Φευγαλέα Χαμόγελα

Σενάριο

ΣΥΝΟΨΗ


Η Ελένη ζει αρκετά χρόνια στην Αθήνα. Έχει έρθει από την επαρχία. Η ζωή της μοιάζει να μην έχει κανένα ενδιαφέρον. Συναντά κάθε μέρα τους ίδιους ανθρώπους, κάνει κάθε μέρα τα ίδια πράγματα. Και ξαφνικά, σα να αποφασίζει η ζωή η ίδια γι’ αυτήν, την οδηγεί με ένα γεγονός τυχαίο και κάποιες συναντήσεις σχεδόν απαρατήρητες (φευγαλέες) εκεί που, και η ίδια ίσως εύχεται στον εαυτό της.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ΕΛΕΝΗ δουλεύει σε SUPER MARKET. Κάνει παρέα με τη ΡΟΥΛΑ με την οποία δουλεύουν μαζί στα ψυγεία. Μαζί τους δουλεύει και ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ. Η μάνα της Ελένης έρχεται καμμιά φορά από το χωριό γιά να τη δει. Μαζί με τη Ρούλα πίνουν καφέ σε καφετέριες και χαζεύουν τους άνδρες που περνούν. Στο υπόγειο της πολυκατοικίας που μένει, μόλις μετακόμισε ένας Πολωνός. Στο σπίτι δέχεται ανώνυμα τηλεφωνήματα. Η Ρούλα γνωρίζει ένα γκόμενο και βγαίνει μαζί του. Μαθαίνουμε ότι κοιμήθηκαν και μαζί.
Την Κυριακή, στο ρεπό της, η Ελένη βάζει μπουγάδα. Καθώς απλώνει της πέφτει μια κυλότα στον ακάλυπτο. Κατεβαίνει στο υπόγειο να την πάρει και την πόρτα του διαμερίσματος που χτυπά ανοίγει ο νεοφερμένος ένοικος. Η μάνα της, την ώρα του φαγητού, της λέει για κάποιον Παναγιώτη –η Ελένη μοιάζει να ενοχλείται-και της παραπονιέται που δεν πηγαίνει πια στο χωριό. Τα ανώνυμα τηλεφωνήματα εξακολουθούν.
Στη δουλειά η Ρούλα, περιπαίζει τον αγαθό Λεωνίδα και ζει το ειδύλιο της μέχρι κάποια στιγμή που λέει στην Ελένη ότι ούτε αυτός ο άνδρας διέφερε από τους άλλους. Η μάνα της Ελένης φεύγει για το χωριό. Καθώς οι δυό τους βγαίνουν απο την πολυκατοικία όπου περιμένει το ΤΑΞΙ-ΑΓΟΡΑΙΟ με το οποίο θα φύγει η μάνα, συναντούν τον Πολωνό ένοικο του υπογείου που τις βοηθά με τις αποσκευές. Ύστερα η μάνα φεύγει και η Ελένη μένει μόνη. Οι μέρες περνούν όπως και πριν. Το ίδιο άχαρα και μοναχικά.
Μια από τις επόμενες μέρες η Ελένη συναντιέται τυχαία στο SUPER-MARKET με τον ένοικο του υπογείου. Το βράδυ, σε μιά διακοπή ρεύματος, θα ξεγυμνωθεί μπρος στον καθρέφτη και κάτω από το φως των κεριών θα χαϊδέψει το στήθος της. Το επόμενο πρωί θα ρίξει μια κυλότα από το μπαλκόνι και θα κατέβει για μια ακόμη φορά να την πάρει.
Ύστερα από λίγες μέρες ο Λεωνίδας περπατά πίσω της καθώς εκείνη κατευθύνεται προς την έξοδο του SUPER MARKET. Τη βλέπει να περνά απέναντι και να συναντά στη γωνία τον ένοικο του υπογείου. Φεύγουν κρατώντας ο ένας τη μέση του άλλου. Ο Λεωνίδας φεύγει μόνος και καθώς περπατά θα μπορούσε και να κλάψει.

ΤΙΤΛΟΙ.

