Ζακ Κωστόπουλος: Μια θετική ιστορία "Πραγματεία για το a.i.d.s."

Σκηνοθεσία

Δημήτρης Παπαθανάσης - Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης

Περίληψη

Στην «ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ HIV_Ζαχαρίας Κωστόπουλος» καταθέτει τις απόψεις του το μέλος της Μ.Κ.Ο. «Θετική φωνή»

Μια  ταινία-μαρτυρία του Ζακ Κωστόπουλου για την εμπειρία του με το ΑIDS. Η ημίωρη ταινία τιτλοφορείται Ζακ Κωστόπουλος - μια θετική ιστορία. Βασίζεται στη μαρτυρία του Ζακ για την προσωπική του εμπειρία με τον ιό HIV. 

Την συνέντευξη σκηνοθέτησαν οι Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης και Δημήτρης Παπαθανάσης

Η συνέντευξη του στον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη είχε δοθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας της παλιότερης, μεγάλου μήκους, σπονδυλωτής ταινίας του τελευταίου, με τίτλο «Θετικές ιστορίες» και θέμα τον ιό του AIDS. Τότε είχε αξιοποιηθεί ένα πολύ μικρό απόσπασμα της μαρτυρίας του Ζακ. Τώρα, η νέα ταινία περιλαμβάνει  όλη την μαρτυρία του Ζαχαρία Κωστόπουλου.

Ήρεμος, με λόγο συγκροτημένο και  ισορροπημένο, ο Ζακ, που χάθηκε τόσο βίαια πριν μερικούς μήνες κι έγινε σύμβολο της LGBTQ κοινότητας,  μιλά για όλα: ο φακός ζουμάρει στο πρόσωπό του καθώς σιγά σιγά "ανοίγεται". Χαλαρός, με μια κούπα καφέ στο χέρι, καθισμένος οκλαδόν, αφηγείται την προσωπική του ιστορία: τη νεανική του ηλικία στην επαρχία, την μετακόμισή του στην Αθήνα, το πώς κόλλησε τον ιό από μια σχέση λίγων μηνών μετά από σεξ χωρίς προφυλάξεις, το πως έμαθε στο στρατό, πολύ καιρό μετά τη διάλυση της σχέσης αυτής, πως είναι οροθετικός, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, και με τον υπεύθυνο να φορά μάσκα κατά την διάρκεια της αιμοληψίας... 

Μιλά και για τους γονείς του, ανθρώπους φαινομενικά παραδοσιακούς που όμως αντιμετώπισαν ανοιχτόμυαλα και με απέραντη αγάπη το πρόβλημα της υγείας του. Για τον τρόπο που αντέδρασε ο ίδιος στα νέα. Για το πώς η ασθένεια έχει ελεγχθεί τα τελευταία χρόνια και την επιθυμία του να συμβάλει ώστε το AIDS να μην είναι μια κοινωνική αρρώστια-ταμπού που σε στιγματίζει. 

Eξομολογητικός, μιλά για τις ερωτικές σχέσεις του ως οροθετικός πια -αλλά και για τις δικές του ευθύνες. Και τονίζει την ανάγκη ευαισθητοποίησης και πρόληψης εκ μέρους της πολιτείας, την αναγκαιότητα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, το πόσο απαραίτητες είναι οι προφυλάξεις στο σεξ.

Μοιράζεται με τους θεατές την θετική προσέγγισή του απέναντι στη ζωή, παρά το σοκ του να μαθαίνεις πως είσαι οροθετικός.

"Δεν έχω βιώσει τον ρατσισμό σε μεγάλο βαθμό", λέει εμφατικά στην κάμερα. Δυστυχώς τα πράγματα  έμελλε να εξελιχθούν διαφορετικά μερικά χρόνια μετά...

Ανάλογη συνέντευξη έδωσαν για την ταινία "Θετικές Ιστορίες" και οι:


Επίσης μπορείτε ν' ακούσετε όλες τις συνεντεύξεις ραδιοφωνικά, από το μενού αριστερά "Ηχητικό υλικό"

Τεχνικά στοιχεία

Ντοκιμαντέρ / Διάρκεια 30΄ / Format HDcam, / Ήχος stereo / Χρώμα: Έγχρωμη / Έτος παραγωγής 2010

---------------------------------------------

Μέρος του ντοκιμαντέρ Ζακ Κωστόπουλος: Μια θετική ιστορία "Πραγματεία για το a.i.d.s." χρησιμοποιήθηκε στη στη secans των τίτλων αρχής της σπονδυλωτής ταινίας"Θετικές Ιστορίες", που δημιουργήθηκε από το υλικό της "Πραγματείας για τον H.I.V" (Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους / Ντοκιμαντέρ / Διάρκεια 120΄13΄΄ / Format HDcam, / Ήχος stereo / Χρώμα: Έγχρωμη / Έτος παραγωγής 2010)


Το ντοκιμαντέρ «ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ HIV» πραγματοποιηθήκε με την συνεργασία τριών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων:

  • «Θετική φωνή»
  • «Κέντρο Ζωής»
  • «Praksis»

Ευχαριστούμε πολύ τον Αντώνη Λιβιεράτο για την μουσική του, στη secans των τίτλων αρχής της απονδυλωτής ταινίας"Θετικές Ιστορίες", που δημιουργήθηκε από το υλικό της "Πραγματείας για τον H.I.V".


Η "Πραγματεία για τον H.I.V." προβλήθηκε στο φουαγιέ του "Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης", από 24 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου, σε κυλιόμενο πρόγραμμα, με έναρξη στις 18:00 (διάρκεια 2 ώρες και 13 λεπτά) κατά την διάρκεια της διανομής της μεγάλου μήκους σπονδυλωτής ταινίας "Θετικές Ιστορίες"