Cat's cradle

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Μονεμβασιώτης Μιχάλης

Στοιχεία Σεναρίου

Τίτλος στα αγγλικά
Cat's cradle
Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2010 2 3' Μυθοπλασία Δράμα

Σύνοψη

O Rafik (35) είναι από τον Λίβανο. Η γυναίκα και ο γιος του χάθηκαν άδικα στον πόλεμο που έπληξε την χώρα το 2006. Ο Rafik είναι μουσουλμάνος. Στρέφεται στην θρησκεία και αναζητάει λύτρωση για όσα του συνέβησαν μέσω μιας επίθεσης αυτοκτονίας σε αστικό λεωφορείο μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης. Όλα αυτά αλλάζουν όταν κάθεται στην θέση δίπλα του ένα μικρό αγόρι που κρατάει στα χέρια του ένα παιχνίδι με σχοινί. Η αθωότητα του αγοριού τον κάνει να συνειδητοποιήσει ότι η λύτρωση έρχεται τελικά μέσω της συγχώρεσης.

Περίληψη

O Rafik είναι ένας 35 χρονών άντρας από τον Λίβανο. Το 2006 κατά την διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο έχασε την γυναίκα και τον γιο του. Ολόκληρη η χώρα εκείνη την χρονική περίοδο βομβαρδιζόταν για εβδομάδες από τον ισραηλινό στρατό με αποτέλεσμα πάνω από δύο χιλιάδες άμαχοι να χάσουν την ζωή τους. Οι δυτικές χώρες δεν έλαβαν καμία δράση για να αποτρέψουν την καταστροφή παρόλο που γνώριζαν ότι ο Λίβανος δεν διέθετε καθόλου στρατό. Συναντάμε για πρώτη φορά τον Rafik στο δωμάτιο ενός φτηνού ξενοδοχείου. Είναι γονατισμένος μπροστά στην πόρτα του μπαλκονιού και προσεύχεται. Ο Rafik είναι μουσουλμάνος. Η θρησκεία ανέκαθεν αποτελούσε σημαντικό κομμάτι στη ζωή του. Ύστερα όμως από τον άδικο χαμό της οικογένειάς του έχει στραφεί στην θρησκεία με φανερό φανατισμό καθώς πιστεύει ότι είναι η μοναδική διέξοδος στα προβλήματά του. Η οργή που νιώθει μέσα του τον ωθεί σε ακραίες σκέψεις και τακτικές. Η πίστη είναι το μόνο που του έχει μείνει σε αυτήν την ζωή. Το δωμάτιο που βρίσκεται ο Rafik είναι ακατάστατο. Έγγραφα είναι πεταμένα σε κάθε του γωνία. Η ύπαρξη ενός χάρτη πάνω στο τραπέζι, με κυκλωμένο ένα συγκεκριμένο σημείο, αποκαλύπτει τα σχέδια του. Είναι αποφασισμένος να κάνει μια επίθεση αυτοκτονίας μέσα σε ένα λεωφορείο σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη. Σκοπός του είναι να πάρει εκδίκηση για τον χαμό της οικογένειάς του και με αυτόν τον τρόπο να λυτρωθεί. Όλα αλλάζουν όταν μέσα στο λεωφορείο κάθεται τυχαία δίπλα του ένα δεκάχρονο αγόρι που κρατάει στα χέρια του ένα παιχνίδι με σχοινί (cat's cradle). Η αθωότητα του μικρού αγοριού κλονίζει την αποφασιστικότητα του Rafik και τον αναγκάζει να εγκαταλείψει το σχέδιο του. Από εκείνη την στιγμή αλλάζει η προοπτική του απέναντι στην ζωή καθώς το μικρό αγόρι του υπενθύμισε ότι υπάρχει τόση ομορφιά στον κόσμο που είναι κρίμα να την χαραμίσεις.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Κατά την διάρκεια της εννέα μηνών παραμονής μου στην Δανία, έγινα μάρτυρας ενός κοινωνικού προβλήματος, αυτό του ρατσισμού. Το πρόβλημα αυτό είναι παγκόσμιο και συναντάτε και στην χώρα μας, απλά δεν είχε τύχει να το βιώσω σε τέτοιο βαθμό. Η κεντρική και βόρεια Ευρώπη τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από ξενοφοβία, η οποία οδηγεί σε επικίνδυνα ακραίες συμπεριφορές. Πιο συγκεκριμένα, εκείνο το διάστημα έγιναν στην Δανία επεμβάσεις του στρατού και της αστυνομίας εναντίον μουσουλμάνων μεταναστών με σκοπό την απέλαση τους από την χώρα. Δεκάδες γυναίκες και παιδιά τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των συγκρούσεων, γεγονός που κατόπιν συντονισμένου σχεδιασμού αποκρύφτηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας. Οι κάτοικοι έχοντας νωπό ακόμα στην μνήμη το περιστατικό που συνέβει πριν από δυο χρόνια, με την απεικόνιση του Μωάμεθ σε σκίτσο καθώς και την καλοσχεδιασμένη προσπάθεια των δημοσιογράφων, υιοθετούν ιδιαίτερα συντηρητικές απόψεις. Σε εκείνο το σημείο αντιλήφθηκα ότι ήθελα να εκφράσω αυτούς τους προβληματισμούς μου μέσω μιας ταινίας μικρού μήκους. Ο Λίβανος επιλέχθηκε διότι εμπεριστατωμένα πρόκειται για τον πιο άδικο πόλεμο των τελευταίων δέκα ετών. Το Ισραήλ βομβάρδιζε την χώρα για εβδομάδες με σκοπό να καταστρέψει την τρομοκρατική οργάνωση (Χεσμπολάχ), με τους κατοίκους της χώρας ανήμπορους να αντιδράσουν (ο Λίβανος δεν διαθέτει στρατιωτική δύναμη), παγιδευμένους σε έναν πόλεμο που δεν είναι δικός τους. Παράλληλα τα ξένα ΜΜΕ δεν έδωσαν την απαραίτητη σημασία στο γεγονός αυτό. Στόχος αυτής της ταινίας είναι να προβληματίσει τον θεατή σχετικά με το τι έχει πραγματικά αξία στην ζωή μας καθώς και το ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν σαν ανθρώπινα όντα.


Φωτογραφίες σχετικές με το σενάριο

Φωτογραφία 1 , Φωτογραφία 2 , Φωτογραφία 3

Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.