Στην κρεβατοκάμαρα κοιμάται η ΕΛΕΝΗ.Στο πάτωμα μπροστά στο κρεββάτι είναι οι παντόφλες της,προσεχτικά τοποθετημένες δίπλα δίπλα.Πιο κει, δύο ζευγάρια παπούτσια κι αυτά τοποθετημένα σε σειρά.Χτυπά το ξυπνητήρι και η Ελένη το σταματά και σηκώνεται αμέσως,βάζει τις παντόφλες και βγαίνει από το κάδρο.Στον τοίχο μια φωτογραφία της,(από κάποιο νυχτερινό κέντρο) όπου κάθεται σε ένα τραπέζι και χαμογελά στο φακό έχοντας στους ώμους της ένα αντρικό χέρι.
Στο σαλονάκι του διαμερίσματος,στον καναπέ που βρίσκεται απέναντι από την τηλεόραση, κοιμάται η ΜΑΝΑ.Μια ζακέτα είναι αφημένη σε μια καρέκλα χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα.Πάνω στο τραπεζάκι βρίσκονται τα γυαλιά της και ένα ζευγάρι κάλτσες.Δίπλα στον καναπέ υπάρχει ένας σάκος ταξιδίου ανοιχτός.
Η Ελένη μπαίνει στο σαλόνι.Τακτοποιεί τη ζακέτα στην καρέκλα και κατεβάζει τις κάλτσες στις παντόφλες της μάνας.Ύστερα αγγίζει απαλά τον ώμο της μάνας.Η μάνα ανοίγει τα μάτια.

ΕΛΕΝΗ
Μάνα πάω.

ΣΚΗΝΗ 1. Διάδρομος super market-ψυγεία. ΕΣ. ΗΜ.

Η Ελένη σταματά το καρότσι που σπρώχνει κι αρχίζει να τοποθετεί πράγματα στο ράφι.Η ματιά της πάει στο ταμείο όπου μία ταμίας κουβεντιάζει με έναν άνδρα που φοράει γραβάτα. Χωρίς σακάκι. Η κουβέντα τους συνοδεύεται από πολλά χαμόγελα και γελάκια.Πλησιάζει η ΡΟΥΛΑ.

ΡΟΥΛΑ
Την είδες;
Δείχνει προς το ταμείο.

ΡΟΥΛΑ
Τρεις μήνες καρότσι και τσουπ...στο ταμείο!

Η Ελένη κοιτάζει χωρίς να σταματήσει να δουλεύει.Στο οπτικό της πεδίο παρεμβάλεται,για μια στιγμή, η φιγούρα του ΛΕΩΝΙΔΑ που τους ρίχνει-της Ελένης και Ρούλας-ένα βλέμμα.

ΡΟΥΛΑ
Είσαι νοστιμούλα, ανοίγεις και τα
πόδια εύκολα...διευθύντρια γίνεσαι!

ΕΛΕΝΗ
Ας μπορούσαμε κι εμείς.

ΡΟΥΛΑ
Τι είπες;

ΕΛΕΝΗ
Είναι πολύ όμορφη, λέω!

Η Ρούλα κάνει ένα μορφασμό απαξίας και απομακρύνεται. Η Ελένη συνεχίζει να δουλεύει ρίχνοντας μια ακόμα ματιά στο ταμείο.

ΣΚΗΝΗ 2. Καφετέρια. ΕΣ. ΗΜ.

Η Ελένη και η Ρούλα κάθονται σε ένα τραπέζι. Η Ρούλα «παίζει» με το κινητό. Η Ελένη ξύνει τα νύχια της. Έχουν μπροστά τους δύο φραπέ. Η Ρούλα κοιτάζει ένα νεαρό που περνά και ξαναστρέφει στο κινητό.

ΕΛΕΝΗ
Στη δουλειά δε σταματάς να μιλάς. Εδώ,
μία ώρα τώρα,δεν είπες λέξη.

ΡΟΥΛΑ
Στη δουλειά βαριέμαι και το κάνω για να περνά η ώρα. Αλλιώς θα λαλήσω.

Κάποιος περνά κι αφήνει στο τραπέζι τους ένα χαρτάκι κι έναν αναπτήρα.Η Ρούλα ρίχνει μια ματιά στο χαρτάκι κι ανάβει τον αναπτήρα.

ΕΛΕΝΗ
Άστο ρε Ρούλα!

ΡΟΥΛΑ
Γιατί;

ΕΛΕΝΗ
Που ξέρεις τι είναι αυτός;

ΡΟΥΛΑ
Μουγγός.
Η Ρούλα ξανανάβει τον αναπτήρα.

ΣΚΗΝΗ 3. Πολυκατοικία. ΕΞ. ΗΜ.

