(1996) "ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ" Η πρώτη ψηφιακή έκδοση σε κυκλοφορία (cd-extras), κινηματογραφικής ταινίας, στην Ελλάδα


•    1996. Κυκλοφορεί το πρώτο στην Ελλάδα cd/extras με την κινηματογραφική ταινία (μικρού μήκους) "Του χάρου τα δόντια" από τη δισκογραφική εταιρεία hitch hick, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη. 


Το 1996 είναι εποχή που οι λεγόμενες "νέες τεχνολογίες" είναι ακόμα στα γεννοφάσκια τους. Τα cd έχουν αντικαταστήσει, ήδη, τους δίσκους βινυλίου, τα κασετόφωνα αρχίζουν να παλιώνουν και το cinema αναμένει τις εξελίξεις. Το cinema στο εσωτερικό της χώρας δηλαδή, γιατί στο εξωτερικό, ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία όλα όσα τώρα φαντάζουν κοινότυπα για την ψηφιακή εποχή. Έτσι μέσα στην κατάσταση αυτή οι ελληνικοί θεσμοί συζητάνε, ψιθυριστά, για το τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι νέες εξελίξεις και βραδυπορούν στις εφαρμογές τους.

Η μικρού μήκους ταινία "Του χάρου τα δόντια" σε σκηνοθεσία Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη, γυρισμένη σε film 16mm, ολοκληρώνεται με blow up σε 35 mm και προβάλλεται στο φεστιβάλ της Δράμας. Φεύγει από το φεστιβάλ αβράβευτη αλλά παίρνει κρατικό βραβείο την επόμενη χρονιά.

Σε μια δημιουργική συζήτηση με τους μουσικούς της ταινίας, Αντώνη Λιβιεράτο και Σωτήρη Δεμπόνο, λέμε να κάνουμε μια πρωτοπόρα κίνηση και να βγάλουμε την μουσική της ταινίας σε cd. Δεν είχε ξαναγίνει κάτι παρόμοιο, ειδικά σε επίπεδο επαγγελματικής εργασίας, πόσο δε μάλλον σχετικό με την κυκλοφορία του cd στην μουσική αγορά.

Μέσα από την συνάντησή μας με τον Αιμίλιο Κατσούλη, της δισκογραφικής Hitch hick, γεννιέται η ιδέα του να ενταχθεί στο cd και η ίδια η ταινία, κάνοντας την αρχή, για την Ελλάδα, στις multimedia παραγωγές. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ενα cd/extras με μουσική και εικόνα.

Η καινούρια ιδέα έπρεπε να κοινοποιηθεί και στο Ε.Κ.Κ για να δοθεί η συγκατάθεσή του, πράγμα που δε μας φόβιζε, αφού πιστεύαμε πως και στην Hellas film θα ενδιέφερε μια τόσο καινοτόμα και πρωτοπόρα ιδέα. Βέβαια τα πράματα δε κύλισαν τόσο απλά όσο θέλαμε και η νέα, καινοτόμα, ιδέα πέρασε από τις συμπληγάδες πέτρες για την συναίνεση του Ε.Κ.Κ. Το ζήτημα μπλοκαρίστηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τις απόψεις και τις γραφειοκρατίες του τμήματος της Hellas film. Με πρωτοβουλία του σκηνοθέτη της ταινίας το cd μπαίνει σε παραγωγή από την Hitch hick και έτσι δημιουργείται και κυκλοφορεί το 1996. Καθυστερημένα και όταν βλέπει το αποτέλεσμα συναινεί και το Ε.Κ.Κ

Το cd/extras παίρνει διθυραμβικές κριτικές κυρίως από τα μουσικά περιοδικά, ενώ ο κινηματογραφικός τύπος δεν πολυασχολήθηκε με το θέμα καθ' ότι μικρού μήκους και τους έπεφτε βαρύ... ή μάλλον μικρό!!!

Μαζί με το cd/extras κυκλοφόρησε και μια καλαίσθητη, συλλεκτική έκδοση, της μουσικής της ταινίας σε βινύλιο μεσαίου μεγέθους και μάλιστα σε 300 αριθμημένα αντίτυπα.

H ταινία «ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ» είναι από τις πλέον πετυχημένες μ.μ.τ., με εκατοντάδες προβολές σε πάμπολλους χώρους της Αθήνας, της περιφέρειας αλλά και πολλών πόλεων του εξωτερικού.

Η επόμενη κινηματογραφική ταινία που κυκλοφόρησε σε ανάλογο format ήταν μετά από χρόνια.