Νέα

13/6/2012

Αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη από το shortfromthepast.gr

Τον σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη και το έργο του φιλοξενούμε στο αφιέρωμα του Μαΐου στο shortfromthepast.gr.

Εμφάνισε την πρώτη του ταινία στο φεστιβάλ της Δράμας και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση με την ανατρεπτική και μοντέρνα ματιά του.

Ο Γιάννης Λεοντάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Είναι απόφοιτος του Τμήματος φιλολογίας του Α.Π.Θ. και διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Πανεπιστήμιο PARIS X-NANTERRE. Στο Παρίσι παρακολουθεί μαθήματα Ιστορίας και Κοινωνιολογίας του Κινηματογράφου στην EHESS. Σήμερα εργάζεται στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, όπου διδάσκει θεωρία και υποκριτική κινηματογράφου. Εχει επίσης εργαστεί στη Δημόσια Μέση εκπαίδευση ως φιλόλογος και στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. Αρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικές εκδόσεις ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε επιστημονικές ημερίδες και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Ως σκηνοθέτης στον κινηματογράφο εργάζεται από το 1987 έως το 2004. Εχει σκηνοθετήσει πέντε μικρού μήκους ταινίες, μία επιστημονική σειρά ντοκιμαντέρ και ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν αποσπάσει διακρίσεις στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας (1990, 1996, 1999), δύο φορές το Α' Κρατικό Βραβείο (1994, 1996), ενώ έχουν επιλεγεί για το διαγωνιστικό τμήμα αρκετών ξένων φεστιβάλ.

Οι ταινίες του αφιερώματος:
* Bleu - noir (1987)
* Ο γιός του παγοποιού (1990)
* Χωρίς πρόσωπα (1994)
* Κλείσε τα μάτια και χρωμάτισε (1996)
* Το τραγούδι των πορτοκαλιών (1999)
* Three times (2004)

Δείτε όχι μόνο τις ταινίες του Γιάννη αλλά και συνεντεύξεις, φωτογραφίες και όλα όσα τον αφορούν εδώ στη χρυσή σας ταινιοθήκη!

Καλή διασκέδαση!