Νέα

5/10/2017

To «Αίνιγμα» στις κινηματογραφικές αίθουσες με το «Loving Vincent»

Η Filmcenter Τριανόν κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, το 10λεπτο -συμπαραγωγή της t-shOrt- στερεοσκοπικό animation «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου, σε κοινό πρόγραμμα με την ταινία «Loving Vincent / Ο αγαπημένος σου Βίνσεντ». 

Το «Αίνιγμα», εμπνευσμένο από το έργο του υπερρεαλιστή ζωγράφου Θεόδωρου Πανταλέων, αποτελεί ένα καινοτόμο, τολμηρό, αισθαντικό, απαιτητικό όσο και ποιητικό βήμα προς τη σύζευξη της εικαστικής δημιουργίας με την κινηματογραφική έκφραση. Η φρέσκια, αυθεντική, πρωτότυπη ματιά των δύο δημιουργών και η πολύχρονη τριβή τους με το υλικό του σημαντικού σύγχρονου σουρεαλιστή καλλιτέχνη συνθέτουν ένα εικαστικό έργο «στις κινηματογραφικές εκβολές της ζωγραφικής», όπως σημειώνουν ο Αντώνης Ντούσιας και ο Άρης Φατούρος. Κι είναι από τις λίγες περιπτώσεις που η στερεοσκοπία υπηρετεί το όραμα των δημιουργών και δεν συνιστά μια απλώς προωθητική κι εν πολλοίς περιττή ατραξιόν. Το φιλμ, ιδανικό ζευγάρι με το κινηματογραφικό σύμπαν του «Loving Vincent», αξίζει να ανακαλυφθεί από τον Έλληνα θεατή, στον φυσικό του χώρο, την κινηματογραφική αίθουσα.

Επιπροσθέτως, η ταυτόχρονη διανομή του δεκάλεπτου animation σε κοινό πρόγραμμα με το «Loving Vincent» επαναφέρει το αίτημα ανάδειξης του πλούτου της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής μικρού μήκους και ειδικότερα της εξαιρετικά γόνιμης εγχώριας παραγωγής animation των τελευταίων χρόνων.

Η διεθνής καριέρα της ταινίας ξεκίνησε από το Φεστιβάλ του Ανσί, το σημαντικότερο φεστιβάλ και αγορά animation παγκοσμίως (εκεί, το «Loving Vincent» κέρδισε το βραβείο κοινού). Στη συνέχεια, το «Αίνιγμα» επιλέχθηκε και συμμετέχει σε πληθώρα διεθνών φεστιβάλ, όπως στο σημαντικότερο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Βρετανίας (Encounters, Μπρίστολ), σε ένα από τα κορυφαία γερμανικά φεστιβάλ μικρού μήκους (Interfilm, Βερολίνο), στα απαιτητικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ της Σεβίλλης και του Σπλιτ και σε σωρεία άλλων διεθνών διοργανώσεων σε διαφορετικές ηπείρους (Κίεβο, Σεούλ, Μπέλο Οριζόντε, Μιλάνο, Γενεύη, Βλαδιβοστόκ, Βουδαπέστη, Μπανταλόνα, Βελιγράδι, Βουκουρέστι κ.ά.).

Η ταινία θα προβάλλεται πριν το «Loving Vincent/Ο αγαπημένος σου Βίνσεντ» στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου

αναδημοσίευση από www.parapolitika.gr

Δείτε περισσότερα για το "Aenigma" εδώ.