Συνεργάτες

Τσίρος Γιάννης (Σεναριογράφος)

Ο Γιάννης Τσίρος είναι σεναριογράφος στις ταινίες "Οι άντρες δέν κλαίνε" και "Ηφαίστειο"


Βιογραφικό σημείωμα

     Ο Γιάννης Τσίρος γεννήθηκε στο νομό Μεσσηνίας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε σχέδιο, φωτογραφία, και έκανε μαθήματα μουσικής. Εργάστηκε στη δημοσιογραφική φωτογραφία, στο ραδιόφωνο, στην κρατική τηλεόραση, και ως μουσικός σε διάφορα συγκροτήματα. Στο διάστημα 1991 - 93 παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα θεατρολογίας.

Εργογραφία

ΟΙ ΤΟΥΡΤΕΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ   (ταινία μικρού μήκους), ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΣΒΗΝΕΙ  (ταινία μεγάλου μήκους, με συνεργασία συγγραφής), ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (θεατρικό), Ο ΜΕΤΡΗΤΗΣ (τηλεταινία από μεταφορά διηγήματος, με συνεργασία συγγραφής), ΑΞΥΡΙΣΤΑ ΠΗΓΟΥΝΙΑ (θεατρικό), ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ (ταινία μεγάλου μήκους – μη ολοκληρωμένη παραγωγή), ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΔΕΝ ΚΛΑΙΝΕ (ταινία μικρού μήκους), ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ (ταινία μικρού μήκους), PRESS (θεατρικό μονόπρακτο), ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ (ταινία μεγάλου μήκους) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ (θεατρικό) ΑΠΝΟΙΑ (ταινία μεγάλου μήκους) Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ (ταινία μεγάλου μήκους - σε διαδικασία παραγωγής) ΑΟΡΑΤΗ ΟΛΓΑ (θεατρικό – ανάθεση εθνικού θεάτρου. ΚΑΝΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ Θεατρικό – σε διαδικασία παραγωγής.)

Διακρίσεις

Η ταινία «Το φως που σβήνει» πήρε το 1ο βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας στο διεθνές φεστιβάλ Λέτσε (Ιταλίας) το 2001, το 1ο  βραβείο ποιητικής ταινίας στο διεθνές φεστιβάλ Μόσχας (2002), το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο διεθνές φεστιβάλ Καΐρου (2002), και το βραβείο κοινού στο μεσογειακό φεστιβάλ Κολονίας (2002).

Το θεατρικό έργο «Αξύριστα πηγούνια» πήρε το 2004 το Α΄ κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα στο θεατρικό διαγωνισμό τού υπουργείου πολιτισμού.

Η ταινία «ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ» πήρε το 3ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Μόσχας το 2010

Το Θεατρικό έργο «Τα Μάτια Τέσσερα», πήρε το βραβείο Δραματουργίας Κάρολος Κουν 2010.

Η ταινία «ΑΠΝΟΙΑ» πήρε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2010 το βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI), καθώς και το βραβείο Κοινού.