Πώς. Εάν. Αλλιώς

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Παπαδάκη Κάλλια

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2007 5 5' Μυθοπλασία Δράμα

Σύνοψη

Ο Αριστείδης επιβιβάζεται σε ταξί στο Ελ. Βενιζέλος και σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο ταξιτζής αναρρώνει, η μάνα του γκρινιάζει, η αστυνομία προσπαθεί να αναγνωρίσει το πτώμα και ο μηχανικός αυτοκινήτων βρίσκει στο ταξί το πορτοφόλι και τα κλειδιά του αποθανόντα. Ο ταξιτζής παίρνει το πορτοφόλι και τα κλειδιά και εισβάλλει σε μια ξένη ζωή- επισκέπτεται το διαμέρισμα στην Αθήνα, φοράει τα ρούχα του νεκρού και ψάχνει να βρει στη Θεσσαλονίκη μια διεύθυνση και μια γυναίκα που σχετίζονται με τον Αριστείδη. Στη Θεσσαλονίκη ανακαλύπτει πως ο Αριστείδης δεν πήγε ποτέ στη συμπρωτεύουσα, πως το όνομα αντιστοιχεί στην κόρη του, που πάσχει από σύνδρομο ντάουν, και η διεύθυνση σε μια γυναίκα που έχει χρόνια τώρα εγκαταλείψει.

Περίληψη

Ο 60χρονος Αριστείδης βγαίνει από τις αφίξεις του Ελ. Βενιζέλος και μπαίνει μέσα σε ταξί. Κάθεται πίσω. Ο Αριστείδης επιστρέφει από τη Θεσσαλονίκη και πηγαίνει στο Μεταξουργείο. Ο ταξιτζής αναφέρεται στον αποτυχημένο του αρραβώνα στη συμπρωτεύουσα και ο Αριστείδης αρκείται στο να κοιτάζει μια φωτογραφία πάνω στην οποία αναγράφονται ένα όνομα και μια διεύθυνση. Ο ταξιτζής αφαιρείται και ένα αμάξι πέφτει πάνω τους. Στο νοσοκομείο μαθαίνουμε σε συνομιλία γιατρού με αστυνομικό πως το πτώμα του Αριστείδη δεν έχει αναγνωρισθεί και πως ο ταξιτζής αναρρώνει. Ο ταξιτζής επιστρέφει στο διαμέρισμα του, όπου διαπιστώνουμε πως διαμένει με την ηλικιωμένη μητέρα του, που οδύρεται και του ζητά επίμονα να παρατήσει το ταξί και να νοικοκυρευτεί. Στο συνεργείο ο μηχανικός του παραδίδει το επισκευασμένο ταξί μαζί με ένα πορτοφόλι και ένα ζευγάρι κλειδιά που βρήκε στο πίσω κάθισμα. Ο ταξιτζής επισκέπτεται το λιτό διαμέρισμα του Αριστείδη. Κάθεται στο κρεβάτι του Αριστείδη και κοιμάται. Ξυπνά, ντύνεται με τα ρούχα του Αριστείδη και παίρνει μια βαλίτσα του. Στην Εθνική οδό για Θεσσαλονίκη πίνει καφέ καπνίζοντας και κοιτάζει τη φωτογραφία της γυναίκας. Φτάνει Θεσσαλονίκη και κρατά λουλούδια στο χέρι. Ετοιμάζεται να χτυπήσει το θυροτηλέφωνο όταν μια 55χρονη μαυροφορεμένη γυναίκα τον ρωτάει ποιον ψάχνει. Ο ταξιτζής δίνει το όνομα ‘Ελπίδα’ και η γυναίκα παραξενεύεται. Του λέει που να χτυπήσει και κάνει το σταυρό της. Χτυπάει, μια γυναικεία φωνή απαντάει ποιος και ο ταξιτζής απαντά ο Αριστείδης. Ακούγεται ο βόμβος της πόρτας. Τον περιμένει η Μαίρη με την κόρη του Αριστείδη ‘Ελπίδα’ που πάσχει από σύνδρομο ντάουν. Ο ταξιτζής συστήνεται ως φίλος του Αριστείδη και η Μαίρη εκνευρισμένη τον ρωτάει γιατί ήρθε. Ο ταξιτζής εναποθέτει το σακάκι, τη φωτογραφία και το πορτοφόλι του Αριστείδη πάνω στο τραπέζι.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Ο θάνατος του Αριστείδη είναι εκείνος που αφυπνίζει τον ταξιτζή και τον ωθεί στο να υπερβεί τον εαυτό του και ν’ αναλάβει να φέρει εις πέρας αυτό που δεν μπόρεσε ποτέ ο Αριστείδης. Να υπερβεί τους φόβους και τις τύψεις του. Ο ταξιτζής έχοντας μετουσιωθεί την ταυτότητα του Αριστείδη βρίσκει το σθένος και κάνει την προσωπική του υπέρβαση- να τολμήσει να ζήσει έστω και μέσα από ένα τρίτο πρόσωπο.


Διαβάστε τo σενάριo

Μπορείτε να στείλετε email στο σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.