Βιογραφικό

Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963.

ΣΠΟΥΔΕΣ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ


* 1996 – 1999 Μέλος, Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος του Δ.Σ του σωματείου «μικρό» φορέα για την προώθηση της ταινίας μικρού μήκους.

* Δούλεψε περνώντας απ’ όλα τα στάδια, σε πάρα πολλές ταινίες μικρού μήκους. Δ/ντης παραγωγής και παραγωγός σε ταινίες μικρού μήκους (οι περισσότερες του Ε.Κ.Κ και της ΕΤ1). Eνδεικτικά οι κυριότερες:


* Έχει εμπλακεί σε επίπεδο συνεργασιών και βοήθειας με δεκάδες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΕΣ:

 • 1990: Η Πρώτη του ταινία μικρού μήκους με την οποία και αποφοίτησε έχει τον τίτλο "ΠΡΟΔΟΣΙΑ" και είναι διάρκειας 12'. Είχε συμμετοχές σε Ελληνικά και ξένα Φεστιβάλ.
 • 1995: Ακολούθησε το «ΑLIMENTARE» συνσκηνοθεσία με τον Παύλο Μαυρικίδη.
 • 1996: Η τρίτη του ταινία μικρού μήκους έχει τον τίτλο «ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ» και πραγματοποιήθηκε με συμπαραγωγή του ΕΚΚ και της FASMA ΕΠΕ το 1996. Συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ της Δράμας. Πήρε κρατικό βραβείο 1996. Συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα των φεστιβάλ α) «Message to man» της Αγίας Πετρούπολης β) «Dakino» του Βουκουρεστίου και γ) στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ της Βομβάης. Η ταινία κυκλοφόρησε σε CD ROM από την εταιρεία hitch Hik παίρνοντας την πρωτιά μιας και είναι η πρώτη ολοκληρωμένη ταινία που βγήκε σε CD ROM. Ταυτόχρονα το CD ROM είναι και CD PLAYER με την μουσική της ταινίας από τον Αντώνη Λιβιεράτο.
 • 1997: Δεκέμβριος. Συμμετέχει με το Video «Οδός Παναγή Τσαλδάρη», στην έκθεση για την Οδό Πειραιώς. Η μουσική του Video από τον Αντώνη Λιβιεράτο κυκλοφόρησε σε CD από το περιοδικό ΠΟΠ & ΡΟΚ τον Οκτώβριο του 1998.
 • 1998 Video clip: Βασίλη Βασιλόπουλου «ΩΡΑΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ» εταιρεία FM Records
 • 1999 Video clip: Αντώνη Λιβιεράτου «ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ» εταιρεία Hitch – Hyke.
 • 2000, σκηνοθετεί σε Video τα ποιήματα του Ivan Goll, για την παράσταση «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» στο θέατρο των καιρών (Θεατρική σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη). Το Video αυτό βραβεύεται το 2000, στο φεστιβάλ ψηφιακού ντοκιμαντέρ που διοργανώνει το Media Desk. Το Video προβάλλεται στο φεστιβάλ της Καλαμάτας στο οποίο και ανακοινώνεται το βραβείο.
 • 2001 Σκηνοθετεί το μουσικό θέαμα «Η ΒΑΛΙΤΣΑ» του Κώστα Ζαχαράκη για τον χώρο τέχνης «Αλεκτον» και το «HOUSE OF ART».
 • 2001: Σκηνοθετεί την τέταρτη ταινία του μικρού μήκους με τίτλο «ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΔΕΝ ΚΛΑΙΝΕ» παραγωγής Ε.Κ.Κ, ΕΡΤ, και t-shOrt.
 • 2003: Σκηνοθετεί την πέμπτη ταινία του μικρού μήκους με τίτλο «ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ» παραγωγής ΕΡΤ, και t-shOrt.
 • 2008: Σκηνοθετεί το θεατρικό έργο των Νίκου Τσιφόρου-Πολύβιου Βασιλειάδη "Η Κυρία του Κυρίου", που παρουσιάστηκε από την θεατρική ομάδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Νέου Ψυχικού "Επί σκηνής".
 • Έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του πρώτου DVD με τη συλλογή ελληνικών κλασσικών ταινιών μήκους "Χρυσή Ταινιοθήκη  1".
 • 2009: Σκηνοθετεί το θεατρικό έργο του Στέφανου Κακαβούλη "Κύναστον", που παρουσιάστηκε στο Studio Μαυρομιχάλη.
 • 2009: Σκηνοθετεί το video για την παράσταση «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Βόγλη, που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
 • 2010: Video για τις παραστάσεις χοροθεάτρου σε σκηνοθεσία Μαρίας Αλβανού «Street stories», Altera Pars.
 • 2011: Video για τις παραστάσεις χοροθεάτρου σε σκηνοθεσία Μαρίας Αλβανού «Επέστρεφε», Altera Pars.
 • 2014: «Ίκαρος. Άλμα στο μέλλον », μικρή κινηματογραφική ταινία animation, για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου. Σκηνοθεσία-Μοντάζ-Αφήγηση.
 • 2014-2015: «ΠΝΟΕΣ», video art με ποιήματα των Κωνσταντίνου Καβάφη, Κωνσταντίνου Καρυωτάκη, Νίκου Καββαδία και Δημήτρη Χουλιαράκη. Τα 8 πρώτα παρουσιάστηκαν από 10-17 Μαΐου 2014 στο Project room του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη β1, λιμάνι), παράλληλα με την έκθεση «Είναι όλα ψέμα / Μουσείο αυτοεκτίμησης» της Νατάσσας Πουλαντζά και του Γιώργου Τσεριώνη. Ολοκληρωμένο το έργο έχει παρουσιαστεί σε διάφορες εκδηλώσεις για την ποίηση από το 2015 ως το 2017 (Οικία Κατακουζηνού, Σπίτι της Κύπρου, Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας, Αγροκτήματα "Ομορφιές και Δυσκολίες", γκαλερί Αrtefacto στις Βρυξέλλες για δύο εβδομάδες, σε ειδική εγκατάσταση στο ΕCO Cultural Institute στο πλαίσιο του Fajr Visual Arts Festival και  της ειδικής έκθεσης με τίτλο «The house of Nations» στην Τεχεράνη για ένα μήνα, στο Maison de le Grèce στο Παρίσι, στο Κάιρο και στο σπίτι του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη στο πλαίσιο του 12ου Micro μ Festival)
 • 2015-2016: Σκηνοθετεί και κάνει την παραγωγή στο έργο του Θανάση Παπαγεωργίου «Αντριάνα» που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Αλκμήνη με πρωταγωνίστρια την Μαρία Αντουλινάκη
 • 2016: «Γράμματα απ’ την Γερμανία», σκηνοθετεί σειρά μικρών βίντεο που πλαισίωσαν την ομότιτλη μουσική παράσταση σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Φώντα Λάδη.
 • 2016: Διευρύνει το έργο του "Πνοές" με την δημιουργία του video art "ΤΟ ΨΟΦΙΜΙ", από το ομώνυμο ποίημα του Μπωντλαίρ, με το οποίο συμμετέχει στην ομαδική έκθεση της Project Gallery με τίτλο "Τα Άνθη του κακού", σε επιμέλεια Αλέξανδρου Μαγκανιώτη και Γιάννη Μπόλη
 • 2021: Δημιουργεί το video art "Αντισταθείτε", σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού, με το οποίο συμμετέχει στην έκθεση "Εκ-Στάσεις: Απόπειρες Απεικόνισης της Ελευθερίας", σε επιμέλεια Μεγακλή Ρογκάκου, MA MA PhD, στο Corfu Heritage Foundation στην Κέρκυρα καθώς και στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην Τήνο (2021)
 • 2021: Δημιουργεί το οπτικό υλικό για την μουσική παράσταση "Το ποτάμι", ένα πολυθέαμα για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, σε ποίηση Φώντα Λάδη και μουσική Λίνου Κόκοτου
 • 2022: «Meetings»,  μικρού μήκους με πρωταγωνιστή τον Ηλία Βαλάση (παραγωγή – σενάριο και σκηνοθεσία).