Η Ελένη φτάνει στην πολυκατοικία.Στην είσοδο ένας άνδρας κρατά την πόρτα ανοιχτή με το πόδι καθώς παίρνει από έναν διανομέα μια πίτσα και μια μπύρα. Μια μουσική ακούγεται από το υπόγειο.Οι δύο άντρες της κάνουν χώρο να περάσει.Ανταλλάσει ένα βλέμμα με τον άντρα και συνεχίζει σκύβοντας το κεφάλι.Φτάνοντας στο ασανσέρ ρίχνει μια ματιά πίσω.Ο διανομέας φεύγει κι ο άντρας κατεβαίνει στο υπόγειο.

ΣΚΗΝΗ 4. Διαμέρισμα Ελένης. ΕΣ. ΝΥ.

Η Ελένη και η μάνα της κάθονται στο τραπέζι και τρώνε σούπα.

ΜΑΝΑ
Η Μαρία μού ‘πε ότι έχεις να πας να τους δεις από τη γιορτή της.

Η Ελένη δε μιλά.Η μάνα συνεχίζει.

ΜΑΝΑ
Μην κάθεσαι εδώ μοναχή σου.Να πηγαίνεις...
Να βλέπεις και τ’ανηψούδια σου.
Συνεχίζουν το φαγητό.Η μάνα της ρίχνει μια ματιά και πάει κάτι να πει αλλά δεν το κάνει.Μετά από λίγες στιγμές όμως ...

ΜΑΝΑ
Είδα και τον Παναγιώτη.

ΕΛΕΝΗ
(με το βλέμμα στο πιάτο)
Ποιόν Παναγιώτη;

ΜΑΝΑ
Τον...δικό σου.

ΕΛΕΝΗ
Δεν έχω κανένα Παναγιώτη... Που τον είδες ;

ΜΑΝΑ
Της Παναγίας. Είχαν έρθει στο χωριό. Όλη η
οικογένεια. Καλοί άνθρωποι...

Η Ελένη σηκώνεται κι αφήνει το πιάτο της στο νεροχύτη. Ξανακάθεται. Η μάνα χωρίς να στα-ματήσει να τρώει λέει:

ΜΑΝΑ
Παντρεύεται το Πάσχα.

Το τελευταίο φαίνεται ότι της έκανε εντύπωση.

ΕΛΕΝΗ
Ποιός;

ΜΑΝΑ
Ο Παναγιώτης.

Η Ελένη παίρνει ένα μήλο από το τραπέζι και αρχίζει να το καθαρίζει.Το βλέμμα της όμως δεν εστιάζει στο μήλο αλλά στο κενό. Εκείνη τη στιγμή χτυπά το τηλέφωνο.Η Ελένη απαντά αλλά δεν παίρνει απόκριση.Κατεβάζει το ακουστικό.Σαρώνει με το δάχτυλό της λίγη σκόνη από το τραπεζάκι του τηλεφώνου. Ξανακάθεται.

ΜΑΝΑ
Ποιός ήτανε;

ΕΛΕΝΗ
Δε μίλησε.

ΜΑΝΑ
...και χτες προτού γυρίσεις,πήρε και δε μίλησε.

ΣΚΗΝΗ 5.Στον καθρέφτη.

Η Ελένη πλένει τα χέρια της στο νιπτήρα.Κοιτάζει την εικόνα της στον καθρέφτη. Δεν είναι όμορφη .Είναι λίγο παχουλή.

ΣΚΗΝΗ 6.Διάδρομος super market.ΕΣ.ΗΜ

H Eλένη, σπρώχνοντας ένα καρότσι, προσπερνά τη Ρούλα και τον Λεωνίδα.Τους ακούει που κουβεντιάζουν.
ΡΟΥΛΑ
...δεν έχεις καμμιά φιλενάδα;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Αυτό το καιρό είμαι μόνος.

ΡΟΥΛΑ
(γλυκαίνοντας τον τόνο της φωνής της)
Δεν υπάρχει καμμία...που θά’θελες;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
...είναι κάποια.

Οι φωνές σβήνουν καθώς η Ελένη απομακρύνεται.Σταματά λίγο πιο κάτω.Έρχεται κοντά της η Ρούλα.

ΡΟΥΛΑ
Τι έγινε;

ΕΛΕΝΗ
Γιατί τον πειράζεις;

ΡΟΥΛΑ
Έλα μωρέ, αφού του αρέσει.

ΣΚΗΝΗ 7. ΔΡΟΜΟΣ. ΕΞ. ΗΜ

Η Ελένη και η Ρούλα περπατάνε. Η Ρούλα μιλά και δείχνει τσαντισμένη.

