Βιβλία - DVD

12 Μικρά Σενάρια Β' τόμος


Συλλογή σεναρίων από ταινίες μικρού μήκους.

ISBN 960-87029-1-7, σελ. 190

Αγοράστε το βιβλίο από το e-shop της t-shΟrt  

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΤΗ
(από το βιβλίο)

Και να λοιπόν που, χάρη στο πείσμα, την επιμονή και την υπομονή, την εθελοντική εργασία και την αυταπάρνηση κάποιων "ιδαλγών" της ταινίας μικρού μήκους που συνεργάστηκαν αρμονικά για να οργανώσουν, να "στήσουν", να στοιχειοθετήσουν, να επιμεληθούν γλωσσικά και αισθητικά, να σελιδοποιήσουν και να τυπώσουν, άλλα 12 σενάρια ταινιών μικρού μήκους βρήκαν το δρόμο για το τυπογραφείο, κι από κει, στα χέρια σας.
Ελπίζουμε ότι και ο παρών τόμος, όπως κι ο πρώτος, θα βρει τη δέουσα ανταπόκριση και στοργή, έτσι ώστε να "γεννήσει" κι αυτός με τη σειρά του τον τρίτο κ.ο.κ. Φιλοδοξία μας είναι, όχι μόνο να μη σταματήσουμε να εκδίδουμε σενάρια που μεταστοιχειώθηκαν σε σημαντικές και αγαπημένες ταινίες, μα να εκδώσουμε και σενάρια που έχουν μεν ενδιαφέρον, αλλά δεν έχουν βρει ακόμα τον παραγωγό ή/και το σκηνοθέτη τους.
Φέτος, όμως, η t-shOrt έκανε ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της διάδοσης και της προώθησης της ταινίας μικρού μήκους· ένα βήμα σημαντικό για μια χώρα που ακολουθεί μεν τις εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας, αλλά με λίγα βήματα πίσω. Στη διεύθυνση www.shortfilm.gr θα μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την ιστορία της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους από το 1932 μέχρι και σήμερα. (Ευχαριστούμε γι' αυτό την Αλίντα Δημητρίου και τις Εκδόσεις Καστανιώτη για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης πληροφοριών και κειμένων που περιέχονται στο βιβλίο της πρώτης Λεξικό ταινιών μικρού μήκους 1932-1992.) Αυτός ο δικτυακός χώρος, φυσικά, συνεχώς θα αναβαθμίζεται και θα συμπληρώνεται. Εσείς θα μπορείτε να τον επισκέπτεστε, να διαβάζετε, να βλέπετε, ακόμα και να ακούτε θέματα που αφορούν στις ταινίες, αλλά και, στην περίπτωση που είστε ένας από τους δημιουργούς μιας ταινίας, να επέμβετε, διορθώνοντας τυχόν λάθη και συμπληρώνοντας με νέα στοιχεία. Με την επίσκεψή σας, συμβάλλετε στη βελτίωση του portal. Επίσης, μέσω της διεύθυνσης www.t-short.gr μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για κάθε θέμα που άπτεται της ταινίας μικρού μήκους, αλλά και να προμηθευτείτε και τους δύο τόμους της σειράς "12 Μικρά Σενάρια".
Οι ιδέες δεν λείπουν, όπως δεν λείπουν ούτε η διάθεση ούτε ο χρόνος για την υλοποίησή τους. Η t-shOrt διαθέτει τεχνογνωσία, μοντέρνα αντίληψη και, κυρίως, πείσμα και επιμονή για την πραγματοποίηση των σχεδίων της. Αυτό το σύντομο προλογικό σημείωμα δε θα μπορούσε παρά να κλείσει μ' ένα -φαινομενικό- οξύμωρο: η t-shOrt ιδρύθηκε για να μεγαλώσει παραμένοντας... "μικρή".
Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση, και... το καλό να τριτώσει.

