Σεμινάρια

2009 - 2010_MASTER CLASS ΓΙΑ ΤΗΝ SECANS ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

H secans ως δελεαστικό μέσο κινηματογραφικής αφήγησης

Το σενάριο σαν εργαλείο κινηματογράφου είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και σύνθετη διαδικασία που αποσκοπεί όχι μόνο στην γραμμική ανάπτυξη μιας ιστορίας,  κινηματογραφικά,  αλλά, πολύ συχνά, σε μια σύνθετη στους χρόνους και στους τρόπους αντιμετώπιση του θέματος μας, για την καλύτερη και με μεγαλύτερη αισθητική κατανόηση του από τον θεατή. Ακόμη και κατά την προφορική αφήγηση μιας ιστορίας σε μια παρέα, προσέχουμε πολύ συχνά ότι αναπτύσσουμε την υπόθεσή μας  είτε σε μια ευθεία γραμμικότητα, είτε πηγαινοφέρνοντας τους χρόνους μπρός πίσω, είτε μέσα από μικρά αυτόνομα κεφάλαια.

Η ιστορία μέσα στην ιστορία.

Η Secans σαν κινηματογραφικός όρος καθορίζει μια ενότητα που αποτελείτε από μια σειρά σκηνών, αυστηρά σε συνέχεια η μια μετά την άλλη, και που όλες μαζί ολοκληρώνουν μια θεματική, μια ιστορία με αρχή, μέση, τέλος, καθώς εμπεριέχει όλα τα συστατικά ανάπτυξης μιας ιστορίας.

Στο master class θα μπούμε στην γοητευτική ιστορία της ανάπτυξης και της χρήσης της secans. Συνοδός μας στην διαδρομή αυτή θα είναι δύο πολύ σημαντικές secans από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Θα απολαύσουμε τις σκηνές αυτές σαν θεατές και μετά θα τις αναλύσουμε σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ως μια ιστορία, μια υπόθεση, μια εξιστόρηση.

Θα καλέσουμε τους ακροατές – θεατές να γράψουν την σύνοψη και να ανακαλύψουν από μόνοι τους την αξία, την χρήση και την δυναμική της αισθητικής που περιέχει η secans.

Οι δύο σκηνές ανακοινώνονται την ημέρα του Master class.