Κάπου στον Χάρτη

Σενάριο

1. ΕΣ. ΜΕΡΑ. ΔΩΜΑΤΙΟ ΝΙΚΟΛΑ

Ο Νικόλας (8 χρονών) κοιμάται βαθιά κουκουλωμένος με το πολύχρωμο σκέπασμά του. Από μέσα ακούγεται η φωνή της μητέρας του να τον φωνάζει.

ΜΗΤΕΡΑ
Νικόλααα!!! Σήκω, πρέπει να ετοιμαστείς για το σχολείο.

Ο Νικόλας τινάζεται με γουρλωμένα μάτια και κοιτάζει το ρολόι δίπλα του.

ΝΙΚΟΛΑΣ
Ρε μάνα, ρε μάνα! Σου είπα να με σηκώσεις νωρίτερα!

Η μητέρα του μπαίνει στο δωμάτιο και βλέπει το Νικόλα να πηδά και να τρέχει δεξιά αριστερά φορώντας τα ρούχα του, μαζεύοντας τα βιβλία του, δένοντας τα παπούτσια του κ.α.

ΜΗΤΕΡΑ
Το ξέχασα βρε αγόρι μου. Δεν πιστεύω να είσαι αγχωμένος!

ΝΙΚΟΛΑΣ
Εσύ τι λες; Τόσο καιρό την ετοίμαζα αυτή την παρουσίαση! Μόνο και μόνο που θα ανεβώ μπροστά σε όλη την τάξη να τα πω…

Η μητέρα του χαμογελάει και σκύβει και τον φιλάει.

ΜΗΤΕΡΑ
Είμαι σίγουρη ότι θα τα πας τέλεια! Θες βοήθεια με αυτό; (δείχνοντας με το βλέμμα της έναν κρεμασμένο στον τοίχο μεγάλο χάρτη της Ελλάδας).

ΝΙΚΟΛΑΣ
Όχι, τον καταφέρνω!

Ο Νικόλας πηδάει στο κρεβάτι για να φτάσει το χάρτη και τον ξεκρεμάει από τον τοίχο τυλίγοντάς τον.

 
2. ΕΣ. ΜΕΡΑ. ΤΑΞΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Ο χάρτης της Ελλάδας ξετυλίγεται και αποκαλύπτεται κρεμασμένος πάνω στον πίνακα της τάξης. Ο Νικόλας που είναι μικροκαμωμένος δείχνει ακόμα πιο μικρός κάτω από τον τεράστιο χάρτη. Κρατάει στα χέρια του έναν μακρύ χάρακα και δείχνει ενθουσιασμένος και χαμογελαστός. Δίπλα του στέκεται όρθια η δασκάλα του (ΕΙΡΗΝΗ 26 χρόνων).

ΕΙΡΗΝΗ
Έτοιμος Νιλόλα;

Ο Νικόλας γνέφει θετικά και η δασκάλα φεύγει από δίπλα του για να τον παρακολουθεί καλύτερα. Ο Νικόλας ξεροβήχει αμήχανα και κοιτάζει τον χάρτη δείχνοντάς τον με το χάρακα.

ΝΙΚΟΛΑΣ
Ελλάδα! Η Ελλάδα σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία πήρε το όνομά της από … (η φωνή σταδιακά σβήνει με fade)

Η κάμερα έχει πλησιάσει τον Νικόλα που είναι χαμογελαστός και δείχνει σίγουρος με τον εαυτό του. Μια μουσική ξεκινάει να παίζει από πάνω σκεπάζοντας τα λόγια του. Μιλάει συνεχώς δείχνοντας ταυτόχρονα διάφορα σημεία στο χάρτη της Ελλάδας. Σέρνοντας το χάρακα πάνω στα διάφορα μέρη, με διπλοτυπίες τα βλέπουμε να εμφανίζονται και ταξιδεύουμε σε θάλασσες, νησιά, φαράγγια, πεδιάδες, οροσειρές, λίμνες και άλλες φυσικές ομορφιές της χώρας, ενώ ανά στιγμές ακούγονται κάποια από τα λόγια του Νικόλα για τα μέρη που βλέπουμε. Σιγά σιγά η μουσική σβήνει και τα λόγια του Νικόλα ακούγονται και πάλι κανονικά.

ΝΙΚΟΛΑΣ
Σήμερα δυστυχώς, το 75% του πληθυσμού της χώρας ζει στα μεγάλα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα η επαρχία να ερημώνει όλο και περισσότερο. Με τους ίδιους ρυθμούς σε μερικά χρόνια προβλέπεται ότι πολλά χωριά θα μείνουν χωρίς καθόλου κατοίκους.

Η φωνή του Νικόλα κομπιάζει καθώς ο χάρακάς του έχει σταματήσει πάνω σε ένα ορεινό χωριό στην Αρκαδία όπου με πολύ μικρά γράμματα αναγράφεται Βελημάχι. Ο Νικόλας κατεβάζει το χάρακα και κάνει να χαμογελάσει λίγο απρόθυμα.

ΝΙΚΟΛΑΣ
Αυτά!

Από την τάξη ακούγεται μόνο ένα χειροκρότημα και για πρώτη φορά βλέπουμε το εσωτερικό όλης της τάξης όπου αποκαλύπτεται ότι είναι άδεια από μαθητές. Μόνο η δασκάλα κάθεται στο πρώτο θρανίο και χειροκροτεί προσπαθώντας  να συγκρατήσει τη συγκίνησή της.

ΕΙΡΗΝΗ
Άριστα Νικόλα. Άριστα.

Ο Νικόλας φουσκώνει από περηφάνια.

3. ΕΞ. ΜΕΡΑ. ΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΟΥ

Η Ειρήνη κλειδώνει την πόρτα του σχολείου κι αρχίζει να περπατάει μαζί με τον Νικόλα που κρατάει στα χέρια του τον τεράστιο χάρτη.

ΝΙΚΟΛΑΣ
Δηλαδή στ’ αλήθεια ήταν η καλύτερη παρουσίαση που έχετε δει;

Η Ειρήνη χαμογελάει και τον χαϊδεύει στο κεφάλι.

ΕΙΡΗΝΗ
Φυσικά Νικόλα! Μην το πεις στα άλλα παιδιά, αλλά είσαι ο καλύτερός μου μαθητής!

Ο Νικόλας γελάει με το αστείο της δασκάλας του. Προσπαθεί να συγκρατήσει τον τεράστιο χάρτη της Ελλάδας στα χέρια του.

ΕΙΡΗΝΗ
Θες βοήθεια;

ΝΙΚΟΛΑΣ
Όχι, τα καταφέρνω!

Η Ειρήνη του χαμογελάει, τον πιάνει από τον ώμο και συνεχίζουν μαζί το περπάτημα.

ΕΙΡΗΝΗ
Είμαι σίγουρη ότι είναι σε καλά χέρια.

Οι δυο τους έχουν γίνει δυο μικρές φιγούρες καθώς απομακρύνονται όλο και περισσότερο στο έρημο δρομάκι του χωριού. Η κάμερα αποκαλύπτει μια οδική πινακίδα στην άκρη του δρόμου που λέει Βελημάχι.

ΤΕΛΟΣ