Προσευχή

Σενάριο

ΤΙΤΛΟΙ ΑΡΧΗΣ  
(*παρεμβάλλονται με ΜΑΥΡΟ κατά διαστήματα, σε όλη τη διάρκεια της 1ης Σκηνής)

ΜΑΥΡΟ

ΑΚΟΥΜΕ φωνές - φασαρία, μπάλα του μπάσκετ, γέλια αγοριών και κοριτσιών.

1    ΕΞΩΤ. ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - ΜΕΡΑ

Βρισκόμαστε στο προαύλιο ενός σχολείου, Γυμνασίου, στα προάστια της Αθήνας κατά τη δεκαετία των 00'. Βλέπουμε μία παρέα 5 αγοριών, ΝΤΑΗΔΕΣ, οι μάγκες της Γ' τάξης Γυμνασίου, στην ηλικία των 13-15,  να ασκούνε λεκτική και σωματική βία σε ένα μικροκαμωμένο αγοράκι (12 χρονών) με γυαλιά.

"Αρχηγός" της παρέας, όπως φαίνεται, ο ΒΑΣΙΛΗΣ, 14άρων, ένας γεροδεμένος, αρρενωπός έφηβος. Τα παιδιά ρίχνουνε πάσες στο γήπεδο μπάσκετ του σχολείου. Πιέζουνε το παιδάκι με τα γυαλιά να παίξει και αυτό μπάσκετ, ρίχνοντας ένα "καλάθι".

Ο Βασίλης πηγαίνει κοντά στο παιδάκι και του δίνει τη μπάλα.

ΒΑΣΙΛΗΣ
Έλα Κωστάκη. Ρίξ'τη μπάλα...

ΝΤΑΗΣ 1
Άντε!

Το παιδάκι, τρομαγμένο, πιάνει τη μπάλα και κάνει τη κίνηση να ρίξει στο "καλάθι". Εκείνη τη στιγμή ο Βασίλης (από πίσω του) του τραβάει, προς τα κάτω, το παντελόνι και αρχίζει να γελάει και να τον κοροϊδεύει.

Πηγαίνει προς τους φίλους του, όπου μεταξύ τους κολλάνε τα χέρια στον αέρα. Γύρω τους, συμμαθητές τους παρακολουθούνε τραβώντας βίντεο με τα κινητά, φωνάζοντας και γελώντας.

ΜΑΥΡΟ

ΤΙΤΛΟΙ ΤΑΙΝΙΑΣ
2    ΕΣΩΤ. ΔΩΜΑΤΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ - ΜΕΡΑ

Βλέπουμε ένα αγόρι - τον ΔΗΜΗΤΡΗ - 14 χρονών, μικροκαμωμένος με παιδικό πρόσωπο, να κάθεται στο κρεβάτι του, μέσα στο ακατάστατο δωμάτιό του και να χασμουριέται. Φοράει τις πιτζάμες του. Κοιτάει μία εντυπωσιακή, μισοτελειωμένη, κατασκευή-μακέτα, στο πάτωμα, που έχει φτιάξει ο ίδιος και πηγαίνει κοντά. Βρίσκει δυο σιδερένια κομμάτια και προσπαθεί να τα κολλήσει με μεγάλη επιμέλεια και να τα προσαρμόσει στη μακέτα του. Παράλληλα προσπαθεί να ντυθεί για το σχολείο, αλλά φαίνεται απόλυτα δοσμένος στη κατασκευή του. Η πόρτα του δωματίου του είναι κλειστή. Ακούγεται τότε η φωνή της μητέρας του.

ΜΑΝΑ (off)
    (φωνάζει)
Δημήτρη! Θα χάσεις το σχολικό πάλι!  

O Δημήτρης δυσανασχετεί. Κοιτάει την κατασκευή του και χαμογελάει περήφανα. Μαζεύει αργά τα πράγματά του σε μία σχολική τσάντα και παρατηρούμε την σκόπιμη καθυστέρησή του,
σαν να μη θέλει να πάει στο σχολείο.


