Το αίνιγμα της Σφίγγας

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Κατσέλης Γιώργος

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2009 4 4' Μυθοπλασία Δράμα

Σύνοψη

Τρεις ηλικίες: παιδί, νέος, γέρος. Το εναγώνιο ερώτημα της ζωής και του θανάτου. Και ανάμεσά τους η τέχνη και η ποίηση. Ένας διάλογος ενός νέου και ενός γέρου -ή μήπως του ίδιου προσώπου; - για την ποίηση, για την ίδια τη ζωή.

Περίληψη

Στην πλατεία της Αιώνιας Ποίησης στη Σκύρο, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει το άγαλμα του Άγγλου φιλέλληνα ποιητή Ρόμπερτ Μπρουκ, που πέθανε σε ηλικία 28 ετών στη Σκύρο, ένας νέος και ένας γέροντας συνομιλούν για την ποίηση. Ανάμεσά τους ένα παιδί κρατάει από το σκοινί του έναν χαρταετό που πετάει στον ουρανό. Από κάτω τους απλώνεται η γενέθλια θάλασσα, το Αιγαίο Αρχιπέλαγος. Οι απόψεις για το «τι είναι ποίηση», που αποφθεγματικά διατυπώνονται, ανήκουν σε μεγάλους Έλληνες ποιητές. Ο διάλογος για την ποίηση γίνεται διάλογος για τη ζωή και το θάνατο. Παιδί, νέος, γέρος είναι το ίδιο πρόσωπο, η προαιώνια απάντηση στο αίνιγμα της Σφίγγας: «Άνθρωπος» εστί.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Το εναγώνιο μεταφυσικό ερώτημα της ζωής και του θανάτου, τίθεται στο επίκεντρο των προθέσεων του συγγραφέα με αφορμή το αίνιγμα της Σφίγγας το οποίο εικονοποιείται στην ταινία μέσα από το παιδί, το νέο και το γέρο. Το ερώτημα για τη ζωή και το θάνατο προσεγγίζεται στο πλαίσιο της αναφοράς στην ίδια την ουσία της ποίησης ως διάρκεια και αναλογία, με τη χρησιμοποίηση στίχων από Έλληνες ποιητές. Το παιδί, ο νέος και ο γέρος είναι το ίδιο πρόσωπο. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα σύμβολα που παρουσιάζονται στην ταινία: Το παιδί με το χαρταετό συμβολίζει το ξεκίνημα της ζωής, την αισιοδοξία, τα όνειρα και τους στόχους. Το παιδί κρατάει στα χέρια του το τιμόνι της ζωής. Το σκοινί του χαρταετού, δεξιά και αριστερά του οποίου στέκεται ο νέος και ο γέροντας, συμβολίζει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη νεανική και τη γεροντική ηλικία αλλά και την εξελικτική γραμμή της ζωής από τη νεότητα στα γηρατειά. Το άγαλμα συμβολίζει την ομορφιά, την αρμονία, τη διάρκεια και την αθανασία. Η θέση του στο κέντρο της κυκλικής πλατείας εκφράζει την κεντρική θέση της τέχνης και της ποίησης στη ζωή του ανθρώπου. Το υγρό στοιχείο (Αιγαίο Πέλαγος) ενέχει το συμβολισμό του ταξιδιού της ζωής και των ηδονών αλλά και του ίδιου του μυστηρίου του θανάτου. Τέλος, η κυκλική πλατεία συμβολίζει τον αέναο κύκλο της ζωής και του θανάτου.


Φωτογραφίες σχετικές με το σενάριο

Φωτογραφία 1

Διαβάστε τo σενάριo

Μπορείτε να στείλετε email στο σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Γράψτε τα σχόλιά σας για το σενάριο.

Όνομα *

Σχόλια *

Γράψτε τον κωδικό *