Εκδηλώσεις - προβολές

"Πνοές" στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας, στα Χανιά (8/8/2015)


Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και γεμάτη μυσταγωγία βραδιά, εικαστικής επιμέλειας του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, εξαιρετικοί καλλιτέχνες, φιλότεχνοι, συνεργάτες και πλήθος φίλων, υποδέχθηκαν θερμά, τιμώντας με την παρουσία τους, την προβολή της σειράς βιντεοτέχνης ΠΝΟΕΣ του Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας, Πλατεία 1821, στα Χανιά, το Σάββατο 8.8.2015.

Στην προβολή παραβρέθηκε και ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης ο οποίος και μίλησε για την έμπνευσή του, την δημιουργία και το μέλλον της σειράς, (δείτε εδώ τη συνέντευξή του για τις "Πνοές" στα "Χανιώτικα Νέα"), αφού ευχαρίστησε  πρωτίστως τον Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων-Ελαιουργείον, υπό την αιγίδα των οποίων έγινε η προβολή στον ιδιαίτερο αυτό χώρο, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2015  – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων».

"Όταν η ποίηση συναντά την εικόνα και τον ήχο"

Οι "Πνοές" είναι σειρά Video-Art οπτικοποιημένης αναφοράς σε συγκεκριμένα τμήματα του ποιητικού έργου σπουδαίων νεοελλήνων ποιητών: Κωνσταντίνος Καβάφης, Νίκος Καββαδίας, Κώστας Καρυωτάκης, Δημήτρης Χουλιαράκης. Δεκαοκτώ Video-Art δημιουργίες, μικρές σε διάρκεια αλλά με ιδιαίτερη αισθητική αξία, αποτελούν, εξ ολοκλήρου, προσωπική κατάθεση του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη. Είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα που αποτυπώνει με εικόνα και ήχο ξεχωριστές στιγμές της νεοελληνικής ποίησης. Φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά στο Λόγο, μέσω της εικόνας, το ευρύ κοινό αλλά και να αναδείξει μια διαφορετική διάσταση του έργου των νεοελλήνων ποιητών μέσα από την κινηματογραφική ανάπτυξη. Με προσεκτικά επιλεγμένη μουσική, κυρίως από το χώρο της κλασσικής δημιουργίας, απογειώνει τις αισθήσεις και δημιουργεί ατμόσφαιρες παρμένες από την ίδια την ποιητική γραφή  -σαν μια πνοή θα έλεγε κανείς. 

Οκτώ από τις “Πνοές” παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των βίντεο προβολών με τίτλο “Time Lapse”, στο Project Room του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης την άνοιξη του 2014, ενώ ολόκληρη η σειρά παρουσιάστηκε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στο Ίδρυμα Ά. & Λ. Κατακουζηνού σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων (21, 22 & 25 Μαρτίου 2015), στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (31/3/2015) και στο Σπίτι της Κύπρου (25/6/2015).

Δείτε εδώ το βίντεο με τη συνέντευξη στη "Νέα-Τηλεόραση Κρήτης" του εικαστικού επιμελητή της προβολής Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη και του σκηνοθέτη του έργου Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη.

Δείτε περισσότερα για τις «Πνοές» εδώ.