ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος ΚΑΒΥΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2010 3 2' Μυθοπλασία Δράμα

Σύνοψη

Σε ένα αστικό σπίτι, οι δυο γονείς στρώνουν μαζί το τραπέζι, όπου θα γευματίσουν, ενώ στο παιδικό δωμάτιο, η μικρή τους κόρη παίζει με κούκλες κουκλοθέατρου. Οι γονείς αρχίζουν να τσακώνονται και η ένταση κλιμακώνεται και διοχετεύεται πάνω στα αντικείμενα. Ο θόρυβος γίνεται αποκρουστικός. Στο παιδικό δωμάτιο, η μικρή αρχίζει να βάζει τις κούκλες να τσακώνονται, επαναλαμβάνοντας τα λόγια των γονιών της. Λίγο μετά οι τρεις τους κάθονται στο τραπέζι. Οι δυο γονείς είναι σοβαροί. το παιδί τους κοιτάζει και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί τους. Μάταια όμως. Οι δυο γονείς συνεχίζουν να το παραμελούν , βυθισμένοι στο μικρόκοσμο τους.

Περίληψη

Σε ένα αστικό σπίτι, σε ένα κατάλευκο φωτεινό περιβάλλον, η μητέρα με την βοήθεια του πατερά στρώνουν το μεσημεριανό τραπέζι. Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, η μικρή τους κόρη παίζει με τις κούκλες της. Καθώς οι γονείς μεταφέρουν τα αντικείμενα, με μια ασήμαντη αφορμή, ξεσπάσει ένας έντονος καυγάς. Οι γονείς ανταλλάσσουν σκληρές κουβέντες, ενώ η ένταση διοχετεύεται πάνω στα αντικείμενα. Τα μαχαιροπίρουνα που πέφτουν πάνω στα πιάτα δημιουργούν εκκωφαντικούς θορύβους. Η σύγκρουση κλιμακώνεται. οι ήχοι των αντικειμένων παραμορφώνονται. Στο σκοτεινό δωμάτιο, η κόρη βάζει τις κούκλες να τσακώνονται επαναλαμβάνοντας και συνεχίζοντας τα τις φράσεις των γονιών της. Στο τέλος οι τρεις τους βρίσκονται καθισμένοι στο στρωμένο τραπέζι. Οι δυο γονείς τρώνε σιωπηλοί και σοβαροί. η μικρή τους κόρη τους κοιτάζει και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί τους. Οι γονείς όμως συνεχίζουν να την αγνοούν. Την σκηνή αυτή συνοδεύουν οι ήχοι των ξύλων που καίγονται στο τζάκι συμβολίζοντας την ζεστασιά της ατμόσφαιρας που θα έπρεπε να υπάρχει σε αυτήν την οικογενειακή σύναξη.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Η ιδέα για την δημιουργία αυτής της ταινίας μου ήρθε βλέποντας έναν πίνακα ζωγραφικής, ο οποίος χωρίζεται στη μέση. Το ένα μέρος του είναι φωτεινό και απεικονίζεται ένα σαλόνι αστικού περιβάλλοντος και το άλλο μισό του πίνακα είναι μαύρο. Με αφορμή αυτό άρχισα να σκέφτομαι ένα σπίτι όπου υπάρχουν δυο δωμάτια με τις παραπάνω συνθήκες. Το ένα φωτεινό, το άλλο σκοτεινό. Ακόμη, σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον στο πρώτο να συμβαίνει κάτι άσχημο ενώ στο δεύτερο κάτι αθώο. Θεώρησα αυτή την αντίθεση φωτεινό / κακό, σκοτεινό/ καλό, πολύ ενδιαφέρουσα κινηματογραφικά. Έτσι τοποθέτησα δυο γονείς οι οποίοι μαλώνουν καθώς στρώνουν ένα μεσημεριανό τραπέζι στο φωτεινό δωμάτιο ενώ στο σκοτεινό, το παιδί τους παίζει με τις κούκλες του και ταυτόχρονα τους ακούει και επαναλαμβάνει τα λόγια τους. Με την εναλλαγή φωτεινού - σκοτεινού δωματίου επιθυμώ να δείξω την επίδραση του καυγά των γονιών στην παιδική ψυχολογία, ειδικά όταν αυτό συμβαίνει συχνά. Ο ήχος είναι ασύγχρονος σε σχέση με την εικόνα και τα αντικείμενα κάνουν όλο και πιο εκκωφαντικό θόρυβο καθώς ακουμπούν στο τραπέζι. Με αυτό τον τρόπο επιθυμώ να δημιουργήσω μια χαοτική κατάσταση που κορυφώνεται έως ότου όλη η οικογένεια μαζευτεί στο τραπέζι. Ένα γεγονός πολύ σημαντικό και ιερό για τις περισσότερες οικογένειες. Σε αυτό το τραπέζι όμως αυτής της οικογένειας κανείς δεν είναι χαρούμενος. Σε αντίθεση ακούγεται η φωτιά από το τζάκι συμβολίζοντας την ζεστασιά της ατμόσφαιρας που μια τέτοια κατάσταση θα έπρεπε να έχει.


Φωτογραφίες σχετικές με το σενάριο

Φωτογραφία 1 , Φωτογραφία 2

Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.