Μέχρι στιγμής έχει διανείμει, με την εταιρία του t-shOrt, περισσότερες από 250 μικρού μήκους ταινίες στους κινηματογράφους και την τηλεόραση και πάνω από 500 στο διαδίκτυο.

* Υπογράφει το κείμενο "Η ευθραυστότητα του καλλιτέχνη" για τον κατάλογο της έκθεσης "Ευθραυστότητα" του Γιώργου Τσεριώνη, στο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας (2016)

* Με την εταιρία του t-shOrt σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα S.E.T. (Short European Trip). Πρόκειται για ένα ταξίδι προβολής ελληνικών ταινιών μικρού μήκους σε πόλεις του εξωτερικού με την μορφή της ρετροσπεκτίβας, που ξεκίνησε από την πόλη των Βρυξελλών τον Φεβρουάριο του 2016. Το SET ταξίδεψε ξανά στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο του 2017 για τρεις ημέρες.

* Διαδρομές – Parcours Βραδιά μικρών ταινιών στο Παρίσι από την t-shOrt και τον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη τον Φεβρουάριο (24/2/2017) σε συνεργασία με το Centre Culturel Hellenique.

* Με την εταιρία του t-shOrt ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο European film festival στην Τεχεράνη (29/10/2017-6/11/2017)

* Δημιουργεί την σειρά φωτογραφιών "Η νύχτα και το Αύριο", με την οποία συμμετέχει σε Διεθνές Ημερολόγιο για τον κοροναϊό (2020)

* Συνεργάζεται ως επιμελητής κινηματογραφικών δρώμενων με την εταιρεία πολιτισμού «Ελαιουργείον, εργοστάσιο τέχνης» στην ενδοχώρα των Χανίων.

* Από το 2017 διοργανώνει με την εταιρία του t-shOrt το Big Bang International Short Film Festival και είναι ο καλλιτεχνικός του διευθυντής

* Επιμελήθηκε το αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη με προβολές στους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡ & ΑΝΔΟΡΑ οκτώ (8) ταινιών μικρού μήκους εμπνευσμένων από το έργο του μεγάλου πεζογράφου 

* Ανέλαβε την παραγωγή της θεατρικής παράστασης «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Κάτιας Γέρου, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Άνεσις - Μικρή Σκηνή και σε επιλεγμένα θέατρα στην επαρχία.

* Έχει γράψει δύο θεατρικά έργα: «Πάλι μηδέν» και  σε συνεργασία με τον Φώτη Βλαστό το «Εγώ και ο θάνατός μου», διασκευή του ομότιτλου βιβλίου του Αλέξανδρου Βέλιου

* Παραδίδει σεμινάρια: σεναρίου - σκηνοθεσίας – διδασκαλίας ηθοποιού και παραγωγής κινηματογράφου (μικρό πολυτεχνείο, δραματική σχολή Ίασμος, Θέατρο των αλλαγών Αμοργός, Ζάκυνθος, Αγκίστρι, Σχοινούσα, κ.α).


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Από το 2000 παραδίδει ανελλιπώς μαθήματα κινηματογράφου και ολοκληρώνει κύκλους σεμιναρίων στις θεματικές: 

1. Σκηνοθεσία Κινηματογράφου, 
2. Κινηματογραφικό Σενάριο, 
3. Η Κινηματογραφική Παραγωγή έτσι όπως πρέπει να την ξέρουμε
4. Υποκριτική στον Φακό, 
5. Video Art με άξονα την σειρά video Art “ΠΝΟΕΣ”. Το σεμινάριο περιλαμβάνει την  υποκριτική και σε ό,τι αφορά την εκφορά αλλά και σε ό,τι αφορά στην καθοδήγηση.
6. Doublage, Play Back, Performance, Υποκριτική. Σεμινάριο διασκεδαστικό και ιδιαίτερα χρήσιμο, δομημένο πάνω στο τραγούδι  «Το Πουλάκι Τσίου»

 • Μαθήματα κινηματογράφου στη Δραματική σχολή «Ίασμος»
 • Σεμινάρια Σεναρίου στο Μικρό Πολυτεχνείο  
 • Σεμινάρια Κινηματογραφικής παραγωγής στο Μικρό Πολυτεχνείο
 • Σεμινάρια διδασκαλίας Ηθοποιού στο Μικρό Πολυτεχνείο
 • Σεμινάριο κινηματογράφου στο πλαίσιο του φεστιβάλ μικρού μήκους ταινιών στην Κύπρο
 • Σεμινάριο «Υποκριτική στην κάμερα» στο Θέατρο των αλλαγών
 • Σεμινάρια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλαμάτας
 • Από το 2019 διδάσκει στο πλαίσιο των κιν/κών σπουδών της Σ.Α.Ε. 
 • κ.ά.


t-shOrt

Τον Δεκέμβριο του 2000 ίδρυσε την Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία t-shOrt με αντικείμενο δραστηριοτήτων την ταινία μικρού μήκους και τα «μικρά» καλλιτεχνικά δρώμενα. 

...Πληροφοριακά στοιχεία για την εταιρεία, λεπτομέρειες και photo μπορείτε να δείτε στο site: www.t-short.gr

Την περίοδο αυτή ετοιμάζει την επόμενη μικρού μήκους ταινία του, και γράφει το σενάριο για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.