Η δική μου ζωή

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Λουΐζου Έμιλυ

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2011 3 4' Μυθοπλασία

Σύνοψη

Η Άννα στα 17 της χρόνια νιώθει πιο προβληματισμένη από ποτέ. Οι γονείς της της έχουν επιβάλλει την κατεύθυνση σπουδών που θα ακολουθήσει χωρίς η ίδια να μπορεί να προβάλλει αντίσταση. Αισθάνεται ξένη μέσα στην ίδια της τη ζωή και δεν μπορεί να βρει βοήθεια από πουθενά. Ωσπου αποφασίζει να πάρει τη ζωή της στα χέρια της: να μιλήσει στους γονείς της και να κάνει αυτό που ονειρεύεται από μικρό παιδί, να ακολουθήσει την καρδιά της!

Περίληψη

Η Άννα συνειδητοποιεί την ημέρα των 17 γενεθλίων της οτι τα χρόνια περνούν με τρομακτικά γρήγορο ρυθμό. Η ίδια πρόκειται να ασχοληθεί με τα οικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων, σύμφωνα με την επιθυμία των γονιών της οι οποίοι πιστεύουν οτι αυτό θα είναι το καλύτερο για την κόρη τους. Εκείνη όμως έχει διαφορετική άποψη... Αν και βρίσκεται στην αρχή της ζωής της είναι απελπισμένη και απαισιόδοξη. Μέσα σε έναν κόσμο που καταρρέει, στον οποίο κυριαρχεί η διαφθορά και η μιζέρια, νιώθει οτι δεν υπάρχει χώρος για τα όνειρα της. Η μοναξιά την κυκλώνει. Οι φίλες της έχουν αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό, το ίδιο και ο αδερφός της ο οποίος έχει μεγαλώσει πια και δεν της δίνει καμία σημασία. Οι σχέσεις με τους γονείς της είναι απλώς τυπικές παρά τις προσπάθειες που κάνει η ίδια για να υπάρξει μια επικοινωνία. Μέσα από την κατάσταση αυτή που βιώνει, προβληματισμένη και χαμένη καθώς είναι, ξεκινάει μια πνευματική αναζήτηση και καταλαβαίνει οτι ο μόνος τρόπος για να είναι πραγματικά ευτυχισμένη είναι να ακολουθήσει το όνειρο της: το δρόμο της ζωγραφικής! Έτσι μόνο θα μπορεί να είναι ελεύθερη! Ακόμα κι αν δεν πετύχει όλα όσα ονειρεύεται, θα μπορεί να είναι περήφανη για τις αποφάσεις της και να ξέρει οτι δεν πρόδωσε ποτέ τον εαυτό της! Αποφασίζει λοιπόν να μιλήσει επιτέλους στους γονείς της και να ακολουθήσει την καρδιά της: να ζήσει τη δική της ζωή και όχι κάποιας άλλης! Εμείς παρακολουθούμε ένα μονόλογο της Άννας, από τη στιγμή που συνειδητοποιεί την κρισιμότητα της κατάστασης, μέχρι και την απόφαση της να μιλήσει στους γονείς της για τα όνειρα της. Είναι τα λόγια μιας κοπέλας μόλις 17 χρονών που βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της: αυτήν που θα καθορίσει την ευτυχία της. Μια στιγμή που κάθε έφηβος καλείται να αντιμετωπίσει και κατά την οποία χρειάζεται όσο τίποτα άλλο την υποστηρίξη και τη βοήθεια των μοναδικών ανθρώπων που έχει πραγματικά δίπλα του, των γονιών του.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Στα 16 μου χρόνια έχω βρεθεί και εγώ η ίδια αρκετές φορές αντιμέτωπη με καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που βιώνει η «Άννα». Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο σε μια τόσο μικρή ηλικία να καλείσαι να πάρεις αποφάσεις που θα καθορίσουν όλη σου τη ζωή. Με τι κριτήρια και τι γνώσεις να αποφασίσεις τώρα για την κατεύθυνση, τις σπουδές, τα πανεπιστήμια, την επαγγελματική σου πορεία; Για το λόγο αυτό αρκετοί γονείς, θεωρώντας τα παιδιά τους ανήμπορα να πάρουν μια τέτοια απόφαση για το μέλλον τους, δε διστάζουν να την πάρουν οι ίδιοι για χάρη τους, αγνοώντας τις δικές τους επιθυμίες και φιλοδοξίες! Είναι όμως αυτό το σωστό; Πέρα από αυτά, η σημερινή οικονομική αλλά και κοινωνική, πολιτική κρίση της χώρας μας και του κόσμου όλου κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Πώς θα μπορέσει ένα παιδί να κάνει όνειρα για το μέλλον του βλέποντας την παρούσα κατάσταση; Με τι αισιοδοξία και χαρά να σχεδιάσει τη ζωή του; Όμως και οι ίδιοι οι γονείς τι ρόλο διαδραματίζουν πλέον στη ζωή των παιδιών τους; Γιατί ξεχνάνε να είναι δίπλα στα παιδιά τους, να τους στηρίζουν, να ακούνε τι έχουν να πουν, τι αισθάνονται, ειδικά σε μια περίοδο σαν την εφηβεία; Διότι τελικά οι γονείς και τα αδέρφια μας είναι τα μόνα άτομα που έχουμε στη ζωή. Οι φιλίες και οι ανθρώπινες σχέσεις, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, με τον καιρό φθείρονται και αλλάζουν. Η οικογένεια όμως θα είναι πάντα δίπλα σου. Η «Άννα» είναι μια έφηβη σε κρίση, μια κοπέλα που βρίσκεται σε αδιέξοδο. Θέλει όσο τίποτα άλλο να ακολουθήσει το όνειρο της, γιατί μόνο όταν ζωγραφίζει μπορεί να είναι ευτυχισμένη, από την άλλη όμως δε θέλει να απογοητεύσει τους γονείς της. Ένα δίλημμα που πολλά παιδιά στην ηλικία της συναντούν. Όμως, όπως άλλωστε συνειδητοποιεί και η ίδια, έχουμε μόνο μια ζωή! Σε αυτήν λοιπόν πρέπει να ακολουθήσουμε την καρδιά μας. Διότι μόνο τότε, ακόμα κι αν κάνουμε λάθη, θα είμαστε σίγουροι οτι η ζωή που ζήσαμε ήταν με πάθος και δύναμη, ήταν η δικιά μας ζωή και όχι αυτή που ήθελαν κάποιοι άλλοι να ζήσουμε!


Διαβάστε τo σενάριo

Μπορείτε να στείλετε email στο σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Γράψτε τα σχόλιά σας για το σενάριο.

Όνομα *

Σχόλια *

Γράψτε τον κωδικό *