SKIA

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Dyranis-Maounis Alexandra

Στοιχεία Σεναρίου

Τίτλος στα αγγλικά
SHADOW
Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2010 3 3' Μυθοπλασία Episthmonikh Fadasia

Σύνοψη

Μια κανονική μέρα στην Ευρυπίδου. Ηλιοβασίλεμα. Η σειρήνα, όπως πάντα, χτυπά στην ώρα της.Ο κόσμος μαζεύει τους πάγκους και τα μαγαζιά τους. O Zaheen, παρατηρεί μια επαναλαμβανόμενη λάμψη. Ο κόσμος μαζεύει πιο γρήγορα. Κάτι τους κυνηγάει. Ο μικρός Νίκος τρέχει ανάμεσα σε άδειους δρόμους, o Zaheen που τον κυνηγάει καταφθάνει, και λίγο πιο πίσω παραμονεύει η Σκιά…

Περίληψη

Μια κανονική μέρα στην Ευρυπίδου. Ηλιοβασίλεμα. Η σειρήνα, όπως πάντα, χτυπά στην ώρα της. Ο κόσμος μαζεύει τους πάγκους και τα μαγαζιά τους. Κάποια πρεζάκια κρύβονται κάτω από τις κούτες τους. Ο κόσμος αγχώνεται, μαζεύει πιο γρήγορα. Κάτι τους κυνηγάει. Στη πλατεία Κουμουνδούρου, ένας αλλοδαπός, ο Zaheen (13) ξαφνικά παρατηρεί μια επαναλαμβανόμενη λάμψη (σαν χαλασμένο φθοριούχο φως) να τον περιβάλει, τρέχει προς την οδό Ευρυπίδου. Ο Νίκος (14) κάθεται στα σκαλοπάτια ενός κτιρίου στη Πλατεία Θεάτρου. Το κεφάλι του είναι χωμένο στα χέρια του, που ακουμπάνε τα γόνατά του. Κουνιέται μπρος - πίσω σαν αυτιστικός. Ακούγεται σαν να μουρμουράει κάτι ρυθμικά. Παντού γύρω του τρεμοσβήνει το ίδιο φως που παρατήρησε ο Zaheen. Στην Ευρυπίδου, οι άνθρωποι που μένουν στις γύρω πολυκατοικίες κλείνουν τα παράθυρα, κλειδώνουν τα παντζούρια. Ακούγεται ένας ανατριχιαστικός εξωγήινος ήχος. O Zaheen τρέχει προς τη Πλατεία Θεάτρου. Ο Νίκος, τρέχει ανάμεσα στην άδεια αγορά και σκοτεινά στενά. Ο Zaheen τρέχει από πίσω του μανιασμένος. Ο Νίκος τρέχει μέσα στη πλατεία Κοντζιά και κρύβεται πίσω από ένα κάδο σκουπιδιών. Βλέπει τα πόδια του Zaheen να περιτριγυρίζουν το κάδο. Κοιτάζει αριστερά/δεξία και βλέπει το στόχο του. Σιγά-σιγά σηκώνεται και με φόρα τρέχει μέχρι τα σκαλιά της Τράπεζας της Ελλάδος. Μόλις φτάνει ακουμπάει τη πόρτα, κοιτάζει τον Zaheen που τόση ώρα προσπαθεί να του πει κάτι, και με νοηματική γλώσσα του λέει «Φτου Ξ’ ελευθερία!». Ο Zaheen τον κοιτάζει τρομαγμένος. Ο Νίκος πάλι σε νοηματική γλώσσα τον ρωτάει «τι έγινε»; Ο Zaheen του απαντάει «Βάρεσαν τη σειρήνα, δεν τη είδες;». Ο Νίκος του απαντάει, «Μετρούσα…» Και οι δύο πανικοβάλλονται και αρχίζουν και βαράνε τη πόρτα στη τράπεζα. Κανένας δεν τους ανοίγει. Τα παιδιά κουρνιάζουν τρομαγμένα και η μαύρη σκιά τους σκεπάζει.