Αέρα...

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος ΠΙΕΡΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2010 3 3' Μυθοπλασία Κοινωνικό

Σύνοψη

Ήταν ιδέα, έγιναν μωρά, φίλοι,συμμαθητές στο Λύκειο, εφηβικοί έρωτες, μεγαλώνοντας έγιναν φευγαλέοι εραστές. Βρίσκονται, χάνονται, ερωτεύονται, ονειρεύονται, θυμούνται, μοιράζονται. Μαζί και χωρία, μέσα από βήματα κοινά, παράλληλα, δύο νέοι πριν πατήσουν τα τριάντα αναθεωρούν και ανασκοπούν, την γενιά τους, την ζωή τους, την πραγματικότητα τους και το όνειρο. Ένα ταξίδι σε τρία λεπτά... Τα χρόνια περνούν, οι άνθρωποι αλλάζουν, πλάθονται, καταπίνουν, επαναστατούν, σιωπούν, συμβιβάζονται. Τα χρόνια περνούν και εμείς γερνάμε, χανόμαστε, βρισκόμαστε, προσπερνάμε, αγαπάμε, αντέχουμε, ξεφεύγουμε, ελπίζουμε, ονειρευόμαστε… Αυτοκτονούμε, πεθαίνουμε, άπλα υπάρχουμε ή επιλέγουμε και ζούμε. Το όνειρο δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να μας το στερήσει κάνεις!

Περίληψη

Το σενάριο περιγράφει την σχέση δυο νέων ανθρώπων. Δίχως λόγια, μεταξύ τους εκτυλίσσονται οι παράλληλες και τεμνόμενες στιγμές των ζωών τους. Μέσα στα τα σκοτάδια ενός κλειστού καφενείου, όπου ακόμα μαζεύονται ως παρέα, η μελώδια του τραγουδιού που παίζει ο άνδρας στην ακουστική του κιθάρα ταξιδεύει την νεαρή γυναικά. Μέσω αυτής στην ουσία γίνεται η ανάδρομη στο παρελθόν, πίσω στις τελευταίες τάξεις του Λύκειο που το μέλλον ακόμα ήταν αβέβαιο, ελπιδοφόρο, επαναστατικό. Που υπήρχαν επιλογές, σκαλοπάτια και όνειρα. Περιγράφοντας με εικόνες τα εκπαιδευτικά προβλήματα της χωράς μας προσομοιωμένο από μια στριφνή φιλόλογο, αλλά και τον παράγων ζωή, εννοείτε ότι κάποιοι ίσως δεν κατάφεραν να ακολουθούσουν αυτό που ονειρεύονταν. Σε μια σκηνή που διαδραματίζεται στη τάξη το αγόρι με το κορίτσι ανταλλάσουν χαρτάκια με μηνύματα και το κορίτσι γράφει την λέξη «Αέρα», το αγόρι σηκώνεται και ανοίγει το παράθυρο. Κοιτώντας έξω βλέπει τον εαυτό του μετά από δέκα χρόνια να δουλεύει στο Δήμο. Σε μορφή fast-forward περνούν μέσα από τηλεοπτικές εικόνες τα φορτία που κουβαλούν οι γενιές γεννημένες την δεκαετία ογδόντα, αλλά που δυστυχώς παραμένουν διαχρονικά προβλήματα. Ανεργία, πόλεμοι, ανέχεια, καταστροφή της φύσης, πλαστικά πρότυπα, είναι λίγα από τα μυριάδες. Γυρνώντας στο παρόν η κοπέλα ασφυκτιεί και μέσο της φαντασίας της προσπαθεί να ξεφύγει. Και οι δυο τους προσπαθούν να ξεφύγουν ο καθένας με το δικό του τρόπο, παράλληλα. Εκείνη, αν και έφτασε να υλοποιήσει τα όνειρα της, υπάρχουν ακόμα σημάδια που πιστοποιούν πόσο υπέφερε για να φτάσει κοντά στο στόχο της. Απόπειρες αυτοκτονίας, κατάθλιψη, ανέχεια, παιδικά τραύματα, ρίσκο, κοινωνικές αντιξοότητες, θυσίες και αδιέξοδα που υψωθήκαν από άλλους για αυτήν και άλλα που έθεσε η ιδία στον εαυτό της. Εκείνος αμφισβητεί, άλλα είναι δέσμιος μιας πραγματικότητας που δεν τον εκφράζει, έμεινε στο κλουβί και δεν πέταξε ποτέ, περά από τα σύνορα του τόπου του. Μόλις και οι δυο επιστρέψουν από τα ταξίδια τους, τις σκέψεις τους και της αναπολήσεις. Ο άντρας που παίζει κιθάρα στα σκοτάδια, αποκαλύπτει την ταυτότητα του, είναι ένας άνδρας με κομμένα φτερά, τσαλακωμένα όνειρα, δημιουργικός και ακόμα μαχητής. Είναι το αγόρι στο σχολειό, ο καθαριστής του δήμου, είναι ο αέρας της και άλλοτε πάλι η φούσκα που την περικλείει. Η κοπέλα επιστρέφει στη παρέα, ο άντρας σταματά να παίζει την μελώδια. Όλα μοιάζουν ιδία, όμως δεν είναι …μιας και όσο υπάρχει όνειρο, θα υπάρχει και ελπίδα.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Το σενάριο αυτό, είναι εμπνευσμένο από προσωπικά βιώματα, από πραγματικά πρόσωπα, από έμενα, εσένα, ένα φίλο που ξέρεις, το γείτονά ή και κανέναν. Μπορεί να διαθέτει μυθοπλαστικά στοιχειά, παραμένει όμως ένα τρυφερό άγγιγμα, σε όσους δεν κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπούν, που για διαφορετικούς λόγους και συγκύριες είναι δέσμιοι καταστάσεων. Είναι η συμπίεση, ζωών, ονείρων, αναμνήσεων, μιας γενιάς που πλησιάζει τα τριάντα, ακρωτηριασμένη, φοβισμένη, μισή. Είναι μια δροσερή πνοή αέρα, να δώσει δύναμη σε αυτούς που έχουν ανάγκη να ονειρευτούν, να παλέψουν, να απαγκιστρωθούν να πετάξουν… όσοι έχουν ανάγκη λίγο Αέρα...


Διαβάστε τo σενάριo

Μπορείτε να στείλετε email στο σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Γράψτε τα σχόλιά σας για το σενάριο.

Όνομα *

Σχόλια *

Γράψτε τον κωδικό *