμε. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν ανήκουμε ιδεολογικά στον αναρχικό χώρο και το σενάριο δεν έχει τέτοιες βλέψεις και μεταφορές. Απλώς θέλουμε να δώσουμε (ακόμα) μία προειδοποίηση στον κόσμο, για τους κινδύνους που κρύβει η συγκέντρωση οικονομικής και μη δύναμης στα χέρια πολύ λίγων, καθώς και της καταστρατήγησης του προσωπικού μας απορρήτου, χάριν της “ασφάλειας”. Και ένα μικρό trivia σχετικό με τις προθέσεις μας: το σενάριο είναι ένα μικρό μέρος του διηγήματος που γράφει ο Κακούρης Σπυρίδων αυτή την περίοδο, μια ιδέα που του ήρθε σκεπτόμενος το ζοφερό κόσμο που ενδέχεται να ζήσει η νεογέννητη κόρη του.


Φωτογραφίες σχετικές με το σενάριο

Φωτογραφία 1

Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.