ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΙΛΙ

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΡΥΣΑ

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2008 3 3' Μυθοπλασία Δράμα

Σύνοψη

Σε ένα επαρχιακό καφενείο, εν μέσω καύσωνα, δύο άνθρωποι κοντά στα 40 συναντιούνται ύστερα από πολλά χρόνια και δίνουν τις εξηγήσεις που δεν είχαν ποτέ δώσει για το τέλος της σχέσης τους. Οι παρανοήσεις και παρεξηγήσεις που τους χώρισαν αποκαλύπτονται σταδιακά, οι ήρωες απελευθερώνονται και εκφράζουν τα αληθινά τους συναισθήματα, την πίκρα, την απελπισία, τον έρωτα, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο ο καθένας, ταλαντεύονται ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, μέχρις ότου ξαναγυρίσουν αναγκαστικά στην καθημερινότητά τους ...

Περίληψη

Ένα καυτό καλοκαιριάτικο μεσημέρι μια γυναίκα, η Ασημίνα, μπαίνει σε ένα επαρχιακό άδειο καφενείο και ζητάει από τον σαστισμένο καφετζή, τον Διαμαντή, ένα ποτήρι νερό. Από τα λόγια και την ηλεκτρισμένη μεταξύ τους ατμόσφαιρα καταλαβαίνουμε ότι στο παρελθόν είχαν δεσμό. Όταν ο Διαμαντής γύρισε στο χωριό από το στρατό, βρήκε την Ασημίνα αρραβωνιασμένη και πίστεψε ότι δεν τον ήθελε πια. Από την άλλη, η Ασημίνα αρχικά αναγκάστηκε να συμμορφωθεί στην επιθυμία των αδελφών της και στη συνέχεια δεν προσπάθησε να απεμπλακεί από το προξενιό μεταφράζοντας την αδράνεια του Διαμαντή σε αδιαφορία. Παντρεύτηκε και έκανε δύο παιδιά. Οι δυο τους δεν βρέθηκαν ποτέ να δώσουν τις απαιτούμενες εξηγήσεις για το χωρισμό τους, αν και ζούσαν στο ίδιο χωριό. Γρήγορα η συζήτηση καταλήγει σε καυγά με την ηρωιδα να κατηγορεί το Διαμαντή ότι την πρόδωσε ενώ αυτός προσπαθεί να της εξηγήσει τη στάση του. Πάνω στο θυμό της σπάζει ένα ποτήρι και τραυματίζει το χέρι της. Όταν ο Διαμαντής σπεύδει να την βοηθήσει, αυτή του επιτίθεται και τον χτυπάει , ενώ ο ίδιος δεν αντιδράει. Όταν η Ασημίνα ανακτά τη ψυχραιμία της, μαθαίνει από τον Διαμαντή ότι δεν έφυγε από το χωριό, όπως η οικογένεια του η οποία πλούτισε στην πόλη, εξαιτίας της. Η Ασημίνα, έκπληκτη και λυπημένη από τις αποκαλύψεις ,φεύγει ενώ ο Διαμαντής της ΄΄δίνει’’ με έναν ιδιαίτερο τρόπο ένα φιλί…..

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Δύο πρώην εραστές συναντιούνται ύστερα από χρόνια, και κάνουν αναδρομικά τον καυγά του χωρισμού τους. Παρανοήσεις και παρεξηγήσεις διαλύονται, κρυμμένες αλήθειες φωτίζονται, θαμμένα συναισθήματα απελευθερώνονται και ξεχύνονται μέσα στην καυτή καλοκαιρινή ζέστη. . Ο έρωτας, αν και υπόγειος, είναι πάντα παρών. Παγώνει το χρόνο για τους δύο ήρωες, οι οποίοι κινούνται με εκπληκτική ευκολία στο παρελθόν, ζώντας το σα να ήταν .. ..χτες. Σαν τα δεκαπέντε χρόνια που μεσολάβησαν να αποτελούν μια παρένθεση στη ζωή τους. Ο καθένας εκφράζει τον έρωτα και τον πόνο του , με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. .Ξέρουν καλά και οι δύο ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά μαζί, κάτι που θίγεται από την αρχή της ιστορίας. . Αν και όπως αποκαλύπτεται σταδιακά ο χωρισμός τους ήταν αποτέλεσμα παρανοήσεων, ωστόσο διαφαίνεται η πηγή του κακού: η αδυναμία των ηρώων να υπερβούν τα κακά κείμενα του χαρακτήρα τους , ο Διαμαντής τη διστακτικότητα και τη συγκαταβατικότητα του και η Ασημίνα τον εγωισμό της. Η διαφορετικότητα των χαρακτήρων διατρέχει όλη την ιστορία και τους καθορίζει. Η διαφορετικότητα που τους χώρισε τότε , τους εμποδίζει και τώρα να συνεννοηθούν. Η ηρωίδα εκφράζει τον πόνο και την απελπισία της με θυμό, επιθετικότητα, και δε χάνει ευκαιρία να εκτοξεύσει κατηγορίες εναντίον του άντρα, ο οποίος πιο πράος και συγκαταβατικός, καταφεύγει στην παθητικότητα και στο ποτό. Τον κατηγορεί για προδοσία, κάτι που στη συνέχεια αποδεικνύεται αναληθές. Και στο τέλος είναι αυτή η γνώση του ότι έκανε λάθος που τη συντρίβει. . ενώ ο ήρωας βρίσκει έναν ιδιαίτερο τρόπο-ίσως τον μόνο πλέον τρόπο που του επιτρέπεται- να της δώσει ένα «κόκκινο ’φιλί»’ …… Η ζέστη, ο ιδρώτας που τρέχει από τους ήρωες, ο υπνωτιστικός ήχος του ανεμιστήρα στην οροφή, τα κοντινά και στενά πλάνα δημιουργούν μια υποβλητική και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Τα βλέμματα και οι εκφράσεις συμπληρώνουν τα κενά της αφήγησης ενώ οι φυσικοί ήχοι είναι οι "πρωταγωνιστές" του soundrack της ταινίας.


Διαβάστε τo σενάριo

Μπορείτε να στείλετε email στο σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.