Όνειρο Νάρκισσου

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Ντάλλας Νικόλαος

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2010 3 3' Μυθοπλασία Δράμα

Σύνοψη

Κάποιος απογοητευμένος από την έλλειψη αγάπης και τη σκληρότητα με την οποία του έχει φερθεί η ζωή, αναζητά ένα τρόπο να την αλλάξει. Πηγαίνει σε ένα μυστηριώδες μέρος όπου ζητά βοήθεια, επιστρέφει στο σπίτι του και διώχνει τις αναμνήσεις του, προσπαθεί να προχωρήσει στο δρόμο προς τη λύτρωση. Σε ένα κόσμο που τα όνειρά του μπλέκονται με την πραγματικότητα, θα καταλάβει την αλήθεια για όλα αυτά που αναζητά.

Περίληψη

Μεσήλικας βρίσκεται σε ένα μυστηριώδες μέρος. Φαίνεται ότι βρίσκεται εκεί για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Μιλά σε ένα πρόσωπο για το λόγο που πήγε. Έλλειψη αγάπης, λέει. Ζητά μία λύση, κάτι που θα αλλάξει τη ζωή του. Το πρόσωπο δεν αποκαλύπτει τη μορφή του από την αρχή, και όταν το κάνει, του ζητά να δείξει πόσο πολύ χρειάζεται τη βοήθειά του. Ο άντρας λίγο αργότερα βρίσκεται στο ύπαιθρο και νιώθει ευτυχισμένος που πρόκειται να του δοθεί αυτό που ζήτησε. Γυρνάει σπίτι του και προσπαθεί να αποβάλλει από μέσα του τις αναμνήσεις που το στοιχειώνουν. Τις γυναίκες της ζωής του, αυτές που τον πλήγωσαν, αυτές που κατηγορεί για το κενό που νιώθει. Σε ένα ονειρικό τοπίο, βλέπει για τελευταία φορά τα πρόσωπα της ζωής του. Μιλάει με τη μητέρα του ενώ όλοι έχουν φύγει από κοντά του. Απογοητευμένη, τον αφήνει και αυτή πίσω της. Μένει μόνος, περιμένοντας τη χάρη, την ευχή που ζήτησε να πραγματοποιηθεί στην αρχή όλης της ιστορίας. Λίγο πριν ξημερώσει η καινούργια μέρα, συμβαίνει. Κάποιος που μοιάζει στον εαυτό του, ο ίδιος ίσως ο εαυτός του κάθεται δίπλα του. Τώρα πια ο ήρωας είναι το τραγικό πρόσωπο. Ένας καταπονημένος Νάρκισσος. Σύντομα θα απαρνηθεί την ευτυχία που ζήτησε και θα διαλέξει το δύσκολο δρόμο της επιστροφής.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Η ιστορία του σεναρίου αυτού ξεκίνησε ως κάτι εντελώς διαφορετικό, μία ιδέα η οποία υποδείκνυε ότι μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η πραγματική αγάπη δε μπορεί να βρεθεί πάρα μόνο στο πρόσωπο κάποιου που συμμερίζεται ακριβώς τις ίδιες ανάγκες και απόψεις. Υπήρξε στην αρχή η πρόθεση να παρουσιαστεί ένας ήρωας ο οποίος αποφασίζει ξαφνικά να απαρνηθεί τις διαπροσωπικές σχέσεις και να κλειστεί στον εαυτό του αναζητώντας ένα τρόπο να ερωτευτεί, να νιώσει την αγάπη και την τρυφερότητα που έψαχνε στη ζωή του. Παρ' ολ' αυτά, αυτή η ιδέα παρέμεινε στα χαρτιά, αφού ως ιστορία δε θα μπορούσε να αποδοθεί ικανοποιητικά περιορίζοντας παράλληλα τη δράση σε ένα πρόσωπο που φαντασιώνεται στο δωμάτιό του, ονειρευόμενος συνθήκες φανταστικές χωρίς να μπορεί να τις ζήσει στα αλήθεια. Έτσι, μόλις σήμερα, την ημέρα της ηλεκτρονική αίτησης αποφάσισα να δώσω πνοή στην ιστορία, βάζοντάς τη σε ένα πλαίσιο φαντασιακό, αφού ο κινηματογράφος όλα τα επιτρέπει. Ο ήρωας μπορεί και συναντά το μυστηριώδες πρόσωπο που δίνει τη λύση ως προς την "αναζήτηση της αγάπης" αλλά και να συναντά ανθρώπους σε μέρη οικεία ή όχι, ρεαλιστικά ή μη. Το πρόσωπο αυτό διάλεξα να είναι ένα παιδί ώστε να είναι προφανές εξ' αρχής ότι πρόκειται για κάτι μη ρεαλιστικό, γεμάτο συμβολισμούς, που για παράδειγμα συνδέει την αγανάκτηση ενός ώριμου ενήλικα με την αθωότητα ενός μικρού ανθρώπου. Αφήνω επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι αγόρι ή κορίτσι αυτός ο μέντοράς του. Μάλιστα θεώρησα ότι ήταν σωστό να χρησιμοποιήσω μέρη και δράση η οποία δεν απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλο προϋπολογισμό για την υλοποίησή της σε ταινία αλλά επίσης να υπάρχει η απόδοση του συμβολικού, η επίτευξη της συγκίνησης και η ύπαρξη των μεγάλων συναισθηματικών αντιθέσεων που βιώνει ο ήρωας μέσω της εναλλαγής τοπίων. Από σκοτεινά σε φωτεινά και από αστικά σε τοπία φυσικής ομορφιάς. Στο τέλος της ιστορίας, ο ήρωας συναντά τον εαυτό του και τον απαρνιέται. Είναι η ιστορία ενός σύγχρονου Νάρκισσου. Ζητά ο ίδιος να ερωτευτεί τον εαυτό του, μα τελικά για τον άνθρωπο σήμερα έχουν περισσότερη αξία οι γύρω του, αυτά που ζει με όσους είναι διαφορετικοί από αυτόν, που προκαλούν να τους ανακαλύψει, να τους μάθει, να τους ζήσει. Θέλησα να δείξω πως υπάρχουν ανησυχίες που αφορούν το περιβάλλον μας για όσους ζουν στην εποχή μας. Ότι μένουμε μόνοι μας επειδή μας το επιτρέπουν οι συνθήκες. Ότι νιώθουμε ασφάλεια μόνο όσο ξέρουμε ότι έχουμε την επιλογή να βρεθούμε με το διπλανό μας. Το συνάνθρωπό μας. Ονόμασα το σενάριο "Όνειρο Νάρκισσου", διότι ο ήρωας ονειρεύεται να γίνει ένας Νάρκισσος για να απαλλαχτεί από τα πάθη του, να βρει τον έρωτα με αυτόν τον ακραίο τρόπο, αλλά παράλληλα όταν γίνεται αυτό που ζήτησε η Γενική Αντικειμενική γίνεται Γενική Υποκειμενική


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.