3    ΕΣΩΤ. ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ - ΜΕΡΑ

Ο Δημήτρης κάθεται μόνος του σε μία θέση στο μέσο του κίτρινου σχολικού, κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο.

Στη γαλαρία κάθεται η παρέα των νταήδων με το Βασίλη και κάνουν φασαρία.

Μετά από μία στάση μπαίνει η ΦΙΛΗ του Δημήτρη μέσα στο λεωφορείο, μία όμορφη-γλυκιά 14χρονη κοπέλα. Φοράει ένα κοντό φόρεμα. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ένα θαυμαστικό σφύριγμα (είναι ο Βασίλης) και γελάκια από τη παρέα των νταήδων.
Ο Δημήτρης τραβάει τη φίλη του από τα μανίκι να κάτσει. Κάθεται δίπλα του.

ΦΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ
Καλημέρα!

Χαμογελάει, του δίνει ένα φιλί στο μάγουλο. Ο Δημήτρης φαίνεται ενοχλημένος από τους νταήδες.
ΦΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ
Άσ'τους.

Γυρνάει από την άλλη μεριά και χαιρετάει στο απέναντι κάθισμα μία φίλη της. Εκείνη την στιγμή σηκώνεται από την γαλαρία ο Βασίλης και πάει και στέκεται πάνω από τη φίλη του Δημήτρη.
ΒΑΣΙΛΗΣ
Να σου πω. Ο Παύλος (γυρνάει, δείχνοντας ένα φίλο του) θέλει να τα φτιάξετε.

Η Φίλη κάνει έναν ειρωνικό μορφασμό. Ο Δημήτρης τον κοιτάει κοφτά, φανερά ενοχλημένος.

ΒΑΣΙΛΗΣ
...Τι κοιτάς εσύ ρε; Μήπως θες να τα φτιάξεις εσύ με τον Παύλο;
  (ειρωνικά-γελάει)

Ο Δημήτρης μαζεύεται. Η φίλη του το παρατηρεί.

ΦΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ
Κόφτο!

Ο Βασίλης πάει στη γαλαρία και ο Δημήτρης γυρνάει μπροστά και δείχνει προβληματισμένος. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ το λεωφορείο να σταματάει και τα παιδιά να φωνάζουνε βγαίνοντας έξω.


4    ΕΞΩΤ. ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - ΜΕΡΑ

Βλέπουμε ένα παχουλό μαθητή (13 χρονών) να λέει τη πρωϊνή προσευχή, πάνω σε ένα βάθρο, δίπλα στους καθηγητές. Στο κέντρο στέκεται κορδωμένος ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ, ένας 55άρης αυστηρός γκριζομάλλης. Δίπλα του ένας κακομούτσουνος,  στριφνός 35άρης ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ καθηγητής και απέναντί τους η "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ", μία 45άρα, εκκεντρική φυσιογνωμία. Λέει το "Πάτερ ημών".

ΠΑΧΟΥΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ
...Γεννηθήτω το Θέλημά σου.
Ως εν ουρανώ (..συνεχίζει)
Από κάτω, όλα τα παιδιά του σχολείου στοιχισμένα κάνουν και αυτά τη προσευχή τους. Ξαφνικά, εκεί που το παιδί λέει τη προσευχή κάποιος από κάτω πετάει ένα ντόνατ με μαρμελάδα, που πέφτει στο πρόσωπο του παιδιού και πασαλείβεται με αυτή. Από κάτω τα παιδιά ξεσπούν σε γέλια.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
  (με έντονο ύφος)
Ποιος το έκανε αυτό;!

Νευριασμένος ο Επιτηρητής καθηγητής, ψάχνει να βρει ποιος το έκανε. Βλέπουμε τον Δημήτρη να παρακολουθεί το γεγονός προβληματισμένος. Χτυπάει το κουδούνι και τα παιδιά τρέχουν προς τις τάξεις τους.


