Εκδηλώσεις - προβολές

Αίγυπτος: Κάιρο - Αλεξάνδρεια: Τριήμερο αφιέρωμα στην ελληνική ταινία μικρού μήκους (8-10 Νοεμβρίου 2010)


Στα πλαίσια της προώθησης της ελληνικής κινηματογραφίας μικρού μήκους και στο εξωτερικό, και εγκαινιάζοντας τη συνεργασία τους με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Καΐρου, η t-shOrt και ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, παρεμβαίνοντας, για μια ακόμη φορά, ενεργά στην πολιτιστική ζωή, διοργάνωσαν, από 8-10 Νοεμβρίου 2010, στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, μια τριήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική μικρού μήκους ταινία, ενισχύοντας έτσι την ισχυροποίηση των δεσμών των δύο χωρών μέσα από πολιτιστικές δράσεις.

12 ταινίες προβλήθηκαν συνολικά και τις τρεις ημέρες:

 1. ΤΟ ΦΟΥΣΤΑΝΙ (2001) της ΜΟΝΙΚΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗ
 2. ΤΑ ΜΑΤΟΚΛΑΔΑ ΣΟΥ ΛΑΜΠΟΥΝ (1961) του ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ
 3. ΠΙΛΑΛΑ (2004) του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΥΛΑΚΗ
 4. SHRINK (2005) του ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
 5. THE MIRROR STAGE (2005) του ΣΠΥΡΟΥ ΣΙΑΚΑ
 6. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ (2008)  του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗ
 7. ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ (1996) του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
 8. ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ (2004) του ΣΙΜΟΥ ΚΟΡΕΞΕΝΙΔΗ
 9. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ, Ο ΑΧΕΛΩΟΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ (1997) του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΙΑΜΠΑΣΑΚΟΥ
 10. Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΦΑΚΙΡΗΣ (2005) του ΜΠΑΜΠΗ ΜΑΚΡΙΔΗ
 11. Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (2002) του ΣΠΥΡΟΥ ΡΑΣΙΔΑΚΗ
 12. ΙΣΟΓΕΙΟ (2007) του ΧΑΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

 12 σπουδαίες δημιουργίες, φαινομενικά λιτές, αλλά εσωτερικά συναρπαστικές, μια περιπλάνηση σε έναν κόσμο γεμάτο εικόνες, χρώματα, μουσικές, ζωντάνια. Ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων που ταξίδεψαν το, ομολογουμένως δύσκολο, κοινό της Αιγύπτου, που κατέκλεισε τους χώρους των προβολών, σε ένα κόσμο συναισθημάτων, χαμόγελου και δημιουργίας, μετατρέποντας αυτό το ταξίδι σε μια τριήμερη γιορτή πολιτισμού.

 

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Καΐρου κ. Χρήστος Παπαδόπουλος μας καλωσόρισε θερμά στον πολιτιστικό χώρο El Sawy culturewheel στο Κάιρο, όπου έγιναν οι προβολές των ταινιών στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2010, εκφράζοντας την ευχή του να επαναληφθούν και στο μέλλον ανάλογες βραδιές, δεδομένου ότι δεν δίνεται συχνά η ευκαιρία τόσο στο αιγυπτιακό όσο και στο ελληνικό κοινό να έρθει σ’ επαφή με την ελληνική κινηματογραφία μικρού μήκους.

 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης,  ο οποίος απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, αναφέρθηκε στο μακρύ και επίπονο δρόμο που  διανύθηκε από την ίδρυση του Ε.Π.Κ.Κ. μέχρι σήμερα, στις δραστηριότητες του Ε.Π.Κ.Κ., που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με συναυλίες, εκθέσεις, εκδόσεις, παραστάσεις αλλά και εργαστήρια τέχνης, κινηματογραφικά αφιερώματα κ.λπ., και  δήλωσε τη στήριξή του στη διοργάνωση, συγχαίροντας και τις δύο πλευρές για την πρωτοβουλία.

 

Αμέσως μετά ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, αφού ευχαρίστησε την Ελληνική Κοινότητα για τη ζεστή φιλοξενία, αναφέρθηκε στην ελληνική ταινία μικρού μήκους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τονίζοντας την αναγκαιότητα για την καλλιέργεια ενός σύγχρονου δημιουργικού διαπολιτισμικού διαλόγου, εξέφρασε την πρόθεσή του να υπάρξει και περαιτέρω διαπολιτισμική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες, πέρα από τα πολύ διαφορετικά στοιχεία που περιέχουν, έχουν και πολλούς και σημαντικούς κοινούς τόπους.

 

Παρούσα ήταν και η αιγυπτιακή τηλεόραση, με ρεπορτάζ για την εκδήλωση και συνέντευξη που παραχώρησε ο σκηνοθέτης και παραγωγός Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, ενώ ανάμεσα στους θεατές ήταν και φοιτητές του τμήματος Κινηματογράφου, δίνοντας το δικό τους παλμό και δηλώνοντας μετά το τέλος των προβολών ενθουσιασμένοι.

 

Στις 10 Νοεμβρίου 2010 οι ταινίες ταξίδεψαν στην Αλεξάνδρεια και φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα κινηματογράφου του θαυμάσιου κτιρίου του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας, δίνοντας μια σπάνια ευκαιρία στο αλεξανδρινό κοινό να ενημερωθεί για το δύσκολο αυτό κινηματογραφικό είδος. Ο Διευθυντής του Παραρτήματος κ. Μανώλης Μαραγκούλης, στο καλωσόρισμά του, ευχήθηκε η προβολή αυτή να αποτελέσει την αφορμή για την ανταλλαγή γόνιμων ιδεών με τους νέους κινηματογραφιστές της πόλης και να διευκολύνει τα επόμενα βήματα συνεργασίας, με την οργάνωση συναφών σεμιναρίων και αφιερωμάτων στο εγγύς μέλλον.