Αγώνες του τίποτα

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Τριανταφύλλου Δέσποινα

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2011 3 3' Μυθοπλασία κοινωνικό

Σύνοψη

Δύο άτομα,ο Αντώνης και η Ιωάννα,σπουδάζουν ιατρική και νομική αντίστοιχα και μετά την αποφοίτησή τους δεν ασκούν το επάγγελμά τους,όπως περίμεναν. Επιβιώνουν κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά αγωνιώντας για το μέλλον τους.

Περίληψη

Δύο οικογένειες που με το μεροκάματο παλεύουν να επιβιώσουν,κάνουν όνειρα για το μέλλον των παιδιών τους και με πολλές θυσίες τα σπουδάζουν προσδοκώντας για μια καλύτερη ζωή με λιγότερες δυσκολίες.Τα παιδιά τους,ο Αντώνης και η Ιωάννα, παίρνουν το πτυχίο τους,ο ένας στην ιατρική και ο άλλος στη νομική αντίστοιχα,μα δεν τους δίνεται η ευκαιρία να ασκήσουν το επάγγελμά τους και για να επιβιώσουν κάνου οποιαδήποτε δουλειά.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Σκοπός αυτού του σεναρίου είναι να καταδείξει το μείζον πρόβλημα της κοινωνίας μας, που είναι η ανεργία...! Με το πέρασμα των χρόνων,καθώς γίνεται η μετάβαση από μια κοινωνία αγροτική σε μία κοινωνία καπιταλιστική, γίνεται εμφανής η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο κοινωνίες καθώς αλλάζουν τα δεδομένα τόσο στον εκπαιδευτικό τομέα, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό χώρο καθώς και στον εργασιακό. Από την κοινωνία του<<αναλφαβητισμού>> ,μεταβάινουμε στην κοινωνία της <<γνώσης>>. Ο χαρακτήρας της εργασίας άλλαξε καθώς και οι εκάστοτε αντιλήψεις,ιδεολογίες των ανθρώπων ενώ προσπάθησαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.Γίνεται αυτομάτως η σύνδεση της μόρφωσης με την εύκολη και την καλύτερη σε ποιότητα ζωή! σύμφωνα με πολλούς όποιος κατέχει ένα υψηλό μορφωτικό επίπεδο έχει αποκτήσει αυτομάτως υψηλό κοινωνικό status και επομένως οποιαδήποτε άλλη τεχνική γνώση υποβαθμίζεται και υποσκάπτεται από την υπάρχουσα συλλογική κοινωνική συνείδηση. Όνειρο όλων για τα παιδιά τους βασίζονται πάνω σε αυτό το μοντέλο που ακολουθούν οι πολλοί, μόρφωση,επομένως καλή ζωή.Όνειρα που τα πληρώνουν με αγώνες και θυσίες. Αγώνες πολύχρονους, με στερήσεις και πολύ μόχθο και κόπο γιαα να καταφέρουν να δουν τα παιδιά τους σε μία αξιόλογη θέση εργασίας, να τους προσφέρουν μία πιο εύκολη ζωή από τη δική τους που με το μεροκάματο τα βγάζουν πέρα. Κάποια στιγμή θα επιζητήσουν δικαίωση και ανακούφιση και για να πουν πως όλα αυτά που στερήθηκαν τόσα χρόνια βρήκαν αντίκρυσμα.Μα δυστυχώς έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιούν την πικρή αλήθεια, πως θυσίασαν τα πάντα για το τίποτα! Και δεν εννοώ πως η γνώση και η μόρφωση δεν αξίζουν, απλά θα άξιζαν πολύ περισσότερο αν μπορούσαν να δώσουν μια ελπίδα σωτηρίας σε αυτό το αδιέξοδο που βρισκόμαστε...!Σκοπός μου είναι όχι μόνο να προβάλλει την αγωνία και τον μόχθο των γονέων για το μέλλον των παιδιών τους αλλά και την απογοήτευση και την ταπείνωση που νιώθουν οι ίδιοι οι πτυχιούχοι που καταφεύγουν για δουλειά οπουδήποτε και ξεκινούν από την αρχή χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να σκήσουν το επάγγελμά τους. Τις ενοχές για τις άκαρπες θυσίες των γονιών τους και τη δυσαρέσκεια που αισθάνονται όταν βλέπουν πως ζουν σε μια κοινωνία αναξιοκρατική και χαώδη, μια κοινωνία που σε κάνει να νιώθεις πως δεν αξίζει να προσπαθείς για τίποτα,που σε κάνει να αισθάνεσαι πως δεν έχεις καμιά αξία σαν άνθρωπος και φοβάσαι για το άγνωστο,για το μέλλον το δικό σου και της οικογένειας που θέλεις να δημιουργήσεις.


Διαβάστε τo σενάριo

Μπορείτε να στείλετε email στο σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.