5    ΕΣΩΤ. ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ / ΕΞΩ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΑ - ΜΕΡΑ

Ο Δημήτρης με τη φίλη του και άλλα παιδιά, κοιτάνε μία λίστα στον τοίχο έξω από το γραφείο των καθηγητών, στον προαύλιο χώρο. Η λίστα γράφει: "ΠΡΟΣΕΥΧΗ" και αναφέρει το όνομα του μαθητή και την ημέρα που αυτός θα πει την πρωινή προσευχή. Η Φίλη του Δημήτρη ψάχνει τη λίστα.

Ο Δημήτρης κοιτάει το όνομα του μέσα στη λίστα αυτής της εβδομάδας και απογοητεύεται.


6    ΕΣΩΤ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ - ΜΕΡΑ

Ο Δημήτρης μπαίνει στο γραφείο των καθηγητών, έναν ακατάστατο χώρο γεμάτο έγραφα, και ψάχνει την καθηγήτρια των Θρησκευτικών ("Θρησκευτικού"). Η "Θρησκευτικού" είναι καθισμένη στο γραφείο της και διορθώνει γραπτά. Ο Δημήτρης στέκεται από πάνω της αμήχανα. Η "Θρησκευτικού" τον αντιλαμβάνεται και τον κοιτάει χωρίς να σηκώσει το κεφάλι της.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ
...Τι θέλεις Δημήτρη;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 (με παιδική αγανάκτηση)
Κυρία! Μεθαύριο είναι να πω προσευχή!

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ
Και;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
(πιο μαζεμένος, αλλά με έξυπνο ύφος)
...Δεν θα μπορέσω μάλλον!

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ
Γιατί;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  (βήχει ψεύτικα)
...Νομίζω ότι θα είμαι άρρωστος!
  (κοιτάει προς τα κάτω)

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ
  (χαμογελάει ελαφρά)
...Έτσι, ε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 (βήχει ψεύτικα και γνέφει καταφατικά)  Ναι!

Το βλέμμα του Δημήτρη αποσπάται και κοιτάζει έξω από το παράθυρο τον Βασίλη με την παρέα του να κάνουν χαβαλέ.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ
  (με μεγαλύτερη κατανόηση)
Δημήτρη, δεν είναι δίκαιο...

Η "Θρησκευτικού" αντιλαμβάνεται ότι ο Δημήτρης δεν την προσέχει. Ρίχνει μια κλεφτή ματιά προς τη κατεύθυνση που κοιτάει. Γυρνάει ξανά προς τον Δημήτρη.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ
Δημήτρη...Έγινε κάτι που θες να μου πεις;

Ο Δημήτρης την κοιτάει, και αργεί λίγο να απαντήσει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
...Όχι κυρία...θα πω.

Ο Δημήτρης γυρνάει να φύγει, δείχνει απογοητευμένος.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ
...Εξάλλου, είπαμε! Για να πάρετε βαθμό, πρέπει να πείτε προσευχή!

Τον κοιτάει σκεπτική φεύγοντας.
7    ΕΣΩΤ. ΤΑΞΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - ΜΕΡΑ

Μέσα στην τάξη, στη διάρκεια ενός μαθήματος, ο καθηγητής παραδίδει μάθημα και πάει στον μαυροπίνακα να γράψει. Ο Δημήτρης κάθεται μαζί με τη φίλη του σε ένα μπροστινό θρανίο, ενώ στη γαλαρία κάθεται ο Βασίλης με τους φίλους του κάνοντας λίγη φασαρία, όσο δεν τους βλέπει ο καθηγητής. Κοροϊδεύουν ένα μικροκαμωμένο, ντροπαλό συνομήλικο κοριτσάκι και της στέλνουν ερωτικά ραβασάκια. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ  ο καθηγητής να παραδίδει μάθημα.

Γυρνάει ο Δημήτρης και τους κοιτάει κοφτά. Ο Βασίλης τον αντιλαμβάνεται. Αρχίζει να ζωγραφίζει καρδούλες και σόκιν σκηνές σε ένα χαρτάκι. Το δείχνει στον Δημήτρη κοροϊδευτικά και του κάνει χειρονομίες με φιλιά και χαϊδέματα. Ο Δημήτρης προσπαθεί να τους αγνοήσει. Ο φίλος του Βασίλη του κάνει νόημα να σταματήσει γιατί τους κοιτάει ο καθηγητής. Ο Βασίλης μαζεύεται. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ο καθηγητής.

ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ (off)
Βασίλη! Πέρνα έξω. Περίμενέ με στο γραφείο του Διευθυντή!

ΒΑΣΙΛΗΣ
Γιατί Κύριε;

Τον διακόπτει το κουδούνι, που χτυπάει για διάλειμμα.

Ο Δημήτρης περιμένει πρώτα τους νταήδες να βγούνε. Καθώς περνάνε από μπροστά του, βλέπουμε το βλέμμα του Δημήτρη που είναι πολύ φορτισμένο.


8    ΕΣΩΤ. ΔΩΜΑΤΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ - ΜΕΡΑ

Ο Δημήτρης μπαίνει μέσα στο δωμάτιό του, κλείνει την πόρτα δυνατά και πετάει την τσάντα του στο πάτωμα.

Κάθεται κάτω και προσπαθεί να ασχοληθεί με την μακέτα του. Κάνει νευρικές κινήσεις. Καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να συνεχίσει. Δείχνει εκνευρισμένος.

Πετάει τα δύο σιδερένια αντικείμενα της μακέτας του, που είχε φτιάξει προηγουμένως με επιτυχία, στον τοίχο.
ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ο ήχος των σιδερένιων κομματιών που χτυπάνε στο  τοίχο, σαν υπόκωφη μεγάλη καμπάνα.


9   ΕΣΩΤ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ - ΜΕΡΑ

ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ η υπόκωφη μεγάλη καμπάνα - συνέχεια
Βλέπουμε έξω από το γραφείο των καθηγητών, σε προαύλιο χώρο. Από την πύλη του προαυλίου μπαίνει ένα ζευγάρι το οποίο κατευθύνεται προς το γραφείο των καθηγητών. Είναι οι γονείς του Βασίλη. Δύο 50άρηδες, μικροαστοί, με επιμελημένο πλην συντηρητικό παρουσιαστικό.

Τους βλέπει ο Επιτηρητής, μπαίνει μέσα στο γραφείο και μετά από λίγο βγαίνει, πάλι από μέσα, ο Διευθυντής του σχολείου μαζί με τον Βασίλη.

Ο Διευθυντής μιλάει στον πατέρα του Βασίλη, ο οποίος όλη τη διάρκεια απλά κουνάει το κεφάλι του συγκαταβατικά. Η μητέρα στέκεται δίπλα στον πατέρα άπραγη. Ο Βασίλης τους ακούει με κατεβασμένο το κεφάλι. Όταν τελειώνει η συζήτηση ο Διευθυντής μπαίνει στο γραφείο των καθηγητών.

Ο πατέρας φαίνεται να φωνάζει στο Βασίλη, του δίνει ένα σκαμπίλι και τραβώντας τον από το χέρι, τον παίρνει και φεύγουνε. Η μητέρα προσπαθεί να ηρεμήσει τον πατέρα, διστακτικά.

(*Βρισκόμαστε από ΜΑΚΡΙΑ, σαν παρατηρητές, δεν ακούμε τον διάλογο τους. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ήχος τάξης σε ώρα μαθήματος, σαν να βρίσκεσαι έξω από αυτήν - ΜΟΝΟΠΛΑΝΟ)
 
Αποκαλύπτεται ότι ο Δημήτρης παρακολουθεί το γεγονός από το παράθυρο μίας τάξης, την ώρα μαθήματος. Γυρνάει και συνεχίζει να κρατάει σημειώσεις από το μάθημα.


