Πρότζεκτ: Νουάρ

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Μπαρτζουλιάνου Αναστασία

Στοιχεία Σεναρίου

Τίτλος στα αγγλικά
The Noir Project
Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2010 3 3' Μυθοπλασία Δράμα

Σύνοψη

Ο Jake ζει στο ίδιο σπίτι με τον πατέρα του, Martin, και την μητέρα του, Evelyn. Η σχέση των γονιών του στιγματίζεται από τον αλκοολισμό και την κακοποίηση. Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει από την νοσηρή πραγματικότητα στην οποιά είναι παγιδευμένος ο Jake είναι να δημιουργεί κόμικ. Όταν αποφασίσει να πάρει την μοίρα του στα χέρια του, το αποτέλεσμα των πράξεών του θα καθοριστεί από μια μυστήρια σύμπραξη του φανταστικού με το πραγματικό…

Περίληψη

O Jake σκιτσάρει ένα από τα noir project του. Ο βασικός πρωταγωνιστής του κόμικ που έχει δημιουργήσει ο Jake είναι ένας θαρραλέος γκάνγκστερ, συνονόματος του Jake. Το αφεντικό του Jake είναι ο Martin, ένας κακότροπος, αλκοολικός, βρωμιάρης εγκληματίας που μισεί τις γυναίκες. Το τελευταίο θύμα του Martin είναι η Evelyn, μια γυναίκα που ο Jake θαυμάζει και θέλει να τη βοηθήσει να ξεφύγει. Ένα βράδυ, ο Martin στέλνει ως συνήθως τον Jake για να αγοράσει αλκοόλ, και να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου με βενζίνη. Όταν ο Martin χτυπά εκείνη τη στιγμή ξανά την Evelyn μπροστά στα μάτια του Jake, εκείνος παίρνει το νόμο στα χέρια του και καθαρίζει τον Martin χωρίς δεύτερη σκέψη. Στο νου του Jake, του σχεδιαστή του κόμικ, η πραγματικότητα συγχέεται με τη φαντασία. Ο Martin μοιάζει με τον πατέρα του- έναν αλκοολικό που κακοποιεί την γυναίκα του, Evelyn, μητέρα του Jake. Η σχέση των γονιών του πραγματικού Jake στιγματίζεται από την ανικανότητά τους να βγουν από το φαύλο κύκλο της κακοποίησης. Ο μόνος τρόπος που ο Jake διαθέτει για να ξεφύγει από την νοσηρή πραγματικότητα στην οποία είναι παγιδευμένος είναι να δημιουργεί κόμικ. Έρχεται όμως η μέρα που ο Jake είναι πια αποφασισμένος να πάρει τη μοίρα στα χέρια του. Ξέρει ότι για να σταματήσει τη βία πρέπει να ασκήσει βία. Στο συρτάρι του δωματίου του έχει κρυμμένο ένα πιστόλι. Όταν αποφασίσει να πάρει την μοίρα του στα χέρια του, το αποτέλεσμα των πράξεών του θα καθοριστεί από μια μυστήρια σύμπραξη του φανταστικού με το πραγματικό… Ο Jake παραδέχεται ότι όταν η στιγμή έρχεται, ξέρει ότι η μοίρα του είναι να σκοτώσει. Περπατά τον ίδιο διάδρομο που περπατά και ο ήρωάς του, στο τέλος του οποίου τον περιμένει ο προορισμός του. Μια κίνηση βάζει σε τροχιά την εξέλιξη των γεγονότων. Είναι ένα ζευγάρι κλειδιά αυτοκινήτου που ο Martin πετά στον αέρα για να τα πιάσει ο Jake.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Η ιστορία του Jake, ενός νεαρού που έχει ταλέντο στο σκίτσο, αφορά την ανικανότητά του να χειριστεί τη ζωή του σε πραγματικό επίπεδο. Αφορά τη σύγχυση της πραγματικότητας με το φανταστικό, και την "λάθος" επιλογή που γίνεται κάτω από συνθήκες ψυχολογικής και συναισθηματικής πίεσης, σε σημείο ώστε να νιώθει κανείς πως τον οδηγεί η μοίρα να κάνει κακό, πως δεν έχει άλλη επιλογή. Είναι μια ιστορία που θίγει το θέμα του φαύλου κύκλου της οικογενειακής βίας και του αλκοολισμού. Η επανάληψη και η επιμονή στο πλάνο με τα "κλειδιά" (που είναι το καθοριστικό οπτικό σημείο αναφοράς για το short αυτό) αφορά τη συνειδητοποίηση της "αρχής" του κύκλου της βίας. Το τρίλεπτο αυτό βίντεο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σποτ ενάντια στην βία και την κακοποίηση των γυναικών (αλλά και των παιδιών) και γενικότερα ενάντια στην βία και την κακοποίηση μέσα στον οικογενειακό χώρο. Αν και πρόκειται για ταινία μυθοπλασίας, κουβαλά ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα. Το σενάριο είναι γραμμένο έτσι ώστε να επιτρέπει, αν θεωρηθεί απαραίτητο από την παραγωγή, να ενσωματώσει και τη χρήση animation για ένα μέρος του. Εναλλακτικά η μετάβαση από το πραγματικό στο φανταστικό μπορεί να γίνει με την αλλαγή φιλμ από έγχρωμο σε ασπρόμαυρο.


Διαβάστε τo σενάριo

Μπορείτε να στείλετε email στο σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Γράψτε τα σχόλιά σας για το σενάριο.

Όνομα *

Σχόλια *

Γράψτε τον κωδικό *