Who are you?

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Καραχάλιου Ράνια

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2010 3 3' Μυθοπλασία Μαύρη Κωμωδία

Σύνοψη

Μια κοπέλα πέφτει πάνω σ’ έναν νεαρό στους δρόμους της Αθήνας. Νιώθει ότι τον γνωρίζει, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί από πού. Έκτοτε τον συναντά πολλές φορές σε διάφορα μέρη, χωρίς όμως να κατορθώνει να του μιλήσει. Της γίνεται έμμονη ιδέα. Από τη μια, εμπνέεται από τον νεαρό άνδρα Χ και, από την άλλη, κατασκευάζει άπειρα σενάρια για την ταυτότητά του. Μέχρι που το μυστήριο λύνεται μέσα από έναν ολότελα ανορθόδοξο τρόπο...

Περίληψη

Η Αγνή, μια νεαρή φοιτήτρια 24 ετών, πηγαίνοντας να βρει την κολλητή της σε μια καφετέρια στην Πλάκα πέφτει τυχαία πάνω σε έναν νεαρό άνδρα. Ενώ εκείνος την προσπερνά αδιάφορος, η Αγνή δείχνει ότι τον γνωρίζει από κάπου και κοντοστέκεται. Της ξυπνούν θολές μνήμες, που δεν ξέρει από πού προέρχονται. Όταν συναντάει τη φίλη της Κατερίνα, της διηγείται το περιστατικό, έντονα προβληματισμένη για την ταυτότητα του νεαρού άνδρα. Ωστόσο, δεν κατορθώνει να θυμηθεί τίποτα σχετικό. Αφού περνάει ένας μήνας σχεδόν, τον ξανασυναντά σ’ ένα μπαράκι, όπου πίνει και διασκεδάζει με την κολλητή της. Μετά από παρότρυνση της Κατερίνας, αποφασίζει να πάει να του μιλήσει. Μάταια, όμως, γιατί ο νεαρός άνδρας έχει εξαφανιστεί. Έκτοτε τον συναντά κι άλλες φορές, χωρίς να καταφέρει να του μιλήσει ποτέ. Η Αγνή αρχίζει να επινοεί διάφορα ευφάνταστα σενάρια για την ταυτότητα του άγνωστου νεαρού άνδρα άλλοτε ονειροπολώντας π.χ. ότι πρόκειται για έναν σκηνοθέτη που ψάχνει να βρει πρωταγωνίστρια για το έργο του ή για έναν μοναχικό συγγραφέα που αναζητά να βρει την έμπνευση στο πρόσωπό της και άλλοτε κάνοντας αρνητικές σκέψεις π.χ. ότι πρόκειται για κάποιον θαυμαστή που έχει ψύχωση μαζί της και την παρακολουθεί. Με την πάροδο του χρόνου και των συμπτώσεων, της γίνεται έμμονη ιδέα σε τέτοιο βαθμό που αρχίζει να σκαρώνει ποιήματα γι’ αυτόν. Σε αυτά, τον αποκαλεί γλυκόπικρη εισβολή στη ζωή της, έκπτωτο άγγελο, κοινό θνητό ενώ κυρίαρχο είναι το ερώτημα «Ποιος είσαι;». Η απάντηση δεν αργεί να έρθει και μάλιστα με αναπάντεχο τρόπο. Ένα μεσημέρι, περιμένοντας την Κατερίνα σ’ ένα παγκάκι, η Αγνή έτρωγε αμέριμνη ένα κουλούρι, τάιζε τα περιστέρια και ξεφύλλιζε ένα free press. Ξάφνου, το μάτι της πέφτει σε μια φωτογραφία του άγνωστου άνδρα και αρχίζει να διαβάζει τη συνέντευξη που ακολουθεί. Αποκαλύπτεται η ταυτότητα του άγνωστου άνδρα και το μυστήριο λύνεται. Η Αγνή μόλις συνειδητοποιεί ποιος είναι ο άγνωστος Χ και από πού τον γνωρίζει, νιώθει κάτι να γκρεμίζεται μέσα της.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Η αναζήτηση του ονείρου μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας συχνά μας κάνει να πλάθουμε καταστάσεις που θα θέλαμε να μας συμβούν ή που θα θέλαμε να αποφύγουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που μασκαρεύουμε την πραγματικότητα με μικρές δόσεις φαντασίας για να μη μας βαραίνει η πεζή αλήθεια. Το ζήτημα είναι αν αυτή η φυγή στο όνειρο τελικά καταλήγει πιο επώδυνη από ότι η ίδια η πραγματικότητα. Η Αγνή, φοιτήτρια 24 ετών, ανήκει σε αυτούς τους ανθρώπους, συναντάει ένα άγνωστο αλλά οικείο πρόσωπο και με αφορμή μια σειρά τυχαίων συναντήσεων κατασκευάζει μια περσόνα γι’ αυτόν κομμένη και ραμμένη στις δικές της ενδόμυχες επιθυμίες. Άραγε αυτός ο άγνωστος είναι μοναχικός σκηνοθέτης, μοναχικός συγγραφέας ή κάποιος που την παρακολουθεί για να της κάνει κακό;. Η Αγνή χτίζει το ιστορικό αυτού του ανθρώπου, επινοώντας ένα σύγχρονο βασιλόπουλο ή ένα σύγχρονο κακό λύκο. Καταφεύγει σ’ αυτό το κατά μια έννοια τέχνασμα, γιατί έχει ανάγκη να αρθεί απο το τετριμμένο. Έχει να ανάγκη να δώσει στη ζωή της μια νότα απροσδόκητου που θα την κάνει να αισθανθεί ξεχωριστή. Η Κατερίνα, από την άλλη, είναι η φίλη που τη συμβουλεύει, τη στηρίζει και προσπαθεί κατά κάποιον τρόπο να την επαναφέρει στην πραγματικότητα. Ωστόσο, η Αγνή δεν σταματά να βυθίζεται στον δικό της κόσμο ενώ εξωτερικεύει τα ερωτήματα που την απασχολούν μέσα από την ποιητική έκφραση. Η πραγματικότητα καραδοκεί όμως και την πετυχαίνει στο πιο αναπάντεχο σημείο, αμέριμνη να περιμένει τη φίλη της και να διαβάζει free press. Η λύση του μυστηρίου βρίσκεται σε μια σελίδα του και απέχει πολύ από τα σενάρια της Αγνής. Όταν η ηρωίδα έρχεται αντιμέτωπη με τη γυμνή αλήθεια και απομυθοποιεί το δικό της κατασκεύασμα, κατακλύζεται από μια μετέωρη τραγικότητα καθώς δεν γνωρίζει αν πρέπει να βάλει τα γέλια ή τα κλάματα. Παραμύθι ή αλήθεια λοιπόν; Ή και τα δύο; Ο καθένας επιλέγει το δικό του δρόμο.


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Γράψτε τα σχόλιά σας για το σενάριο.

Όνομα *

Σχόλια *

Γράψτε τον κωδικό *