Νέα

23/3/2015

"Πνοές" & "Συναντήσεις" στο Ίδρυμα Ά. & Λ. Κατακουζηνού (21, 22 & 25 Μαρτίου 2015)

Ένα σπίτι μουσείο, ένα σπίτι υψηλής αισθητικής, ένα ιστορικό σπίτι της Αθήνας καθώς αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του ‘30, το διαμέρισμα των Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού στη Λεωφόρο Αμαλίας, άνοιξε τις πόρτες του, το Σάββατο 21, την Κυριακή 22 και την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015 για να υποδεχθεί  τα, εμπνευσμένα από την ποίηση σημαντικών ελλήνων δημιουργών, έργα "Πνοές" του  σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη και "Συναντήσεις" της εικαστικού Νατάσσας  Πουλαντζά, σε μια τριήμερη εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ποίησης.

"Όταν η ποίηση συναντά την εικόνα και τον ήχο"
 
Η πενηντάλεπτη προβολή των 18, με ιδιαίτερη αισθητική και ποιητική αξία, μικρών video art, που συνθέτουν τις «Πνοές», και  αποτελούν, εξ ολοκλήρου, την προσωπική κατάθεση του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη για το έργο σπουδαίων ελλήνων ποιητών, τόσο παλαιότερων όσο και πιο σύγχρονων, πλαισιώθηκε αρμονικά από τα  μοναδικά ψηφιακά έργα της εικαστικού Νατάσσας Πουλαντζά, που δημιουργήθηκαν από την σύζευξη πορτραίτων ποιητών με γνωστά έργα τέχνης, συνθέτοντας ένα νέο αυτόνομο έργο, μια τυχαία «συνάντηση» μεταξύ των ποιητών και των ζωγράφων, προκαλώντας έτσι μια νέα αφήγηση ανοικτή στην ερμηνεία του θεατή.

Οι στίχοι των Καβάφη, Καρυωτάκη, Καββαδία, Χουλιαράκη πλημμύρισαν το μυθικό σπίτι, το οποίο φιλοξένησε όλη την πνευματική αφρόκρεμα της εποχής του, μεταξύ των οποίων και τον Άρθουρ Μίλερ, τον Ευγένιο Ιονέσκο, τον Ουίλιαμ Φώκνερ, ενώ οι «Συναντήσεις», δίπλα στα έργα του Χατζηκυριάκου - Γκίκα και του Chagall, πάνω στους γαλάζιους τοίχους (επιλογή του Τσαρούχη) έμοιαζε να ήταν από πάντα τοποθετημένες εκεί.

Στο κατάμεστο, και τις τρεις βραδιές, σαλόνι παραβρέθηκαν συγγραφείς, ηθοποιοί, εικαστικοί, ποιητές και πλήθος φίλων. Τις εκδηλώσεις προλόγισε η ψυχή της οικίας Κατακουζηνού κ. Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου, μουσειολόγος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και την εκπληκτική ιστορία του σπιτιού.

Η εκδήλωση του Σαββάτου έκλεισε με τον σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλο, ο οποίος μίλησε για το έργο «Πνοές» και τον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη, ενώ  την εκδήλωση της Κυριακής τίμησε με την παρουσία του ο ποιητής Δημήτρης Χουλιαράκης, ποίημα του οποίου περιλαμβάνεται στις "Πνοές".

Δείτε περισσότερα για τις «Πνοές» εδώ

Δείτε περισσότερα για το έργο της Νατάσσας Πουλαντζά εδώ