10   ΕΞΩΤ. ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ / ΜΠΑΣΚΕΤ - ΜΕΡΑ

Στο Γήπεδο μπάσκετ του προαυλίου του σχολείο, γίνεται ένας αγώνας μπάσκετ μεταξύ σχολείων, όπου συμμετέχει και ο Βασίλης με τη παρέα του. Τα παιδιά φοράνε φανέλες με την ομάδα τους. Η Φίλη του Δημήτρη μαζί με άλλα παιδιά κάθονται και παρακολουθούν τον αγώνα από τις κερκίδες.
Βλέπει τον Δημήτρη να καταφθάνει και τον φωνάζει.

ΦΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ
Δημήτρη! Εδώ!
(του κάνει νόημα)

Ο Δημήτρης κάθεται με τα υπόλοιπα παιδιά και τη φίλη του στις κερκίδες και παρακολουθούν τον αγώνα. Η φίλη του, τον βλέπει προβληματισμένο.

ΦΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ
Τι έχεις;

Ο Δημήτρης κουνάει αρνητικά το κεφάλι του.

Παρακολουθούμε τη συμπεριφορά του Βασίλη μέσα στην ομάδα καθώς και το σεβασμό που εμπνέει στα άλλα μέλη.
(*Τα πλάνα αυτά, είναι ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ του Δημήτρη)
Ο Βασίλης βγάζει τη μπλούζα του και δίνει διαταγές στους συμπαίκτες του.

Και ενώ το βλέμμα του Δημήτρη είναι "καρφωμένο" πάνω στο Βασίλη, αυτός αφού βγάλει τη μπλούζα, γυρνάει και τον κοιτάει πίσω στιγμιαία.

Ο Δημήτρης, αμήχανος, με τη οπτική επαφή, αποστρέφει γρήγορα το βλέμμα του. Ο Βασίλης συνεχίζει να παίζει μπάσκετ.

Ο ΗΧΟΣ γίνεται εσωτερικός. Ο Βασίλης παίζει μπάσκετ. ο Δημήτρης τον κοιτάει. ΑΚΟΥΜΕ τη καρδιά του Δημήτρη και τον Βασίλη να φωνάζει το όνομά του, που αρχίζει να μοιάζει με τη φωνή της Μάνας του.

ΒΑΣΙΛΗΣ (off)
Δημήτρη;!


11   ΕΣΩΤ. ΔΩΜΑΤΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ - ΜΕΡΑ

Συνεχίζει να ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ η Μάνα του Δημήτρη να τον φωνάζει και η καρδιά του Δημήτρη.

ΜΑΝΑ (off)
Δημήτρη;!
Ο Δημήτρης ξυπνάει απότομα από το πάτωμα, όπου ήταν ξαπλωμένος με τα ρούχα. Τον είχε πάρει ο ύπνος φτιάχνοντας τη μακέτα του. Χύνει, καταλάθος, ένα βαζάκι με άσπρο χρώμα. Είναι λαχανιασμένος.

Κοιτάει μέσα από το παντελόνι του.
Η Μάνα πάει να ανοίξει τη κλειστή του πόρτα. Ο Δημήτρης πετάγεται και κλειδώνει, παίρνει χαρτομάντιλα από το γραφείο του και σκουπίζεται. Η Μάνα χτυπάει την πόρτα.

  ΜΑΝΑ (off)
Δημήτρη; Γιατί κλειδώνεις την πόρτα παιδί μου?

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 (νευριασμένος)
Άσε με!

ΜΑΝΑ (off)
(απολογητικά)
...Άνοιξε καλέ, σου έφερα πορτοκαλάδα!

Ο Δημήτρης γυρνάει με την πλάτη στη πόρτα και δείχνει προβληματισμένος.


12   ΕΣΩΤ. ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ - ΜΕΡΑ

Η ημέρα της Προσευχής του Δημήτρη. Ο Δημήτρης κάθεται στην ίδια θέση στο σχολικό, κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο, εμφανώς πιο αγχωμένος.