Ο εκδότης,
Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης

Τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο βιβλίο:
Σχόλια

Το εισαγωγικό σημείωμα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, για τον Β' τόμο "12 Μικρά σενάρια"


Ταινία μικρού μήκους
Μια σίγουρη επένδυση για το ελληνικό σινεμά

Η κινηματογραφία μικρού μήκους είναι η πηγή του παγκόσμιου σινεμά απ' όπου αναβλύζουν τα νέα ταλέντα και ανανεώνεται η κινηματογραφική γλώσσα.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες ταινίες που τη συνθέτουν, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων σπουδαίων έργων και εκατοντάδων μικρών αριστουργημάτων, εξόριστες κατά κανόνα από την εμπορική αίθουσα και την τηλεοπτική οθόνη, παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό, περιοριζόμενες στο φεστιβαλικό κύκλωμα και τις αίθουσες τέχνης.
Η επερχόμενη σύγκλιση διαδικτύου και ψηφιακής ραδιοτηλεόρασης αναμένεται να ευνοήσει τα οπτικοακουστικά έργα μικρής διάρκειας και η ραγδαία αύξηση της ζήτησης περιεχομένου θα οδηγήσει μοιραία στην ανακάλυψη και αξιοποίηση του συσσωρευμένου επί έναν αιώνα αλλά διάσπαρτου "κρυμμένου θησαυρού" της παγκόσμιας μικρής κινηματογραφίας.

Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο χώρο της ταινίας μικρού μήκους, αναλαμβάνοντας έγκαιρα ευφυείς διεθνείς πρωτοβουλίες και διαθέτοντας λίγους, σχετικά, πόρους. Αυτό θα ήταν περίπου αδύνατο στο ασυγκρίτως ανταγωνιστικότερο περιβάλλον της ταινίας μεγάλου μήκους.

Στη χώρα μας η μικρή ταινία γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια αξιοσημείωτη, όσο και αναπάντεχη, άνθηση, σε πείσμα της ισχνής εγχώριας κινηματογραφικής εκπαίδευσης αλλά και του γενικού επιπέδου της κινηματογραφίας μας.

Η ελληνική ταινία μικρού μήκους έχοντας απελευθερωθεί θεματολογικά και δείχνοντας να ξεπερνά τα χρονίζοντα αφηγηματικά και δραματουργικά προβλήματα του κινηματογράφου μας, βρίσκεται ήδη, σε σχέση με το διεθνές στάνταρ, πολύ ψηλότερα από την ελληνική ταινία μεγάλου μήκους. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου έχουν παρουσιαστεί τόσοι πολλοί ταλαντούχοι νέοι κινηματογραφιστές. Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους κάνουν πλέον ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ αποσπώντας μάλιστα πολλές διακρίσεις και σημαντικότατα βραβεία.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ), παράλληλα με το διεθνές πρόγραμμα σεναριογραφίας για ταινίες μεγάλου μήκους που αναπτύσσει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDIA, ανέλαβε από την αρχή και διατηρεί για τέταρτη συνεχή χρονιά την ευθύνη του εργαστηρίου σεναρίου για τις ταινίες του πρωτοποριακού προγράμματος μικροφίλμ της ΕΡΤ.

Η διαρκής ευεργετική επαφή του Ινστιτούτου με το φυτώριο του κινηματογράφου μας, τους νεότερους και νεότατους ταλαντούχους κινηματογραφιστές των ταινιών μικρού μήκους, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το μέλλον του ελληνικού σινεμά και να είμαστε υπερήφανοι για τη δημιουργική συμβολή μας σ' αυτό.

Το ΜΙΚ χαιρετίζει και υποστηρίζει τη συνέχεια της εκδοτικής πρωτοβουλίας της t-shOrt και της εύχεται να συνεχίσει τη δημιουργική διαδρομή της με τον ίδιο ζήλο, υπέρ της ταινίας μικρού μήκους και των δημιουργών της.
Ευχαριστούμε τον Γιώργο Καλογερόπουλο και τον Άρη Φατούρο για τη συνολική βοήθεια.


Ο επόμενος τόμος θα είναι το νούμερο 3 και θα περιέχει 12 ΜΙΚΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ που ΔΕΝ έχουν γίνει ταινία και θα αναζητούν τον σκηνοθέτη και τον παραγωγό τους.

Μεγάλο ευχαριστώ στους: Αχιλλέα Κυριακίδη, Άρη Φατούρο, Γιώργο Μυρεσιώτη, Στέλιο Λάρδη.