Nos otros

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Νάκος Δημήτρης

Στοιχεία Σεναρίου

Τίτλος στα αγγλικά
NOS OTROS
Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2009 4 4' Μυθοπλασία Κοινωνικό

Σύνοψη

Δύο άντρες, ξένοι, κάθονται σε ένα καφενείο, όπου λίγο μετά έρχεται κι ένας τρίτος άντρας φίλος τους. Η δράση μεταφέρεται μια μέρα πριν: οι δύο πρώτοι άντρες βρίσκονται στον δρόμο με το αυτοκίνητο, τους πλησιάζει σε κάποιο φάναρι ένα παιδί, ξένο κι εκείνο, για να τους καθαρίσει το τζάμι. Ο οδηγός το αποτρέπει αρχικά λεκτικά κι έπειτα κατεβαίνει και το χτυπάει. Το παιδί αποδεικνύεται ότι είναι του φίλου τους. Στο τέλος το παιδί «ανταποδίδει» τη βία σε ένα άλλο παιδί.

Περίληψη

Δύο ξένοι άντρες πίνουν μπίρες σε ένα καφενείο. Λίγο μετά, έρχεται ένας τρίτος άντρας φίλος τους φανερά στενοχωρημένος, τους αποκαλύπτει ότι τον απέλυσαν πριν μια εβδομάδα. Η δράση μεταφέρεται μία μέρα πριν: Οι δύο πρώτοι άντρες, ενώ βρίσκονται στο αυτοκίνητο εκφράζουν ο ένας στον άλλον πόσο ξένοι αισθάνονται στην Ελλάδα, ότι αν μπορούσαν θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους, αλλά και ότι κι εκεί ξένοι πια θα είναι. Σε κάποιο φανάρι τους πλησιάζει ένα παιδί, για να τους καθαρίσει το τζάμι. Ο οδηγός το αποτρέπει λεκτικά αρχικά. Όταν όμως το παιδί επιμένει, ο άντρας βγαίνει από το αυτοκίνητο και αρχίζει να το σπρώχνει βίαια, να το χτυπάει και να του σπάει το καθαριστήρι του, υπό το τρομαγμένο βλέμμα των παθητικών περαστικών. Η δράση επανέρχεται στο καφενείο. Αποδεικνύεται ότι το παιδί είναι του τρίτου άντρα, όταν εκείνο περνάει απέξω από το καφενείο. Από τα λεγόμενα του πατέρα του, φαίνεται ότι το παιδί δεν του έχει πει την αλήθεια για τα τραύματα του, ισχυριζόμενο ότι προήλθαν από κάποιο συμμαθητή του. Στην τελευταία σκηνή το παιδί βρίσκεται πάλι σε κάποιο φανάρι, όταν στο ίδιο φανάρι έρχεται κι ένα άλλο εμαφανώς πιο αδύναμο και μικρόσωμο, με σκοπό να δουλέψει κι εκείνο. Το (χτυπημένο) παιδί «ανταποδίδει» τη βία που υπέστη στο άλλο παιδί, αναγκάζοντας σε φυγή έπειτα από ξυλοδαρμό. Στο τέλος αρκετά μανιασμένο ακόμα γυρνάει και κοιτάει στην κάμερα, σα να θεωρεί τον θεατή συνυπεύθυνο για ό,τι έχει συμβεί.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Η σεναριακή ιδέα κινείται γύρω από τη μη αποδοχή του Άλλου, του έτερου, του διαφορετικού, του ξένου. Εσκεμμένα δεν αναφέρεται η καταγωγή των αντρών. Μπορεί να είναι οποιοιδήποτε ξένοι. Γι’ αυτό και δεν αναφέρονται και τα ονόματα τους. Ο ξένος είναι ό,τι διαφεύγει ενός παγιωμένου «εμείς». Μιλούν έστω και σπαστά ακόμα και μεταξύ τους τη γλώσσα της χώρας που βρίσκονται, προσπαθώντας να νιώσουν με κάθε τρόπο κομμάτι της. Και η γλώσσα είναι και σύστημα σκέψης, όχι απλά επικοινωνίας. Ο ξένος, επομένως, μένει διχασμένος μέσα του, όντας στο τέλος ξένος στον ίδιο του τον εαυτό. Βρίσκεται πάντα αλλού. Βρίσκεται με τύψεις στο «εδώ», έχοντας προδώσει ένα γενέθλιο «εκεί». Αποσπάται με τον καιρό από το γενέθλιο του, το οποίο μεταλλάσσεται από οικείο σε ξένο κι αυτό. Αναφορικά με την ταπείνωση (κι αυτό έχει ευρεία εφαρμογή, όχι μόνο στους ξένους), όταν κάποιος ταπεινώνεται, θα ζητήσει κι εκείνος να ταπεινώσει. Και αυτό ακριβώς έχουν πάθει οι ήρωες. Διακατέχονται από ένα μίσος «μεταδοτικό», βρισκόμενοι σε έναν κύκλο που ποτέ δεν κλείνει, κατάσταση η οποία έχει όλα τα μέλη μιας κοινωνίας συνυπεύθυνα.


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Γράψτε τα σχόλιά σας για το σενάριο.

Όνομα *

Σχόλια *

Γράψτε τον κωδικό *