ΡΟΥΛΑ
Κατάλαβες; Πήγε και με ρουφιάνεψε! Το τσουλί!
Γιατί; Επειδή έφαγα ένα γιαούρτι!

Σταματούν σε μια βιτρίνα με γυναικεία εσώρουχα.

ΡΟΥΛΑ
Ωραίο αυτό ε;

ΕΛΕΝΗ
Μμμ...
ΡΟΥΛΑ
Πόσο κάνει; (Κοιτάζει την τιμή) Αν είχα μαζί μου θα το
έπερνα τώρα. Για το βράδυ.

ΕΛΕΝΗ
Τι είναι το βράδυ;

ΡΟΥΛΑ
Θα βγω.
Η Ελένη την κοιτάζει με απορία.

ΡΟΥΛΑ
...Με γκόμενο.

Η Ρούλα ξεκινά. Η Ελένη ακολουθεί.

ΣΚΗΝΗ 8. ΔΡΟΜΟΣ. ΕΞ.ΗΜ

Η Ελένη πλησιάζει στην πολυκατοικία.Ένας άνδρας περπατά πίσω της. Ο δρόμος είναι έρημος.Τα στόρια μιας μπαλκονόπορτας κατεβαίνουν κάνοντας θόρυβο. Η Ελένη ρίχνει μια γρήγορη ματιά πίσω.Πιάνει πιο σφιχτά την τσάντα της, που έχει περασμένη στον ώμο και ανοίγει το βήμα της.Μπαίνει στην πολυκατοικία και ανεβαίνει βιαστικά τα σκαλιά. Ο άνδρας προλαβαίνει την πόρτα πριν κλείσει και μπαίνει πίσω της. Η Ελένη τον βλέπει να κατεβαίνει στο υπόγειο,κατεβαίνει τα τρία σκαλιά που έχει ανέβει και καλεί το ασανσέρ.

ΣΚΗΝΗ 9. Διαμέρισμα Ελένης. ΕΣ. ΗΜ.

Η μάνα παρακολουθεί την κυριακάτικη λειτουργία στην τηλεόραση. Εμφανίζεται η Ελένη με μία πλαστική λεκάνη γεμάτη φρεσκοπλυμένα γιά άπλωμα. Χτυπά το κουδούνι. Η Ελένη ακούμπα τη λεκάνη και ανοίγει. Είναι η κυρία ΡΕΝΑ, η διαχειρίστρια. Από το κλιμακοστάσιο ακούγεται πολύ δυνατά μουσική.

Κα.ΡΕΝΑ
Καλημέρα Ελένη μου.

ΕΛΕΝΗ
Καλημέρα κυρία Ρένα.

Κα.ΡΕΝΑ
Μήπως έχεις τώρα κορίτσι μου, να μου δώσεις τα κοινόχρηστα;

ΕΛΕΝΗ
Nαι, μισό λεπτάκι κυρία Ρένα.

Η Ελένη φεύγει. Η κυρία Ρένα περιμένει στην πόρτα. Η Ελένη επιστρέφει.

ΕΛΕΝΗ
Ορίστε.

Κα.ΡΕΝΑ
Να ‘σαι καλά κοριτσάκι μου.

ΕΛΕΝΗ
Από που ακούγονται τα τραγούδια;

Κα.ΡΕΝΑ
Από το υπόγειο. Το έπιασε ένας ξένος. Είπα στη σπιτονοικοκυρά να το δώσει σε Έλληνα. Προχθές το ‘χε τέρμα μέχρι τη μία.

Κάνει να φύγει αλλά επιστρέφει και συνεχίζει.

Κα.ΡΕΝΑ

Τι να κάνω; Nα του πω να το κλείσει;
Φοβάμαι. Έχω και τον άντρα μου με μπαλονάκι.

Η Ελένη κοιτά με κατανόηση.

Κα.ΡΕΝΑ
Πάω. ‘Εχω και το φαϊ στο φούρνο. Γειά σου Έλένη μου.

ΕΛΕΝΗ
Γειά σου κυρία Ρένα.

ΣΚΗΝΗ 10.Μπαλκόνι.ΕΞ.ΗΜ.

Η Ελένη βγαίνει στο μπαλκόνι για να απλώσει.Καθώς απλώνει της πέφτει μια κυλότα.

ΣΚΗΝΗ 11.Υπόγειο.ΕΣ.ΗΜ.

