Θετικές ιστορίες (fiction)

Ιστορικό

Ένα μικρό ιστορικό για την ευχάριστη περιπέτεια της ολοκλήρωσης της ταινίας "Θετικές ιστορίες"


Τον Μάιο του 2009 η φίλη δημοσιογράφος Μαρία Κουφοπούλου, γνωρίζοντας την ταινία μου "Οι άντρες δεν κλαίνε" αλλά και την δυναμική σχέση μου με την ελληνική μικρού μήκους ταινία, με έφερε σε επαφή με την Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του aids για να οργανώσουμε προβολή ταινιών μικρού μήκους με θέμα το aids στο Πανελλήνιο Συνέδριό τους, που θα γινόταν στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2009.

Στην επαφή μου αυτή τους αντιπρότεινα την δημιουργία καινούριων ταινιών με θέμα τον ιό hiv και το aids, δεδομένου του ότι η ελληνική παραγωγή είναι φτωχή σε αυτήν την θεματολογία. Η πρότασή μου τους ενδιέφερε και με θέρμη υποστήριξαν την συμμετοχή τους στην χρηματοδότηση των ταινιών.

Η συγκρότηση της ομάδας, αρχικά με τους πέντε σκηνοθέτες και στη συνέχεια με όλη την (μεγάλη είναι αλήθεια) ομάδα καλλιτεχνών και συνεργατών, έδωσε βήμα προς βήμα την ολοκλήρωση αυτών των πολύ ωραίων και άψογα κατασκευασμένων ταινιών μικρού μήκους.

Ξεκινώντας από μια σειρά επαφών με ειδικούς γύρω από το aids, ξεκίνησε η συγγραφή των σεναρίων για τις, αρχικά πέντε -στην πορεία έγιναν έξι-, ταινίες μικρού μήκους και ταυτόχρονα οργανώνονταν η παραγωγή τους.

Τα δεδομένα για τα σενάρια ήταν η κοινή θεματική για τον hiv, ο κοινός χώρος γυρισμάτων δηλαδή ένα νοσοκομείο και η εφικτή παραγωγική διαδικασία δηλαδή το low budget.  
Πάνω σε αυτή τη βάση δημιουργήθηκαν τα σενάρια και ο κάθε σκηνοθέτης οργάνωσε την δική του ομάδα και δικό του γύρισμα κάτω από κοινή παραγωγική γραμμή που ετέθη από την t-shOrt.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν και κράτησαν 20 ημέρες με μέσο όρο για την κάθε ταινία 3 ημέρες. Το μοντάζ και η αποπεράτωσή τους  έγιναν άμεσα και τελικά οι ταινίες προβλήθηκαν με πολύ καλές εντυπώσεις στο συνέδριο για το aids στη Θεσσαλονίκη.

Οι τελικές διορθώσεις στις ταινίες έγιναν στο αμέσως επόμενο διάστημα και σε δεύτερη φάση οι ταινίες προβλήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ της Κω για ιατρικά θέματα.

Η αρχική μου πρόθεση να δημιουργήσω μια σπονδυλωτή ταινία μεγάλου μήκους με κοινή θεματική τον ιό hiv βρήκε σύμφωνους τους σκηνοθέτες και έτσι ξεκίνησε η φάση ολοκλήρωσης της μεγάλης ταινίας.

Το μεγάλο μας ερώτημα για το πώς οι ταινίες θα δεθούν σε μία, απαντήθηκε, όχι εύκολα είναι αλήθεια, με την επιλογή μας να γυρίσουμε καινούριο υλικό, που θα αποτελούνταν από μαρτυρίες οροθετικών και ειδικών του θέματος, προκειμένου να δημιουργήσουμε την secans των τίτλων της μεγάλης ταινίας. Στην σκέψη μας αυτή, βρήκαμε αρωγούς τρεις πολύ σημαντικούς φορείς για το ζήτημα του aids. H «Θετική φωνή», το «Κέντρο ζωής» και η «Praksis»  μας βοήθησαν σημαντικά με την on camera παρουσία τους, αφού μίλησαν για το θέμα με ιδιαίτερα κινηματογραφικό τρόπο.

Έτσι η μεγάλη ταινία ολοκληρώθηκε με την συμβολή όχι μόνο των συνεργείων και των δημιουργών της κάθε ταινίας χωριστά, αλλά επιπλέον και με ένα επιτελείο που δούλεψε με αγάπη και πάθος για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια το όλο έργο εκδίδεται σε dvd επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν καλύτερη προώθησή του στην αγορά.

Σας παρουσιάζουμε την σπονδυλωτή ταινία «Θετικές ιστορίες» και ευχόμαστε να είναι θετικές για σας και σε επίπεδο προβληματισμού αλλά και σε επίπεδο ψυχαγωγίας.

Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης