Θεραπευτικός Μονόλογος

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Σουλοπούλου Σταυρούλα

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2009 4 5' Πειραματικό Κοινωνικό

Σύνοψη

Η ομιλία-μονόλογος ενός εκπροσώπου φαρμακευτικής εταιρείας στην διάρκεια της παρουσίασης ενός νέου φαρμάκου για τους ψυχικά ασθενείς.

Περίληψη

Σε μια από τις αίθουσες ψυχιατρικού νοσοκομείου, έχει συγκεντρωθεί το ανάλογο κοινό για να παρακολουθήσει μια ομιλία. Το κοινό απαρτίζεται από κάποιους έγκλειστους ασθενείς του νοσοκομείου, καθώς και από γιατρούς και νοσοκόμες. Η ομιλία αφορά στην παρουσίαση ενός νέου ψυχοτρόπου φαρμάκου από τον εκπρόσωπο της φαρμακευτικής εταιρείας που θα το λανσάρει στην αγορά. Σταδιακά εξελίσσεται σε μονόλογο, καθώς το κοινό παραμένει τελείως αμέτοχο σε σχέση με την όλη διαδικασία. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας παρόλα αυτά συνεχίζει ως το τέλος, εξυμνώντας τις ‘θεραπευτικές’ ιδιότητες του νέου φαρμάκου, προσπαθώντας παράλληλα να ‘πουλήσει’ ελπίδα στους ασθενείς. Δεν παραλείπει μάλιστα να μοιράσει το νέο χάπι σε κάποιους από τους ασθενείς που παρακολουθούν την παρουσίαση, παρόλη την φανερή απάθεια και το ‘μούδιασμα’ που διακρίνει τους τελευταίους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία ασθενής, η οποία παρακολουθεί την παρουσίαση χωρίς όμως στην ουσία να είναι παρούσα. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, οι περισσότεροι αποχωρούν. Στην αίθουσα απομένουν μερικοί από τους έγκλειστους ασθενείς, οι οποίοι μοιάζουν να είναι καθηλωμένοι.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Μία οπτική που παρουσιάζει την αντίφαση της ‘υποτιθέμενης’ υγείας σε σχέση με την έννοια της ασθένειας, του εγκλεισμού σε αντιδιαστολή με τον έξω κόσμο, της απομόνωσης που πηγάζει από την διαφορετικότητα σε σχέση με την αντίληψη της πλειοψηφίας για το ‘φυσιολογικό’. Περιγράφεται η προσπάθεια για την πώληση ελπίδας με προτεραιότητα το κέρδος και ο αντίστοιχος ρόλος των φαρμακευτικών εταιρειών. Στο χώρο του συγκεκριμένου νοσοκομείου, η προσπάθεια αυτή αποκαλύπτεται σταδιακά ως κενή νοήματος καθώς δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Ο εκπρόσωπος και πωλητής του φαρμάκου-αναμφίβολα πετυχημένος στη δουλειά του κατά τα λοιπά, καταλήγει να εκτίθεται ο ίδιος καθώς διαπιστώνεται ότι η ελπίδα δεν είναι αγαθό προς πώληση και παραμένει πρώτα και κύρια, θέμα επιλογής. Οι ασθενείς στην κατάσταση καταστολής στην οποία βρίσκονται έχουν στην ουσία στερηθεί αυτό το δικαίωμα - της επιλογής.


Διαβάστε τo σενάριo

Μπορείτε να στείλετε email στο σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Γράψτε τα σχόλιά σας για το σενάριο.

Όνομα *

Σχόλια *

Γράψτε τον κωδικό *