Η Ελένη περπατά στο διάδρομο του υπογείου.Σταματά και κοιτάζει μία-μία τις πόρτες που έχει μπροστά της.Πλησιάζει την πόρτα από όπου ακούγεται η μουσική.Παίρνει μια ανάσα και χτυπά. Η μουσική χαμηλώνει κι ύστερα από λίγες στιγμές την πόρτα ανοίγει ο άνδρας που είδε τις προάλλες στην είσοδο . Ακολουθεί μια στιγμή σιωπής ...και ο άνδρας μιλά.

ΑΝΔΡΑΣ
...Τι θέλει;

ΕΛΕΝΗ
Καλημέρα...συγγνώμη...μου έπεσε μία... ένα ρούχο, και..

Δείχνει πίσω του.

ΕΛΕΝΗ
Πίσω...μπορώ να...

Ο άντρας ρίχνει μια ματιά πίσω του και ξαναστρέφει σ’αυτή.Της κάνει χώρο να περάσει .Η Ελένη μπαίνει και σταματά.Ρίχνει μια γρήγορη ματιά στο χώρο.Στη μέση του δωματίου υπάρχει ένας κουβάς και μια μάπα.Δείχνει την πίσω πόρτα που οδηγεί έξω.

ΕΛΕΝΗ
Έξω...στην αυλή.

Ο άνδρας της ανοίγει.Η Ελένη βγαίνει.Σηκώνει την κυλότα κρατώντας την με δείχτη και αντίχειρα.Βλέπει ότι ο άνδρας την κοιτάζει και τη μαζεύει σφίχτα στην παλάμη της.Γυρίζει και μπαίνει προσπαθώντας να καλύπτει το χέρι με το σώμα της.Διασχίζει γρήγορα το δωμάτιο και φτάνει στην πόρτα που είναι ακόμα ανοιχτή.Γυρίζει και ...

ΕΛΕΝΗ
Ευχαριστώ.

ΑΝΔΡΑΣ
Εντάξει,τίποτα.

Βγαίνει στο διάδρομο και περπατά.Η πόρτα κλείνει πίσω της.

ΣΚΗΝΗ 12.Διαμέρισμα Ελένης. ΕΣ.ΗΜ.

Η Ελένη επιστρέφει στο διαμέρισμα.Η μάνα εξακολουθεί να βλέπει τηλεόραση.Ρίχνει την κυλότα στο νυπτήρα και την ξαναπλένει.

ΣΚΗΝΗ 13.ΕΣ.ΝΥΧ.Διαμέρισμα Ελένης.

Η Ελένη κι η μάνα της κάθονται μπρος στην τηλεόραση. Χτυπά το τηλέφωνο.Η Ελένη απαντά χωρίς να δεχτεί απόκριση και κατεβάζει το ακουστικό.Ξανακάθεται.

ΜΑΝΑ
Τι θέλει τώρα ο χριστιανός που παίρνει και
δε μιλάει;

Ούτε η Ελένη μιλάει.Στην τηλεόραση το ρεπορτάζ αναφέρεται σε μια επίδειξη μόδας.Η οθόνη γεμίζει από ψηλές,ξανθιές,όμορφες.

ΣΚΗΝΗ 14.Στον καθρέφτη.

Η Ελένη στέκεται μπροστά στον καθρέφτη. Δεν είναι όμορφη. Είναι λίγο παχουλή.

ΣΚΗΝΗ 15.ΕΣ.ΗΜ. SUPER MARKET.

Η Ελένη και η Ρούλα στέκονται πλάϊ-πλάϊ σε ένα ράφι.

ΡΟΥΛΑ
Με πάει σπίτι μου,πάω να κατέβω, μου λέει
«να ‘ρθω κι εγώ», «κανονικά» του λέω, «δεν
θά’πρεπε αλλά έλα για λίγο».

ΕΛΕΝΗ
Και;

ΡΟΥΛΑ
(σκύβει προς το μέρος της)
Ένα θα σου πω.Βγήκα από το ασανσέρ με την
κυλότα στα γόνατα.

ΕΛΕΝΗ
Βγήκατε πρώτη φορά και τον άφησες;

ΡΟΥΛΑ
Κακό έκανα;Γιατί να μην τον αφήσω;

Τελειώνοντας τη φράση της στρέφει στο Λεωνίδα που δουλεύει πίσω τους.

ΡΟΥΛΑ
Λεωνίδα κρυφακούς;

Ο Λεωνίδας τις κοιτάζει και καταπίνει το σάλιο του. Η Ρούλα τον «καρφώνει» με το βλέμμα της ενώ η Ελένη αποφεύγει να τον κοιτάξει μένοντας στραμένη προς το ράφι και τη Ρούλα.

