Όλα λάθος

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Κασκάλη Δώρα

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2010 2 3' Μυθοπλασία Δράμα

Σύνοψη

Μια ζωή σε τρεις θεμελιακές φάσεις της. Η γέννηση μέσα στα δίσεκτα χρόνια της δικτατορίας, ένας γάμος με τον λάθος άνθρωπο στην ανέμελη δεκαετία του ενενήντα και μια ενήλικη ζωή ως μητέρα και σύζυγος, περιτριγυρισμένη από ωραία και ακριβά πράγματα, αλλά με την ουσιαστική απουσία της ανθρώπινης ύλης. Η ανθρώπινη κατάσταση σε κρίση.

Περίληψη

Η αφηγήτρια-πρωταγωνίστρια έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασής της. Γεννήθηκε μέσα στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, από γονείς δημοκράτες που δεν δίστασαν να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με την χούντα. Όπως αρκετά παιδιά της γενιάς της μορφώθηκε στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, αλλά επέστρεψε πίσω, ελπίζοντας σε περισσότερα απ’ όσα είχε τελικά να της προσφέρει η Ελλάδα της δεκαετίας του ’90. Έκανε έναν επιτυχημένο γάμο από άποψη κοινωνική και οικονομική, μολονότι τη μέρα του μυστηρίου και πάνω στο γαμήλιο γλέντι, ανακάλυψε ότι ο μοναδικός άντρας τον οποίο είχε ερωτευθεί λίγα χρόνια πριν και είχε χάσει τα ίχνη του, ήταν επιστήθιος φίλος του άντρα της. Συνεχίζει να ζει το 2010 στον αυτόματο πιλότο, έχοντας πλήρη συνείδηση του θανάτου της ψυχής της, ισοπεδωμένη ως γυναίκα, ως σύζυγος και ως πολίτης μιας χώρας σε κρίση.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Ήταν εξαιρετικά προκλητικό να αφηγηθώ τη ζωή μιας γυναίκας μέσα από τρία ορόσημα της ζωής της: τη γέννηση, το γάμο και τον «θάνατό» της. Η γυναίκα βαδίζει παράλληλα και με τα ίδια μετέωρα βήματα με την μεταπολεμική Ελλάδα. Γεννιέται μέσα στα ταραγμένα χρόνια της χούντας και της καχυποψίας. Μεγαλώνει με τις υποσχέσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας, τα πακέτα της ΕΟΚ και την εξωστρέφεια των σπουδών στο εξωτερικό, οι οποίες την εποχή εκείνη έμοιαζαν με πανάκεια που θα οδηγούσε, νομοτελειακά, σε κοινωνική άνοδο. Και φτάνει ως στην πρώτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα, βιώνοντας μια «μη ζωή» μέσα σε βολικές ταυτότητες -σύζυγος και μητέρα- που της εξασφαλίζουν την αποδοχή των άλλων. Γιατί, για τη γυναίκα αυτή είναι τελικά ίδια με θάνατο η ζωή που ακολουθεί τις συμβάσεις και τα κοινωνικά πρέπει, συντρίβοντας τα βαθύτερα θέλω του ατόμου. Η επίγνωση τη στιγμή που η φύση θάλλει και αναγεννιέται ίσως να αποτελεί και μια υπόσχεση για μια δική της επαναστατική πράξη που πιθανόν ξεκινάει από την ίδια την παραδοχή της κατάστασής της.


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.