13   ΕΞΩΤ. ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - ΜΕΡΑ

Όλα τα παιδιά είναι μαζεμένα και στοιχισμένα. Στο βάθρο είναι η "Θρησκευτικού" και έρχεται από τα γραφεία καθηγητών ο Διευθυντής.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ποιος είναι να πει σήμερα προσευχή;

Δεν απαντάει κανένας. Η "Θρησκευτικού" βγάζει τη λίστα και φωνάζει το όνομα του Δημήτρη. 
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ
Δημήτρης Στρατάκος !
(ξανά καμία απάντηση)

Επικρατεί ησυχία. Ξαναφωνάζει.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ 
Πού είναι ο Δημήτρης;!

Κάποια παιδιά γυρνάνε το κεφάλι και τον ψάχνουνε. Τότε ο Επιτηρητής καθηγητής που βρισκόταν και επιτηρούσε τα παιδιά κάτω, του πιάνει το μπράτσο και τον σπρώχνει να πάει να ανέβει στο βάθρο και να πει τη προσευχή.

ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ 
...Δεν ακούς;

Ο Δημήτρης προχωράει διστακτικά. Περνάει από τους νταήδες και τον Βασίλη, και όταν αυτοί τον βλέπουνε γελάνε μεταξύ τους σιγανά και φαίνεται να κάνουν επικριτικά-χλευαστικά σχόλια.

Ανεβαίνει στο βάθρο, τρομαγμένος από την έκθεση και για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει και ξεκινάει την προσευχή. Λέει το "Άγιος ο Θεός

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος, Ελέησον ημάς.
(συνεχίζει...)

ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ από κάτω ένα βήξιμο δυνατά. Ο Δημήτρης συνεχίζοντας την προσευχή, κοιτάει έντονα, γιγαντώνοντας και απομονώνοντας τους ήχους. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ  να σκάει ένα πακέτο κρουασάν και ο Δημήτρης αλλάζει κατεύθυνση το βλέμμα του, ψάχνοντας να δει από που έρχεται. ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ μεμονωμένα λίγα γελάκια και ο Δημήτρης, κοιτώντας πάλι έντονα, κάνει μία παύση. Επικρατεί ησυχία.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Συνέχισε παιδί μου.

Ο Δημήτρης κοιτάει με απορία τον Διευθυντή. Μετά από τη μικρή παύση ο Δημήτρης συνεχίζει τη προσευχή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Πάτερ ημών, ο εν τοις ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομα Σου. Ελθέτω η βασιλεία Σου. Γενηθήτω το θέλημα Σου, (συνεχίζει...)


14   ΕΞΩΤ. ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - ΜΕΡΑ - Συνέχεια

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ γελάκια.
* Η σκηνή γίνεται προσωπική του Δημήτρη και βλέπουμε με σουρεαλιστικό τρόπο, πως βιώνει την έκθεση της Προσευχής.
  Συνεχίζοντας την προσευχή, γιγαντώνει τους ήχους στο μυαλό του και νιώθει σαν να του "επιτίθονται" όλοι, σαν να τον βρίζουν, να του πετάνε πράγματα, να γελάνε και να τον κοροϊδεύουν. Τον κοροϊδεύουν οι νταήδες, τα παιδιά, η φίλη του, ακόμα και οι καθηγητές.
ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ σχόλια και βρισιές από το "υπερπέραν".

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  (φωνή1 off)
Αδερφή!

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  (φωνή2 off)
Καλέ σύκα!

Βλέπουμε με μιμική, να τον κοροϊδεύουν, δείχνοντας με το δάχτυλο. Κάποιοι κουνάνε τη μέση τους ή τα χέρια τους. Του πετάνε αντικείμενα.
ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ έντονα, επίμονα γέλια. Ο Δημήτρης είναι λίγο ιδρωμένος στο πρόσωπο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
(...συνεχίζει τη προσευχή)
Αμήν!


15   ΕΞΩΤ./ΕΣΩΤ. ΠΡΟΑΥΛΙΟ/ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - ΜΕΡΑ - Συνέχεια

Αφού τελειώνει την προσευχή αναστατωμένος, ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ το κουδούνι, και επανέρχεται στην πραγματικότητα (όπου δεν έγιναν αυτές οι υπερβολικές αντιδράσεις) και τα παιδιά τρέχουν προς τις τάξεις τους. Φεύγουν και οι καθηγητές.
Η "Θρησκευτικού" φεύγει κοιτάζοντας τον Δημήτρη.

