Νέα

18/6/2009

«t-shOrt movies festival»

Η  t-shOrt παρουσιάζει στις 19 και 20 Ιουνίου, το «t-shOrt movies festival»,  στο ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ στο ΔΙΠΥΛΟ, στα πλαίσια του Athens Fringe Festival, ενός  «δρώμενου» πολυδιάστατου καινούριου και πρωτοποριακού, εκεί όπου πραγματικά η Τέχνη συναντά τη Δράση. Θα προβληθούν ταινίες που έχει παράξει η t-shOrt μέσα στα 9 χρόνια της λειτουργίας της.
Ώρα έναρξης προβολών      21:00
Σας περιμένουμε όλους!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ t-shOrt

Συνολική διάρκεια: 277 λεπτά (4 ώρες, 37 λεπτά)


1η μέρα

Διάρκεια 140 λεπτά (2 ώρες και 20 λεπτά)


1.    Η μέρα μετά (2005) ΧΑΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Διάρκεια 10΄, Ασπρόμαυρη

Περίληψη
Η Μαρίνα, μια νεαρή κοπέλα, ξυπνάει μόνη της στο άδειο διαμέρισμα. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις μνήμες του τραγικού γεγονότος απ’ το παρελθόν και να κάνει γενναία βήματα για το μέλλον.

2.    Ηφαίστειο (2003) ΑΡΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ Διάρκεια 13΄, Έγχρωμη

Περίληψη
Η συνάντηση ενός Άντρα και μιας Γυναίκας στο κοινό ψυχικό τους τοπίο. Ένα σβησμένο (;) ηφαίστειο.

3.    Το άλμα (2008) ΧΑΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Διάρκεια 11΄, Έγχρωμη

Περίληψη
Ενώ η χώρα μαστίζεται από εξεγέρσεις, επεισόδια και βανδαλισμούς, ένα αλκοολικός συγγραφέας δέχεται μια νύχτα την επίσκεψη μιας παλιάς γνωστής του, η οποία του προτείνει την πιο απλή μα και περίεργη λύση σε όλα τα προβλήματα του κόσμου.

4.    Αποχαιρετώντας (2005) ΡΗΝΙΩ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ Διάρκεια 15΄, Έγχρωμη

Περίληψη
Η Βίκυ φεύγει. Η τελευταία της μέρα στην Ελλάδα είναι γεμάτη αποχαιρετισμούς, μέσα από τους οποίους ξεδιπλώνεται μπροστά μας ο τρόπος ζωής της, οι σχέσεις της, οι ανασφάλειές και οι ανησυχίες της.

5.    Φευγαλέα Χαμόγελα (2004) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Διάρκεια 20΄, Έγχρωμη

Περίληψη
Η Ελένη ζει αρκετά χρόνια στην Αθήνα. Έχει έρθει από την επαρχία. Η ζωή της μοιάζει να μην έχει κανένα ενδιαφέρον. Συναντά κάθε μέρα τους ίδιους ανθρώπους, κάνει κάθε μέρα τα ίδια πράγματα. Και ξαφνικά, σα να αποφασίζει η ζωή η ίδια γι’ αυτήν, την οδηγεί με ένα γεγονός τυχαίο και κάποιες συναντήσεις σχεδόν απαρατήρητες (φευγαλέες) εκεί που, και η ίδια ίσως εύχεται στον εαυτό της.

6.    Το σπίτι της οδού Παγκάλου (2002) ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Διάρκεια 19΄ Έγχρωμη (παραγωγή CINEGRAM , ΕΡΤ ΑΕ)

