Train-Surf

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Παπαδάκη Χριστίνα

Στοιχεία Σεναρίου

Τίτλος στα αγγλικά
Train-Surf
Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2009 4 4' Μυθοπλασία Κωμωδία

Σύνοψη

Μια νέα γυναίκα με βαλιτσάκι ταξιδεύει μόνη στο τραίνο. Την ίδια ακριβώς ώρα, ένας νέος άντρας με μια σανίδα του σερφ, επίσης μόνος, περιμένει το λεωφορείο. Και οι δυο έχουν προορισμό το αεροδρόμιο. Είναι ολοφάνερο πως βιώνουν μια ερωτική απογοήτευση. Γύρω τους, ο έρωτας παντού (σε έφηβους με ορμόνες σε εγρήγορση, σε ηλικιωμένους, κλπ) τονίζει την μοναξιά τους. Όταν ο άντρας χάνει τυχαία το διαβατήριό του στον πίνακα έλεγχου, η γυναίκα το βρίσκει και συναντιούνται… τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα κι ο έρωτας χτυπά.

Περίληψη

Δύο μοναχικοί ταξιδιώτες, σε μια μεγάλη πόλη, την Αθήνα, ταξιδεύουν με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο καθένας με δικό του μέσο Η γυναίκα με τη βαλίτσα στο τραίνο κι ο άντρας με τη μεγάλη σανίδα του σερφ στο λεωφορείο. Δεν γνωρίζουμε αν φεύγουνε ταξίδι ή αν φεύγουν για πάντα, όμως είναι ολοφάνερο πως στοιχειώνει και τους δυο μια ερωτική απογοήτευση και πως «φεύγουν» να πάνε αλλού. Ένα σμήνος περιστέρια διασχίζει ουρανό υπογραμμίζοντας την έννοια του ταξιδιού. Γύρω τους, ερωτευμένα ζευγάρια όλων των ηλικιών και εθνοτήτων, έφηβοι, γέροι, Έλληνες, ξένοι, ερωτοτροπούν, τονίζοντας εν αγνοία τους, την μοναξιά των δυο ταξιδιωτών. Στο αεροδρόμιο φτάνει πρώτος ο άντρας. Διστάζει να αποχωριστεί την σανίδα του, αλλά την βάζει, καθώς και το σακίδιό του, στον ιμάντα αποσκευών. Αμέσως μετά, τον βλέπουμε να κυριεύεται από έντονα συναισθήματα κάτω από τον πίνακα αναχωρήσεων όταν δακρύζει και σφίγγει την γροθιά του. Από την μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, του πέφτει το διαβατήριο, χωρίς να το καταλάβει, την ώρα που πάει να το βάλει στην τσέπη του παντελονιού του - ακριβώς κάτω από τον πίνακα αναχωρήσεων. Καταφτάνει η γυναίκα στο αεροδρόμιο και βρίσκει ξαφνικά το διαβατήριο του άντρα. Το σηκώνει, το ανοίγει, βλέπει την φωτογραφία, και παγώνει ανεξήγητα. Αναγνωρίζει τον άντρα; Τον ερωτεύεται; Αγχώνεται για το τι πρέπει να κάνει; Ανίκανη να αντιδράσει, παραλύει και φαντάζεται πως τρέχει να βρει τον κάτοχο του διαβατηρίου. Φαντάζεται πως τρέχει σ’ όλο το αεροδρόμιο με το διαβατήριο στο χέρι – τρέχει να βρει τον άντρα, να τον προλάβει. Εν τω μεταξύ, ο άντρας ετοιμάζεται να περάσει έλεγχο και να μπει στο αεροπλάνο, αντιλαμβάνεται πως έχει χάσει το διαβατήριό του, πανικοβάλλεται και τρέχει να το βρει. Η γυναίκα συνεχίζει να φαντάζεται της πως ψάχνει να βρει τον άντρα – όνειρο και πραγματικότητα ξαφνικά σμίγουν σουρεαλιστικά όταν η γυναίκα βλέπει πως πέφτει πάνω του. Ακριβώς εκείνη την στιγμή, ο αληθινός άντρας πέφτει πάνω σε εκείνη! Η γυναίκα ανοίγει τα μάτια της, βλέπει τον άντρα μπροστά της και ξαφνιάζεται. Κοιτάζονται για μια στιγμή και της πέφτει το διαβατήριο. Ο άντρας σκύβει να το μαζέψει, ιπποτικά, νομίζοντας πως είναι δικό της, αλλά καθώς κατεβαίνει, προσέχει τα όμορφα πόδια της γυναίκας και έτσι απρόσμενα, ο έρωτας χτυπά (η μήπως, αν είναι πρώην εραστές, ξαναχτυπά;) Ένα αεροπλάνο διασχίζει τον ουρανό υπογραμμίζοντας «το πέταγμα του έρωτα στα σύννεφα». Έχουν φύγει μαζί, ευτυχισμένοι; Έχουν χάσει το αεροπλάνο και έχουν μείνει στο αεροδρόμιο; Έχει πάρει ο καθένας την μοναχική πορεία του; Ο θεατής συναρμολογεί τα κομμάτια του puzzle κι αποφασίζει το τέλος που του αρέσει.