Νέα

21/11/2010

Δημοσίευμα για τις "Θετικές ιστορίες"

Κυριακή, Νοέμβριος 21, 2010

Δημοσίευμα Ελευθεροτυπίας για τις "Θετικές ιστορίες"

ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ «ΟΜΙΧΛΙΣΤΕΣ»


Κοντά ένας χρόνος πέρασε από το επετειακό 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που «γιορτάστηκε» με την αποχή των «Κινηματογραφιστών της Ομίχλης». Και να που τώρα ένας νέος νομος ετοιμάζεται να ψηφιστεί. Και οι έλληνες δημιουργοί, δύο χρόνια μετά την τελευταία απονομή κρατικών βραβείων ποιότητας, επιστρέφουν στο φεστιβάλ τους (3-12/12), χωρίς να διεκδικούν κανένα βραβείο πλην του Βραβείου Κοινού. Με την εξαίρεση βέβαια των ταινιών που θα συμμετάσχουν στο διεθνές διαγωνιστικό.

Οι ομιχλιστές αποφάσισαν πως όποιο μέλος τους επιθυμεί, μπορεί φέτος να συμμετάσχει. Με μια προϋπόθεση: ο νόμος να πάει για ψήφιση και να μην αποσυρθεί από το υπουργείο...

Υπάρχει κι άλλη ιδιαιτερότητα φέτος στο φεστιβάλ: ο Δημήτρης Εϊπίδης, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, κατάργησε το

.....................
..................................
........................................................
ΜΙΚΡΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

* Ενας σπάνιος... αστακός του γλυκού νερού πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Γιώργου Μπακόλα «Ο μοναχικός αστακός». Ενας μάγειρας φιλοδοξεί να τον προσφέρει ως έδεσμα στα εγκαίνια του εστιατορίου του, όμως μια οικολόγος τού δημιουργεί συνειδησιακά προβλήματα.

* «Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς». Δεν πρόκειται για ένα ακόμα ντοκιμαντέρ, αλλά για μια ταινία φιξιόν της Στέλλας Αρκέντη, γύρω από τη ζωή και το έργο του σημαντικού έλληνα γλύπτη.

* Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μεγάλου μήκους ταινίες animation στην Ελλάδα. Τα «Σκυλιά» του Ντίνου Αθανασίου αποτελούν εξαίρεση: ήρωές του τέσσερις σκύλοι-μουσικοί που μπλέκουν σε περιπέτειες.

* Τέλος, πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολυπρόσωπο εγχείρημα «Θετικές ιστορίες». Πέντε μικρομηκάδες (Χ. Σταθόπουλος, Δ. Αντζους, Θ. Τότσικας, Δ. Μπαβέλλας, Δ. Παπαθανάσης) γυρίζουν ισάριθμες ταινίες με θέμα το AIDS. Εξι «θετικές» ανθρώπινες ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους.

Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010