Περίληψη
Ο ενήλικας γιος επιστρέφει στη γενέθλια πόλη. Μπροστά του, η αρρώστια και, στη συνέχεια, ο θάνατος του πατέρα. Η ταινία πραγματεύεται το θέμα μιας μεγάλης απώλειας, διερευνώντας το ίδιο το βίωμα, μια εκδοχή αντιμετώπισής του και, κατά προέκταση, το «ξεπέρασμα». Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας αντιμετωπίζει αυτό το συγκλονιστικό, θλιβερό γεγονός με μια φυγή προς τη μνήμη. Καταφεύγει σε ευχάριστες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, όχι αναγκαστικά κάποιες ιδιαίτερα σημαντικές ή σημαδιακές αναμνήσεις, αλλά σκόρπιες μνήμες μιας αθώας καθημερινότητας. Η μνήμη έρχεται λυτρωτικά να απαλύνει τον πόνο…

7.    Οι άντρες δεν κλαίνε (2001) ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Διάρκεια: 17΄, Έγχρωμη και ασπρόμαυρη

Περίληψη
Η απρόσμενη επίσκεψη ενός ταλαιπωρημένου, άστεγου και άρρωστου νεαρού, στο σπίτι ενός τραπεζικού στελέχους, αναβιώνει το παρελθόν και ανατρέπει με τραγικό τρόπο την ήρεμη και τακτοποιημένη ζωή του.

8.    Ύστατη προσπάθεια (2004) ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Διάρκεια 12΄, Έγχρωμη

Περίληψη
Μια γυναίκα που δεν διστάζει, μπροστά στο μητρικό της ένστικτο, να κάνει αυτό που ποτέ δεν φανταζότανε… Ένας νέος που δεν θα μάθει ποτέ το σημαντικότερο για την ζωή του. Ένας άνδρας που θα συγκατανεύσει σε κάτι ακραίο. Κι ένα παιδί…

9.    Αποχαιρετισμός στα όπλα… (2008) ΝΑΝΣΥ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ Διάρκεια 5΄30΄΄, Χρώμα

Περίληψη
 Ένας ασθενής ζητάει απ' το γιατρό του μια χάρη... Θα πραγματοποιηθεί;

10.    Τι κολυμπάει και γελάει (2003) ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ Διάρκεια 17΄, Έγχρωμη

Περίληψη
Η Μάγδα και η Γεωργία είναι φίλες χρόνια τώρα. Ένα απρόβλεπτο γεγονός όμως έγινε η αιτία να αλλάξει η καθημερινή τους διαδρομή προς τα λουτρά, η συγκεκριμένη ημέρα τους πήρε άλλη τροπή, ίσως και οι επόμενες…

2η μέρα

Διάρκεια 137 λεπτά (2 ώρες και 17 λεπτά)

1.    brainstorm (2006) ΦΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Διάρκεια: 7', Ασπρόμαυρη

Περίληψη

Οι ψυχοσωματικές αντιδράσεις ενός ανθρώπου μετά την διάπραξη του φόνου.

2.    "Η προδοσία" (1990) ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (Πτυχιακή) Διάρκεια: 12', Έγχρωμη

Περίληψη

Σε ποια έκπληξη μπροστά βρίσκεται η γυναίκα του καθηγητή της Φυτολογίας, όταν επιχειρεί να δοκιμάσει το επιστημονικό του επίτευγμα σε μια μαργαρίτα;

Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση για τους Χρήστο Στέριογλου, Μαρία Ζορμπά και  Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη.


3.    Χάρτινοι αετοί (2002) ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ Διάρκεια 9΄19΄΄, Έγχρωμη

Περίληψη

Όταν φυσάει όλα αποκτούν μια δύναμη παράξενη

4.    Ο μικρός Ινδιάνος (2002) ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ Διάρκεια 15΄, Έγχρωμη

Περίληψη

Ένα νέο αγόρι, ευαίσθητο και με ταλέντο αλλά ταυτόχρονα συναισθηματικά κλειστό, απομονώνεται από το κοινωνικό περιβάλλον του, εξευτελίζεται, "προδίδεται" από τον κρυφό του έρωτα. Χωρίς ένα χάδι από πουθενά, οδηγείται αναπάντεχα έξω από τα λεπτά όρια της κοινής λογικής.
Η Θάλεια Ματίκα βραβεύτηκε με το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου, στο φεστιβάλ της Δράμας 2002

