(2002) "12 ΜΙΚΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", η πρώτη και μοναδική έκδοση στην Ελλάδα, βιβλίων με σενάρια ταινιών μικρού μήκους



«Εν αρχή ην ο λόγος». Και αρχή κάθε ταινίας είναι το κείμενο. Είναι αυτό που αποκτά σιγά-σιγά σάρκα και οστά, διαμορφώνεται βήμα-βήμα σε εικόνα και ήχο, οδηγεί και οδηγείται από δεκάδες ανθρώπους και αναμένει την πολυπόθητη στιγμή της προβολής πάνω στο άσπρο πανί, τότε που μέσα στο σκοτάδι θα παρακολουθήσει ο θεατής την ιστορία. Σενάριο! Αυτό, που χωρίς την ύπαρξή του δεν γίνεται Σινεμά.

Η σκέψη υπήρχε από παλιά και στον χώρο δεν υπήρχε τίποτε ανάλογο! Έτσι το καλοκαίρι του 2001, σχεδόν ταυτόχρονα με την ίδρυση της t-shOrt, ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, χάρη στο πείσμα και την επιμονή του, πραγματοποιεί την «παλιά» του ιδέα, εκδίδοντας τον πρώτο τόμο της σειράς «12 ΜΙΚΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ», που είναι μια σταχυολόγηση από τα καλύτερα σενάρια, μέσα από την πολύχρονη παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, από το πιο δύσκολο, δηλαδή, κομμάτι της Ελληνικής κινηματογραφίας.

Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η πρώτη έκδοση, έδωσε αφορμή για τη δημιουργία μιας συλλογής βιβλίων, με το σύνολο των σεναρίων από ταινίες μικρού μήκους της Ελληνικής Παραγωγής.

Έτσι πολύ σύντομα (2002) εκδίδεται και ο δεύτερος τόμος της σειράς, που περιέχει άλλα 12 Μικρά Σενάρια από γνωστές και αγαπημένες ταινίες μικρού μήκους.

Με τον Γ΄ τόμο της σειράς «12 ΜΙΚΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ» (2010), ο οποίος περιέχει καινούρια, ανέκδοτα και φυσικά «αγύριστα» σενάρια, γίνεται πραγματικότητα η ΠΡΩΤΗ έντυπη τράπεζα σεναρίων για μικρού μήκους ταινίες.

Ο Δ' τόμος της σειράς ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε το 2011 στην τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού πολύ μικρού σεναρίου "microγραφή 2011", περιλαμβάνει κι αυτός καινούρια, και ανέκδοτα σενάρια και συμπληρώνει την έντυπη τράπεζα σεναρίων για μικρού μήκους ταινίες, ενώ μέσα στο 2012 θα εκδοθεί και ο Ε' τόμος της σειράς.

Οι «μικρές» εκδόσεις και γενικότερα η προώθηση των «μικρών» και παραμελημένων καλλιτεχνικών στοιχείων της πολιτισμικής ιστορίας του τόπου μας, που έχουν σαν αποτέλεσμα την διατήρηση, διάσωση και την προβολή αξιόλογων στοιχείων της χώρας μας, αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί –σε πείσμα όλων όσων το αντιπαλεύονται– κεντρικό άξονα και βασικό σκοπό της t-shOrt και του ιδρυτή της.