Κρίσης Δι-Έξοδος

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Θεοχάρους Κυριάκος

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2012 3 2' Μυθοπλασία Κοινωνικό

Σύνοψη

Εν μέσω κρίσης στην Αθήνα του 2012, η ζωή προσπαθεί να ακολουθήσει τους φυσιολογικούς της ρυθμούς, σκοντάφτει όμως στις δυσκολίες της εποχής.

Περίληψη

Δυο νέοι βιώνουν τον έρωτα κάτω από το πρίσμα της γονατισμένης από την κρίση Αθήνας. Μέσα από τη βραδινή τους έξοδο, διαγράφονται οι συνθήκες της εποχής – οι οικονομικές δυσκολίες, η καθημερινή αγωνία για το αύριο, η ένταση ανάμεσα στις διαπροσωπικές σχέσεις και το κλίμα ανασφάλειας – οδηγώντας το θεατή σε σκέψεις και συναισθήματα της καθημερινότητας, μέσα από τα μάτια των νέων.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Ένα από τα άμεσα μηνύματα είναι ότι, αντίθετα με την ανάπτυξη, ο έρωτας δεν σταματάει με τη κρίση. Απλά γίνεται λιγότερο ¨ανθρώπινος¨ αλλά και περισσότερο έντονος. Χωρίς βέβαια τη συμβολή του παππού, ο ήρωας θα έμπλεκε σε άσχημες ιστορίες. Εκεί ακριβώς χρειάζεται ο από μηχανής Θεός που θα σώσει τη παρτίδα και θα επαναφέρει το κοινό αίσθημα δικαίου. Η κίνηση των πεταμένων χρημάτων μπροστά στα πόδια του ελεγκτή υποδεικνύει ότι το χρήμα ΔΕΝ είναι το παν. Και φυσικά αυτό είναι ένα ακόμα μήνυμα προς τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο πρόσφατο θέατρο της κρίσης και παίρνουν αποφάσεις βασισμένοι σε πειθαρχικά τεφτέρια. Η ουσία δεν κρύβεται εκεί. Ένας νέος δεν θα έπρεπε ποτέ να ήταν υποχρεωμένος να φτάσει στο δίλημμα λιτότητα ή ζωή. Εξάλλου είναι το θύμα μιας ιστορίας που ο ίδιος δεν φέρει απόλυτη ευθύνη. Δευτερεύον θέμα η αστυνομική βία, βγαίνει στο προσκήνιο μόνο σαν υπενθύμιση. Τέλος, θεωρώ σημαντικό να πω ότι δελεάστηκα να αντικαταστήσω το ερωτευμένο ζευγάρι με ένα ερωτευμένο ζευγάρι προσφύγων. Ακούγεται σαν άσκηση λογοτεχνίας αλλά η διαφορά συναισθημάτων απέναντι στη πρώτη περίπτωση που θα ένιωθαν αρκετοί, σε σχέση με τη δεύτερη, αποκαλύπτει πτυχές της ξενοφοβίας της Ελληνικής κοινωνίας. Εάν θεωρείτε ότι το έργο υστερεί σε βάθος μηνυμάτων και δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα την Ελληνική πραγματικότητα του 2012, σας δίνω το ελεύθερο να οραματιστείτε τη σκηνή με δυο νεαρούς Πακιστανούς. Ο μόνος λόγος που ο ίδιος δεν το προτείνω είναι διότι το θέμα του ρατσισμού στη χώρα μας διχάζει τη κοινή γνώμη και δεν είμαι σίγουρος ότι τα υπόλοιπα μηνύματα που ήθελα να τονίσω δεν θα ατονήσουν μπροστά στη σπίθα που θα άναβε ένα αμφιλεγόμενο στοιχείο σαν αυτό. Τέλος, να αναφέρω ότι το αρχικό σενάριο το έγραψα βασισμένο σε ηθοποιούς, όμως μπορεί να αναπαρασταθεί και με animation.


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.