5.    Ώμος Προς Ενοικίαση (2007) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Διάρκεια 21’, Έγχρωμη

(παραγωγή ΕΡΤ ΑΕ, Ακάουι Κενάν)

Σύνοψη ταινίας
Σε μια μελλοντική κοινωνία υπάρχει το επάγγελμα του «Φίλου επί πληρωμή», του ανθρώπου που αναλαμβάνει να παρηγορεί και να στηρίζει σε δύσκολες στιγμές όσους το έχουν ανάγκη. Ο Ώμος προς ενοικίαση περιγράφει πέντε μέρες από τη ζωή του Μπετελγκέζ, ενός βετεράνου «Φίλου επί πληρωμή», καθώς προσπαθεί να βρει την εξαφανισμένη κόρη του, Σελεστίν, και να συμφιλιωθεί με τον επικείμενο θάνατο του από μια μυστηριώδη, θανατηφόρα επιδημία.

6.    Χήρα στρατηγού (2008) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Διάρκεια 20΄, Έγχρωμη

Περίληψη

Από τότε που πέθανε ο άνδρας της, ο Ανδρέας, η κυρία Αντωνία, έχει μόνο τη φωτογραφία του να μιλά. Είναι, σχεδόν, σίγουρη ότι εκείνος την ακούει. Αυτή τη σιγουριά της, την μεταβιβάζει και σε μας που την παρακολουθούμε.
Η Τζένη Ρουσσέα  απέσπασε τιμητική διάκριση ερμηνείας στο φεστιβάλ Δράμας 2008.

7.    Του χάρου τα δόντια (1996) ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Διάρκεια: 23', Έγχρωμη

Περίληψη

Oι απρόβλεπτες δυσκολίες του Χάρου στην πορεία του για την παραλαβή μιας ψυχής.
Ακόμη κι ο Χάρος, στα πλαίσια της σοβαρής αποστολής του να παραλάβει μια ψυχή, μπορεί να παρεκκλίνει από την πορεία του για να ερωτευθεί. Πράγματι μια πολύ όμορφη γυναίκα που αντιπροσωπεύει την Ζωή, μπαίνει στον δρόμο του. Η ψυχή από την άλλη παίρνει παράταση ζωής για ένα ακόμη διάστημα και ο άνθρωπος που την κλείνει μέσα του σώζεται ως εκ θαύματος.
Η ταινία "Του χάρου τα δόντια" είναι η πρώτη ταινία στην ελληνική κινηματογραφία που κυκλοφόρησε ολόκληρη σε cd/rom κάνοντας την αρχή στις multimedia εκδόσεις ταινιών.

8.    Ο τελευταίος φακίρης (2005) ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ Διάρκεια 13΄, Χρώμα

Περίληψη
O Αλί Καζάν είναι ο τελευταίος αυθεντικός φακίρης που μας έχει απομείνει σε αυτούς τους καιρούς της κοροϊδίας και της απατεωνιάς. Η πορεία της φυγής ενός Ινδου φακίρη, ενός μύστη, από τα δεσμά της εκμετάλλευσης ενός Ευρωπαίου πρώην ταχυδακτυλουργού.

9.    Ισόγειο (2007) ΧΑΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Διάρκεια: 16', Ασπρόμαυρη

Περίληψη

Μια ηλιόλουστη μέρα. Η Ρέα βρίσκεται στο καινούριο της διαμέρισμα, στον 5ο όροφο και σε καλή περιοχή. Όλα μοιάζουν φυσιολογικά. Όμως κατά την έξοδό της κάτι παράξενο συμβαίνει. Δεν μπορεί να βρει το ισόγειο της πολυκατοικίας. Οι όροφοι και τα ονόματα στα κουδούνια αλλάζουν άναρχα. Τώρα πρέπει κι εκείνη να αλλάξει πολλά, γιατί ούτε το κινητό της, ούτε τα ρούχα της, ούτε τα λεφτά της μπορούν να την βοηθήσουν να βρει τη διέξοδο.