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Το Train-Surf είναι ένα puzzle όπου υπολείπονται επίτηδες κάποια κομμάτια. Καλείται ο θεατής να συναρμολογήσει αυτό που βλέπει, ερμηνεύοντας το με την δική του ματιά. Είναι ολοφάνερο πως οι δυο ταξιδιώτες, οι «ταξιδιώτες του έρωτα», η γυναίκα κι ο άντρας, είναι απογοητευμένοι στον έρωτα και φεύγουν για να λυτρωθούν, να ξεχάσουν, να δραπετεύσουν, να πετάξουν στον ουρανό , να κάνουν μια καινούργια αρχή. Δεν ξέρουμε τίποτα άλλο γι αυτούς πέρα από αυτό που βλέπουμε – δηλαδή την ηλικία και την εμφάνισή τους, ότι η γυναίκα έχει ένα βαλιτσάκι κι ο άντρας ένα σακίδιο και μια σανίδα του σερφ, ότι ταξιδεύουν με τραίνο και λεωφορείο αντίστοιχα και πηγαίνουν προς το αεροδρόμιο. Σημασία δεν έχει αν ο άντρας και η γυναίκα έχουν ξαναγνωριστεί ή όχι, αλλά ότι γνωρίζονται (η ξανά-γνωρίζονται) τώρα. Το αντρικό και το γυναικείο στοιχείο, το μοναχικό ταξίδι ενός άντρα και μιας γυναίκας που ψάχνουν τον έρωτα, την σύντομη, κεραυνοβόλα και παθιασμένη φύση του έρωτα , καθώς και την αίσθηση, πως κάθε φορά που ερωτευόμαστε, νιώθουμε πως είναι η πρώτη φορά - όσες φορές και να έχουμε ξανά-ερωτευτεί στο παρελθόν, ό, τι ηλικία και να έχουμε, ξαναγινόμαστε έφηβοι, συνθέτων τα βασικά κομμάτια του puzzle. Ότι σημασία δεν έχει αν ερωτευθούμε κάποιον που μόλις γνωρίσαμε ή τον σύντροφο με τον οποίο είμαστε ήδη μια ζωή, αλλά μόνο το ίδιο το συναίσθημα του έρωτα. Πάντα πιστεύουμε πως δεν έχουμε νιώσει ποτέ έτσι και πιστεύουμε ότι θα νιώθουμε έτσι για πάντα... Τα ερωτευμένα ζευγάρια στο τραίνο και στο λεωφορείο, οι επαναλαμβανόμενες στάσεις που παίρνουν (πχ. Ο τρόπος που όλοι οι άντρες αγκαλιάζουν τις κοπέλες τους) τονίζουν πως, το πρόσωπο του έρωτα μπορεί να αλλάζει, αλλά οι συμπεριφορές (και τα συναισθήματα) παραμένουν, επί της ουσίας, ίδιες. Όταν ο άντρας «χάνει» την σανίδα «ασφάλειάς του» τα «χάνει» κι ο ίδιος, χάνοντας το διαβατήριό του, δηλαδή, την ταυτότητά του, ώσπου να την ξαναβρεί, μέσω του έρωτα, στο πρόσωπο της γυναίκας . Οι συμβολικές νύξεις για το αντρικό και το γυναικείο στοιχείο και η συνεύρεσή των δυο φύλων (το ίδιο το τραίνο, η σανίδα του σερφ - με το φαλλικό σχήμα, αλλά κι ότι ο άντρας της φέρεται σαν να είναι υποκατάστατο γυναίκας, ο τρόπος που ο ιμάντας αποσκευών «ρουφάει» την σανίδα και το σακίδιο, ο τρόπος που η γυναίκα βάζει το βαλιτσάκι ανάμεσα στα πόδια της...) όλα προσθέτουν στο να αναδείξουν τον κόσμο της ταινίας σαν ένας κόσμο όπου ο έρωτας κυριαρχεί παντού κι ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν σ’ αυτόν.


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.