Ο Δημήτρης μένει ακίνητος στη θέση της προσευχής. Δίπλα του περνάει ο Βασίλης. Κοιτιούνται και ο Βασίλης του χαμογελάει ελαφρά ειρωνικά. Ο Δημήτρης παραμένει μόνος του εκεί και "φορτώνει". Ξαφνικά ξεσπάει και φεύγει. Τον ακολουθούμε (ΜΟΝΟΠΛΑΝΟ), μέχρι τη στιγμή που φτάνει πίσω από τον Βασίλη και τον σπρώχνει με λίγη δύναμη. Ο Βασίλης είναι μόνος του.

ΒΑΣΙΛΗΣ
Ώπα ο Δημητράκης! Τι έπαθες ρε;

Ο Δημήτρης τον κοιτάει με έντονο βλέμμα. Ο Βασίλης τον κοιτάει με απορία.

ΒΑΣΙΛΗΣ
...Πλακίτσα κάνουμε ρε συ...χαλάρωσε!

Ο Βασίλης του χαμογελάει, τον πιάνει και τον σκουντάει φιλικά στον ώμο. Ο Δημήτρης κοιτάει το χέρι του Βασίλη.
Εκείνη τη στιγμή πλησιάζουν οι φίλοι του Βασίλη.

ΝΤΑΗΣ 1
Τι κάνεις ρε μαλάκα? Θα κολλήσεις!

Ο Βασίλης κατεβάζει απότομα το χέρι του.

ΒΑΣΙΛΗΣ
Τι έγινε ρε; Με γουστάρεις;
(προς τον Δημήτρη)

Ο Βασίλης, τον χαϊδεύει στο μάγουλο.
Ο Δημήτρης παγωμένος δεν αντιδράει.

ΒΑΣΙΛΗΣ
Θες να τα φτιάξουμε;

ΝΤΑΗΣ 2
Παιδιά νομίζω ότι καύλωσε!

Ο Βασίλης κοιτάει το παντελόνι του Δημήτρη και ξεσπάει σε γέλια με τους Νταήδες. Απομακρύνονται από τον Δημήτρη. Ο Δημήτρης κοιτάει αμήχανα γύρω του και τους ακολουθεί από πίσω.

Τα παιδιά ακόμα δεν έχουν μπει στις τάξεις τους και υπάρχει κίνηση στους διαδρόμους.

Καθώς προχωράνε προς τα σκαλιά και ανακατεύονται με τα υπόλοιπα παιδιά, όταν βρίσκονται στην κορυφή, ο Βασίλης "σκοντάφτει", χωρίς να φαίνεται ξεκάθαρα πως, πέφτει κάτω και κατρακυλάει σε όλα τα σκαλιά με δύναμη.

Επικρατεί πανικός. ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ φωνές και ουρλιαχτά. Κανείς δεν κατάλαβε πως έπεσε ο Βασίλης. Βλέπουμε τον Δημήτρη στη κορυφή της σκάλας να κοιτάζει προς τα κάτω, σοκαρισμένος.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  (φωνή1 off)
Τι έγινε; ...Βασίλη!

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  (φωνή2 off)
Κυρία! Ελάτε γρήγορα!

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  (φωνή3 off)
Είναι καλά;

                  ΚΥΡΙΑ  (φωνή off)
 (φωνάζει)
Τι συνέβη;  Βασίλη;!

Παιδιά τρέχουν πίσω από τον Δημήτρη και κατεβαίνουν τη σκάλα. Μετά από λίγο φεύγει ο Δημήτρης προς τη τάξη του.

ΜΑΥΡΟ


16   ΕΞΩΤ. ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ / ΜΠΑΣΚΕΤ - ΜΕΡΑ

ΓΕΝΙΚΟ του σχολείου. Κάποιες τάξεις κάνουν γυμναστική. Η παρέα των νταήδων και άλλα παιδιά παίζουνε μπάσκετ.