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Ως ανερχόμενη σεναριογράφος μου αρέσει να γράφομαι σε όλα τα site που ασχολούνται με το κινηματογράφο και συγκεκριμένα απολαμβάνω τα newsletters που στέλνουν. Πρώτον γιατί ενημερώνεσαι με το τι γίνεται εκεί έξω, μακριά από τον υπολογιστή σου και κατά δεύτερον επειδή μπορεί μία στο τόσο να διαβάσεις κάτι που μπορεί να σε εμπνεύσει. Όταν λοιπόν μου ήρθε το newsletter της Τ-Short για το διαγωνισμό σεναρίου, είχα την κλασσική αντίδραση μου. ‘Ωχ άλλος ένας διαγωνισμός…’ Γενικά, ενώ όλοι οι καθηγητές μου πρότειναν να παίρνω μέρος σε διαγωνισμούς ‘γιατί έτσι μαθαίνεις’ εγώ πάντα τους απέφευγα γιατί, λανθασμένα, τους θεωρούσα χάσιμο χρόνου. Υποσυνείδητα βέβαια πιστεύω πως απλά φοβόμουν την απόρριψη. Αυτή τη φορά όμως, ενώ το είχα ξεχάσει για μερικές μέρες μου έστειλε mail και ένας φίλος σκηνοθέτης και μου είπε ‘γιατί δεν γράφεις ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας’, φυσικά η αντίδραση μου ήταν να γελάσω. Δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ. Ενώ μου αρέσει το είδος, πάντα ομολογώ ότι το φοβόμουν γιατί θεωρούσα, πάλι λανθασμένα, ότι ένας άνδρας μπορεί να το κάνει καλύτερα. Μπήκε όμως το μικρόβιο και είπα ότι αν ήταν ποτέ να το δοκιμάσω γιατί να μην το κάνω μέσα από αυτό το διαγωνισμό. Ήταν λοιπόν μια δοκιμασία για εμένα όλη αυτή η διαδικασία. Και εκεί άρχισα να ενθουσιάζομαι. Άρχισα να σκέφτομαι λοιπόν τις άπειρες ιδέες για εξωγήινους, κλώνους, τέλος του κόσμου, το μαύρο/κακό μέλλον που μας περιμένει. Παράλληλα στη τηλεόραση έπαιζαν οι ειδήσεις για το ΔΝΤ, απεργίες, πορείες, τρεις φόνοι στη Marfin… κτλ… Μάλλον επηρεάστηκα. Μια μέρα ξυπνάω το πρωί και γράφω για ένα μέλλον που το κυνηγάει μια Σκιά χωρίς ποτέ να εξηγήσω τι ακριβώς είναι αυτό, ίσως γιατί δεν μπορώ. Και έτσι γεννήθηκε το σενάριο «ΣΚΙΑ». Κάποιοι από τους χαρακτήρες είναι συμβολικοί αλλά νομίζω πως αυτή τη πιο συμβολική πλευρά του σεναρίου τη βλέπω και τη νιώθω μόνο εγώ και ίσως όσοι διαβάσουν αυτό το ‘κείμενο προθέσεων.’ Το σενάριο στέκεται και από μόνο του σαν μια περιπέτεια, επιστημονικής φαντασίας, και αν έχει κάποια πρόθεση είναι να ζωντανέψει, να γίνει ταινία και να νιώσετε το φόβο και τη παράνοια της, τα ίδια δηλαδή συναισθήματα που μου έβγαζαν οι ειδήσεις αυτές τις μέρες. Οι χαρακτήρες στο σενάριο δεν έχουν καλό τέλος, άλλα δεν σημαίνει ότι δεν έχω ελπίδα για το δικό μας μέλλον, γιατί αλλιώς θα τα παράταγα όλα, δεν θα έδινα ευκαιρία σε αυτό το διαγωνισμό και τελικός στο να γίνω καλύτερη μέσα από αυτή τη διαδικασία.


Φωτογραφίες σχετικές με το σενάριο

Φωτογραφία 1 , Φωτογραφία 2 , Φωτογραφία 3

Διαβάστε τo σενάριo

Μπορείτε να στείλετε email στο σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.