Δωμάτιο μηδέν

Σενάριο


ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΗΔΕΝ


1. ΕΣΩΤ. / ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ/ ΜΕΡΑ

Ο Αντώνης γύρω στα 45, ανεβασμένος σε μία σκάλα, ξεβιδώνει το πλαστικό κάλυμμα μίας λάμπας φθορίου. Το φως τρεμοπαίζει στο πρόσωπό του. Βγάζει τη μία από τις δύο λάμπες, στις άκρες της έχει μαυρίσει.

2. ΕΣΩΤ. / ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ- ΑΠΟΘΗΚΗ/ ΜΕΡΑ

Ανοίγει την πόρτα από το αποθηκάκι του. Η αποθήκη άψογα τακτοποιημένη με ταμπελάκια σε κάθε ράφι για κάθε τι. Ψάχνει και βρίσκει ένα κουτί με λάμπες, βγάζει μία και την κοιτά καλά-καλά. Κλείνει τη πόρτα. Μαύρο.

3. ΕΣΩΤ. / ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ/ ΜΕΡΑ

(Ακούγεται ήχος από σφουγγαρίστρα που τρίβει το πάτωμα)
Το πλάνο ανοίγει. Ο Αντώνης σφουγγαρίζει έναν διάδρομο.  Στην αρχή του διαδρόμου έχει βάλει την απαγορευτική πινακίδα για το βρεγμένο δάπεδο.
Μια νοσοκόμα μπαίνει στο πλάνο  και πλησιάζει τον Αντώνη από πίσω.

ΝΟΣΟΚΟΜΑ
Βρε Αντώνη πήγαινε σε παρακαλώ να δεις την είσοδο στα εξωτερικά. Κάπου φρακάρει και δεν ανοίγει.

H νοσοκόμα φεύγει περπατώντας στο σφουγγαρισμένο διάδρομο. Ο Αντώνης μένει να κοιτά τα αποτυπώματα των σαμπό της στο βρεγμένο και καθαρό μάρμαρο.
Πάει πάλι στην αρχή του διαδρόμου και αρχίζει να τον ξανασφουγγαρίζει.

4. ΕΣΩΤ. - ΕΞΩΤ. / ΕΙΣΟΔΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ/ ΜΕΡΑ

Ο Αντώνης στην πόρτα εισόδου των εξωτερικών. Την τσεκάρει. Κοιτάζει τους μεντεσέδες. Σκύβει. Η πόρτα έχει αφήσει στο πλακάκι μία μαύρη καμπύλη γραμμή. Την διατρέχει με το δάχτυλο του. Πάνω του πέφτει μια ανθρώπινη σκιά. Ο Αντώνης σηκώνει το κεφάλι. Στο πλατύσκαλο στέκεται μια κοπέλα γύρω στα 23. Το φως του ήλιου γύρω της καίει τα πάντα, το λευκό μάρμαρο αντανακλά το φως πάνω της. Φορά ένα καλοκαιρινό φόρεμα. Τα χέρια της ριγμένα στο πλάι. Είναι έγκυος. Στο δεξί της χέρι κρατά ένα χαρτί. Τον κοιτάζει. Ο Αντώνης έχει παγώσει. Κατεβάζει το βλέμμα του και βλέπει την κόκκινη λιμνούλα που έχει σχηματιστεί και τρέχει ανάμεσα από τα πόδια της στο μάρμαρο.
Ο Αντώνης ξυπνά από το λήθαργο και τρέχει προς το μέρος της. Η κοπέλα σχεδόν λιποθυμά στα χέρια του.

5. ΕΣΩΤ. / ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ/ ΜΕΡΑ

Έξω από το μαιευτήριο ο Αντώνης δίνει το χαρτί που κρατούσε η κοπέλα στο γιατρό. Αυτός το διαβάζει προσεκτικά. Ο γιατρός ανοίγει την πόρτα και μπαίνει στο θάλαμο.

6. ΕΣΩΤ. / ΔΩΜΑΤΙΟ- ΠΟΡΤΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ/ ΜΕΡΑ

Σε ένα δωμάτιο του νοσοκομείου η κοπέλα κοιμάται. Όλα λευκά. Δύο άδεια κρεβάτια. Ο Αντώνης στα πόδια του κρεβατιού όρθιος την παρατηρεί. Η κοπέλα ξυπνά. Τα χέρια της κατευθείαν στην κοιλιά της. Κοιτάζεται με τον Αντώνη.

ΚΟΠΕΛΑ
Είναι καλά;

Ο Αντώνης γνέφει καταφατικά.

ΚΟΠΕΛΑ
Το χαρτί;(παύση)Τις εξετάσεις τις έδωσες στο γιατρό;

Πριν προλάβει να απαντήσει,στο δωμάτιο μπαίνει ο γιατρός.

ΓΙΑΤΡΟΣ
Καλησπέρα. Αντώνη, μας αφήνεις λίγο.

Ο Αντώνης βγαίνει έξω και κάθεται με την πλάτη στη δίφυλλη πόρτα. Στη πόρτα, οι δύο άσοι του εκατόν ένα, που είναι ο αριθμός του δωματίου, έχουν ξεκολλήσει και έχει μείνει μόνο το μηδέν. Η κάμερα μένει μαζί του έξω από το δωμάτιο και παράλληλα ακούει την συζήτηση του γιατρού με την κοπέλα σε οφ.
             
ΓΙΑΤΡΟΣ
Γειά σου Μυρτώ, πώς αισθάνεσαι;

ΜΥΡΤΩ
Τις εξετάσεις τις πήρατε;

ΓΙΑΤΡΟΣ
Τις πήρα… Πόσο καιρό το ξέρεις ότι είσαι οροθετική;

Η Μυρτώ δεν απαντά

ΓΙΑΤΡΟΣ
Μυρτώ πρέπει να ξέρω.

ΜΥΡΤΩ
Σχεδόν ένα μήνα. Για το παιδί… (παύση) πότε θα ξέρουμε;

ΓΙΑΤΡΟΣ
Λογικά αύριο. Είναι και μέσα Αυγούστου και…

Η Μυρτώ τον διακόπτει.

ΜΥΡΤΩ
Θέλω να τη δω…

ΓΙΑΤΡΟΣ
Είστε και οι δυο πολύ αδύναμες. Ξεκουράσου σήμερα και αύριο θα σ’τη φέρουμε.
Είναι κάποιος που θέλεις να ειδοποιήσουμε;

Η Μυρτώ δεν απαντά

ΓΙΑΤΡΟΣ
…Καλά. Οτιδήποτε αν χρειαστείς, το κουμπάκι.

7. ΕΣΩΤ. / ΔΩΜΑΤΙΟ / ΝΥΧΤΑ

Νύχτα. Ο Αντώνης όρθιος δίπλα απ’τη Μυρτώ,κρατά ένα δίσκο με φαγητό. Η Μυρτώ ξυπνά. Ανασηκώνεται και ο Αντώνης της βάζει το δίσκο στα πόδια της. Ενα μήλο,  χυλός και ένα γιαούρτι. Ο Αντώνης κάθεται δίπλα από το κρεβάτι σε μια καρέκλα. Η Μυρτώ ανακατεύει το χυλό με το κουτάλι.

ΑΝΤΩΝΗΣ
Πρέπει να φας…

ΜΥΡΤΩ
… Σ’ευχαριστώ. (παύση)
Γιατί είσαι εδώ;

Ο Αντώνης σηκώνεται και κοιτάζει αμήχανα την πίεση του ορού της.

ΑΝΤΩΝΗΣ
Θέλεις να τη δεις;

8. ΕΣΩΤ. / ΔΩΜΑΤΙΟ / ΝΥΧΤΑ

Σε ένα δωμάτιο ο Αντώνης με τη Μυρτώ όρθιοι κοιτάζουν από ένα γυάλινο τετράγωνο παράθυρο. Πίσω από αυτό ένα μικρό δωμάτιο και το μωρό μέσα σε μια θερμοκοιτίδα. Η Μυρτώ με το ένα χέρι της κρατά το στάντ του ορού. Σηκώνει το άλλο και ακουμπά το τζάμι. Το βλέμμα του Αντώνη πάνω της.  Κατεβάζει το χέρι της και το αποτύπωμα μένει στο γυαλί.

9. ΕΣΩΤ. / ΔΩΜΑΤΙΟ / ΜΕΡΑ

Κοντινό πλάνο σε δύο χέρια που τοποθετούν τους άσους δίπλα στο μηδέν. Lateral της κάμερας προς το δωμάτιο. Το δωμάτιο άδειο.

10. ΕΣΩΤ. / ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ/ ΜΕΡΑ

Ο Αντώνης σφουγγαρίζει ένα διάδρομο.  Στην αρχή του διαδρόμου εμφανίζεται η Μυρτώ.  Στο χέρι της κρατά ένα καλαθάκι με το μωρό. Ο Αντώνης σταματά.  Κοιτάζονται. Τους χωρίζει η απόσταση από το σφουγγαρισμένο μάρμαρο. Η Μυρτώ κοιτάζει την απαγορευτική πινακίδα για το δάπεδο.

ΜΥΡΤΩ
… Σ’ευχαριστώ(παύση).

Ο Αντώνης την κοιτάζει. Από το βάθος του διαδρόμου στ’αριστερά της Μυρτώς ακούγεται η φωνή μιας νοσοκόμας

ΝΟΣΟΚΟΜΑ (ΟΦ)
Μυρτώ! Βιάσου, το ταξί σου έχει έρθει!

Η Μυρτώ κοιτάζει μία προς το μέρος απ’όπου έρχεται η φωνή και μία προς τον Αντώνη. Σηκώνει διστακτικά το χέρι της και γνέφει προς τον Αντώνη. Τα πρώτα της δύο βήματα διστακτικά, αλλά συνεχίζει γοργά. Την χάνουμε από το κάδρο.
Ο Αντώνης μένει να κοιτάζει. Βουτά την σφουγγαρίστρα στον κουβά. Την απλώνει στο μάρμαρο. Δεξιά-αριστερά, δεξιά-αριστερά, σταματά. Κοιτάζει το βρεγμένο δάπεδο. Παρατά την σφουγγαρίστρα και φεύγει με βήμα ταχύ, πατώντας το βρεγμένο μάρμαρο, προς το μέρος που έφυγε η Μυρτώ.

Tέλος