Βλέπουμε κάποιον με πατερίτσες να πλησιάζει τις κερκίδες. Μετά αποκαλύπτεται ότι είναι ο Βασίλης. Έχει πατερίτσες από το πέσιμο, ολόκληρο το πόδι του στο γύψο και αυχενικό κολάρο στο λαιμό του.

Τον βλέπει, από μακριά, η παρέα του και τρέχουν να τον υποδεχτούν, σαν "ήρωα". Ο Δημήτρης περπατώντας στο προαύλιο, τους ακούει και γυρνάει και βλέπει τον Βασίλη.

                        ΝΤΑΗΣ 1
Ω! Να'τος ο Θεός!

ΝΤΑΗΣ 2
"Bill"! 
ΝΤΑΗΣ 3
Πως είσαι ρε;

Τα παιδιά μένουν όρθια γύρω του.

ΒΑΣΙΛΗΣ
Καθίστε ρε μαλάκες.

Ένας από τους νταήδες, εξίσου γεροδεμένος με τον Βασίλη, στέκεται λίγο μακρύτερα από αυτόν.

 ΝΤΑΗΣ 2
Έχουμε αφήσει το ματς στη μέση ρε συ...

Τον αφήνουνε για να πάνε να παίξουνε μπάλα. Αισθανόμενος ότι η επιστροφή του δεν είχε την ανταπόκριση που θα περίμενε από τους φίλους του και για να κάνει αισθητή τη παρουσία του, τους φωνάζει για να του δώσουν την μπάλα.

ΒΑΣΙΛΗΣ
 (φωνάζει τον "Νταή2")
Πέτα λίγο τη μπάλα!

Του πετάει την μπάλα και τότε αυτός φωνάζει έναν άλλο συμμαθητή, ένα 12χρονο με ακμή, που κάθεται μόνος του στις κερκίδες, να έρθει κοντά του. Του κάνει νόημα.

ΒΑΣΙΛΗΣ
Μικρέ!

Το παιδάκι,  αρχικά αναρωτιέται και στη συνέχεια πλησιάζει διστακτικά τον Βασίλη.

ΒΑΣΙΛΗΣ
Αυτός είναι ο καινούργιος μου φίλος.

"ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ"
  (με απορία)
Τι;...

ΒΑΣΙΛΗΣ
Σου αρέσει το μπάσκετ;

"ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ"
  (διστακτικά)
...Ναι
ΒΑΣΙΛΗΣ
  (πιο δυνατά)
Για δείξε στους φίλου μου πόσο καλός είσαι!

Του δίνει τη μπάλα. Η ομάδα τον κοιτάει με περιέργεια. Ο μικρός διστάζει.

ΒΑΣΙΛΗΣ
Έλα... Ρίξ'τη μπάλα!

Όταν το παιδάκι πάει να ρίξει "καλάθι", ο Βασίλης στέκεται, με τις πατερίτσες, από πίσω του και προσπαθεί με δυσκολία να του κατεβάσει το παντελόνι. Πονάει, τον εμποδίζουν οι πατερίτσες και ο γύψος, γίνεται λίγο αστείος, αλλά στο τέλος τα καταφέρνει.

Αρχίζει και γελάει δυνατά. Ξεσπάνε και οι υπόλοιποι σε γέλια. Κολλάνε τα χέρια στο αέρα (και με το Βασίλη) και πηγαίνουν να παίξουν μπάσκετ.

Φεύγοντας από εκεί οι υπόλοιποι νταήδες, φαίνεται από πίσω τους ο Δημήτρης να στέκεται με παρέα όρθιος στον τοίχο. Κοιτάει έντονα τον Βασίλη στα μάτια.

Ο Βασίλης τον αντιλαμβάνεται.

Τον κοιτάει και αυτός, με ένα ελαφρύ, στραβό χαμόγελο συνενοχής και σταματάει να γελάει.


Τ Ε Λ Ο Σ