Βιβλία - DVD

12 Μικρά Σενάρια Α' τόμος


 Συλλογή σεναρίων από ταινίες μικρού μήκουςISBN 960-87029-0-9, σελ. 224


Αγοράστε το βιβλίο από το e-shop της t-shΟrt  


ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΤΗ
(από το βιβλίο)

Εν αρχή ην ο λόγος. Και αρχή κάθε ταινίας είναι το κείμενο. Είναι αυτό που στη διάρκεια μιας μεγάλης διαδρομής αποκτά σιγά σιγά σάρκα και οστά, διαμορφώνεται βήμα βήμα σε εικόνα και ήχο, οδηγεί και οδηγείται από δεκάδες ανθρώπους και αναμένει την πολυπόθητη στιγμή της προβολής πάνω στο άσπρο πανί, τότε που μέσα στο σκοτάδι θα παρακολουθήσει ο θεατής την ιστορία. Σενάριο! Αυτό που χωρίς την ύπαρξή του δεν γίνεται Σινεμά.

Η σκέψη για την έκδοση κάποιων σεναρίων από ταινίες μικρού μήκους είναι πολύ παλιά. Είναι από τότε που η ανησυχία για την μικρού μήκους ταινία άρχισε να αποκτά μεγαλύτερη διάσταση, από τότε που άρχισε να γίνεται περισσότερο σαφές ότι η υπόθεση "μικρή ταινία" θα με απασχολήσει πολύ και σοβαρά στην πορεία μου μέσα στον κινηματογραφικό χώρο. Είναι ακόμη από τότε που κάποιες άκαρπες εκδοτικές προσπάθειες κάνανε το πείσμα, επιμονή. Και έτσι συνέχεια ηχούσε η φράση "κάποτε θα γίνει". Ο χρόνος τα έφερε έτσι ώστε να ιδρυθεί η "t-shOrt".

Η "t-shOrt" είναι εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, της οποίας κεντρικός άξονας και βασικός σκοπός είναι η ενασχόληση με θέματα που εύκολα θα χαρακτηρίζονταν "μικρά", "άγνωστα", "άσημα". Η φιλοσοφία της είναι στενά συνδεδεμένη με την πεποίθηση πως ότι άγνωστο και άσημο δεν είναι απαραίτητα ανούσιο και κενό. Αντίθετα, κυρίαρχη είναι η θέση της εταιρείας, πως γύρω μας υπάρχουν εκατοντάδες αξίες που για κάποιο λόγο (αντιεμπορικές συνθήκες) δεν έχουν αντιμετωπιστεί σοβαρά με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην είναι γνωστές στο κοινό αλλά και μεγάλο μέρος του δυναμικού τους να μένει στην αφάνεια και να χάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό ακριβώς είναι και το ενδιαφέρον. Η συμβολή στη διατήρηση και την προβολή αξιόλογων στοιχείων της χώρας μας όπως της "μικρής" κινηματογραφίας της, των "μικρών" θεατρικών και μουσικών δρώμενων, των "μικρών" εκδόσεων και γενικότερα στην προώθηση των "μικρών" και παραμελημένων καλλιτεχνικών στοιχείων της πολιτισμικής ιστορίας μας, έχοντας έτσι σαν αποτέλεσμα τη διάσωση και προβολή τους.

Ξεκινάμε την εκδοτική μας πορεία με την παρουσίαση αυτών των 12 μικρών σεναρίων. Σενάρια που έχουν δυνατές ιστορίες, είναι άρτια δομημένα με πολύ ενδιαφέρουσα ανάπτυξη και πλοκή. Σενάρια που στο διάβασμά τους είναι πλήρη και μπορούν να μεταφέρουν στον αναγνώστη ολοκληρωμένη την αίσθηση μιας ιστορίας που κυλάει, σαν να είναι στο πανί. Σενάρια που έγιναν πολύ όμορφες και πετυχημένες ταινίες. Ταινίες Μικρού Μήκους.

Μια σταχυολόγηση λοιπόν, από το πιο δύσκολο κομμάτι της Ελληνικής κινηματογραφίας. Το σενάριο. Μια επιλογή που είναι αλήθεια μας δυσκόλεψε πολύ γιατί σίγουρα αυτά τα δώδεκα δεν είναι τα μόνα αξιόλογα κείμενα. Μέσα στην πολύχρονη παραγωγή ταινιών μικρού μήκους βρίσκουμε δεκάδες πολύ καλά σενάρια που δυστυχώς είναι αδύνατον να είναι όλα μαζί σε έναν τόμο. Όλα έχουν μια χωρητικότητα. Είναι, όμως, βέβαιο, πως η έκδοση αυτή θα συνεχίζεται κάθε χρόνο, στοχεύοντας στην απόκτηση μιας σειράς βιβλίων με το σύνολο των σεναρίων από ταινίες μικρού μήκους της Ελληνικής Παραγωγής.

Η "t-shOrt" υπόσχεται πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την συνέχιση αυτής της έκδοσης, έτσι ώστε σε λίγα χρόνια να αποτελεί ιδιαίτερο κομμάτι στις βιβλιοθήκες των φίλων που αγαπούν το σινεμά. Όλων αυτών που για να διαβάσουν μια ιστορία δεν κοιτούν απαραίτητα το νούμερο στην τελευταία σελίδα. Που τους νοιάζει η ουσία και όχι ο αριθμός των γραμμών. Όλων αυτών που αγαπούν την μικρού μήκους ταινία αλλά και όλων αυτών που θα την αγαπήσουν.

Ο εκδότης,
Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης


Τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο βιβλίο:


Σχόλια

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την πείρα και την εκδοτική επιμέλεια του εκδοτικού οίκου "ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ" και βοήθησαν σημαντικά ο Αχιλλέας Κυριακίδης και η Μόνικα Βαξεβάνη.

Ευχαριστούμε τον Ζήνο Παναγιωτίδη από την Rosebud

Η έκδοση αυτή έγινε το καλοκαίρι του 2001, παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ της Δράμας τον Σεπτέμβριο του 2001, και επίσημα στον κινηματογράφο Τριανόν τον Οκτώβριο του 2001 και έγινε τριήμερο προβολών των ταινιών του βιβλίου στο Καφεθέτρο της οδού Κοδριγκτώνος με πολύ καλές εντυπώσεις για την ποιότητα της προβολής.

Ο επόμενος τόμος φέρει το νούμερο 2 και περιέχει άλλα 12 Μικρά σενάρια από γνωστές και αγαπημένες ταινίες μικρού μήκους.