Η λάμπα

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Τανούδης Δημήτρης

Στοιχεία Σεναρίου

Τίτλος στα αγγλικά
The lamp
Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2009 3 2' Πειραματικό Υπαρξιακή αλληγορία

Σύνοψη

Μια σύντομη και ελλειπτική στιχομυθία του A. και του Β., για τους οποίους δεν γνωρίζουμε καμιά ειδική πληροφορία ούτε και μπορεί κανείς να προσδιορίσει χωροχρονικά τη διάσταση εντός της οποίας υπάρχουν. Το μόνο που μαθαίνουμε είναι ότι πάνω απ' τα κεφάλια τους κρέμεται μία λάμπα και, ενώ ο Α. έχει την εντύπωση ότι "κάτι πέρασε" κρύβοντας "για λίγο το σκοτάδι της λάμπας", ο Β. προσπαθεί να αποκρούσει τις υποψίες του συνομιλητή του, πιστεύοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να διαταράξει την προηγούμενη ηρεμία της ζωής τους.

Περίληψη

Ο A. και ο Β., για τους οποίους δεν γνωρίζουμε καμιά ειδική πληροφορία, κανένα βιογραφικό στοιχείο, κανένα δεδομένο για το παρελθόν τους ή τη ζωή τους, ούτε και μπορεί να προσδιοριστεί χωροχρονικά η διάσταση εντός της οποίας υπάρχουν, αρχίζουν να συζητούν, χρησιμοποιώντας κοφτές προτάσεις στις οποίες υφέρπει ο σαρκασμός, με μοναδική αφορμή και αφετηρία την εντύπωση του Α. ότι "κάτι πέρασε" πάνω απ' τα κεφάλια τους και σκέπασε για λίγο το "σκοτάδι" της λάμπας. Ο Β. προσπαθεί να αποκρούσει τις υποψίες του συνομιλητή του, πιστεύοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να διαταράξει την προηγούμενη ηρεμία της ζωής τους. Ο Α. φαίνεται να αντιστέκεται αρχικά, αλλά στη συνέχεια συμμορφώνεται στις απειλητικές προειδοποιήσεις του Β. Ωστόσο, αφήνεται να εννοηθεί ότι η εντύπωση του Α. έχει ήδη καταφέρει να συνταράξει τον Β. και πως ποτέ ξανά η ζωή των δύο ηρώων δεν πρόκειται να επιστρέψει στην πρωτύτερη γαλήνη της ηρεμίας που απορρέει από την άγνοια. Εκείνο που "έκρυψε για λίγο το σκοτάδι" είναι -με τρόπο αλληγορικό- το σπέρμα μιας αμφιβολίας η οποία ωθεί τους ανθρώπους προς τη γνώση και, κατ' επέκταση, συγκρούεται με το πρόσταγμα για εφησυχασμό. Το "σύντομο σκοτάδι της λάμπας" (αντιστρέφοντας την πλατωνική αλληγορία για το φως του ήλιου που διαπερνά το σπήλαιο) αμφισβητεί την κατάσταση της ζωϊκής αυτοσύντηρησης στην οποία βρίσκονταν μέχρι τότε οι ήρωες: μια ζωή βασισμένη στη συνθήκη της βολικής πλάνης. Στο τέλος, με τρόπο υπαινιχτικό, ο Α. και ο Β. πασχίζουν να πείσουν ο ένας τον άλλον ότι τίποτα στ' αλήθεια δεν συνέβη, ούτε πρόκειται ποτέ ξανά να συμβεί, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν σε μια -προσποιητή κατά τ' άλλα- "ησυχία".

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Σκέφτομαι ένα εξαιρετικά σύντομο μονόπρακτο υπό τη μορφή κινηματογραφικού σεναρίου. Οι εκφράσεις των ηθοποιών και ο τρόπος εκφοράς των φράσεων είναι ασφαλώς σημαντικοί παράγοντες, όπως είναι και η αισθητική διαμόρφωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η στιχομυθία, ώστε να αποδοθεί η ουσία του κεντρικού νοήματος.


Διαβάστε τo σενάριo

Μπορείτε να στείλετε email στο σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Γράψτε τα σχόλιά σας για το σενάριο.

Όνομα *

Σχόλια *

Γράψτε τον κωδικό *