Νέα

29/3/2015

"Πνοές" στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (31/3/2015)

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, η Εταιρεία Πολιτισμού t-shΟrt και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης παρουσιάζουν την Video-Art οπτικοποιημένη σειρά νεοελληνικής ποίησης “Πνοές” του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 στις 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Ανδρέα Παπανδρέου 70, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη.

Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη, που θα σχολίασε και θα συζητήσει με το κοινό. 

«Οι “Πνοές” είναι σειρά Video-Art οπτικοποιημένης αναφοράς σε συγκεκριμένα τμήματα του ποιητικού έργου σπουδαίων νεοελλήνων ποιητών: Κωνσταντίνος Καβάφης, Νίκος Καββαδίας, Κώστας Καρυωτάκης, Δημήτρης Χουλιαράκης. Δεκαοκτώ Video-Art δημιουργίες, μικρές σε διάρκεια αλλά με ιδιαίτερη αισθητική αξία, αποτελούν, εξ ολοκλήρου, προσωπική κατάθεση του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη. Είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα που αποτυπώνει με εικόνα και ήχο ξεχωριστές στιγμές της νεοελληνικής ποίησης. Φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά στο Λόγο, μέσω της εικόνας, το ευρύ κοινό αλλά και να αναδείξει μια διαφορετική διάσταση του έργου των νεοελλήνων ποιητών μέσα από την κινηματογραφική ανάπτυξη. Με προσεκτικά επιλεγμένη μουσική, κυρίως από το χώρο της κλασσικής δημιουργίας, απογειώνει τις αισθήσεις και δημιουργεί ατμόσφαιρες παρμένες από την ίδια την ποιητική γραφή  -σαν μια πνοή θα έλεγε κανείς.

Οκτώ από τις “Πνοές” παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των βίντεο προβολών με τίτλο “Time Lapse”, στο Project Room του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης την άνοιξη του 2014.