ΣΚΗΝΗ 16.Super market. EΞ.HM.

Η Ελένη και η Ρούλα βγαίνουν από το super market και στέκονται κουβεντιάζοντας.Δεν ακούμε τι λένε.Η Ρούλα κάνει μια κλήση από το κινητό.Εκείνη τη στιγμή περνά από διπλα τους
ο Λεωνίδας. Η Ελένη τον χαιρετά.Η Ρούλα δεν του δίνει καμμία σημασία.Το φανάρι ενός αυτοκινήτου αναβοσβήνει.Η Ρούλα κλείνει το κινητό,χαιρετάει την Ελένη και πάει προς το αυτοκίνητο.Η Ελένη έρχεται προς την camera και βγαίνει από το κάδρο.Στο βάθος η Ρούλα μπαίνει στο αυτοκίνητο.

ΣΚΗΝΗ 17.Διαμέρισμα Ελένης. ΕΣ. ΗΜ.

Η Ελένη μπαίνει στο διαμέρισμα. Η μάνα της βλέπει στην τηλεόραση μία σαπουνόπερα. Η Ελένη κάθεται δίπλα της. Μετά από λίγο, ακουμπά το κεφάλι της στον ώμο της μάνας, Εκείνη την αγκαλιάζει με το ένα χέρι και παραμένει με το βλέμμα στην τηλεόραση.

ΣΚΗΝΗ 18.Είσοδος πολυκατοίκιας.ΕΞ.ΗΜ.

Η μάνα πάει προς την πόρτα κουβαλώντας ένα χαρτόκουτο.Η Ελένη ακολουθεί κουβαλώντας ένα σάκο ταξιδίου.
ΕΛΕΝΗ
Άστο μάνα.Θα το πάρω εγώ.Κράτα μου
την πόρτα.

Εμφανίζεται ο άνδρας του υπογείου.Χαμογελά στην Ελένη.Εκείνη ανταποδίδει το χαμόγελο και βγαίνει.Αυτός παίρνει το χαρτόκουτο που έχει ακουμπίσει η μάνα και την ακολουθεί.Έξω περιμένει ένα ΑΓΟΡΑΙΟ στο ρελάντι.Η Ελένη και ο ταξιτζής χαιρετιούνται.Καθώς η Ελένη αφήνει τις αποσκεύες και γυρίζει, βλέπει τον άνδρα.

ΕΛΕΝΗ
...Εφχαριστώ.

Ο άνδρας της δίνει το χαρτόκουτο,χαμογελά και φεύγει.Φτάνει η μάνα κοιτάζοντας με απο-ρία.Ο ταξιτζής κλείνει το πορτ- μπαγκάζ.

ΤΑΞΙΤΖΗΣ
Έλα κυρά-Νίκη.Αργήσαμε.Έχω να πάρω δύο ακόμα.

Η Ελένη και η μάνα φιλιούνται.

ΜΑΝΑ
Να προσέχεις Ελένη μου...και να τρως.

ΕΛΕΝΗ
Καλό ταξίδι.

Το ταξί φεύγει.Η Ελένη μπαίνει στην πολυκατοίκια ρίχνοντας μια ματιά στην κατεύθυνση που έφυγε ο άντρας.

ΣΚΗΝΗ 19.Διάδρομος super market. ΕΣ.ΗΜ

Η Ελένη τοποθετεί πράγματα στο ράφι.Ρίχνει μια ματιά στη Ρούλα που κάνει το ίδιο με νευρίκες και κοφτές κινήσεις στο βάθος.Παρεμβάλεται ο Λεωνίδας που σπρώχνει ένα καρότσι.Ανταλλάσουν μια ματιά κι ένα χαμόγελο.

ΣΚΗΝΗ 20.Καφετέρια.ΕΣ. ΗΜ.

Η Ελένη και η Ρούλα περπάτουν.

ΕΛΕΝΗ
Τι έχεις πάθει σήμερα;Λέξη δεν έβγαλες.

ΡΟΥΛΑ
(απότομα)
Τίποτα δεν έπαθα...

Συνεχίζουν για λίγο χωρίς να μιλάνε.Ύστερα η Ρούλα στρέφει στην Ελένη.

ΡΟΥΛΑ
Μ’έδιωξε...Από το τηλέφωνο.Ούτε να πιούμε
ένα καφέ να τα πούμε...
Το αρχίδι...Ε βέβαια,αφού γάμησε πρώτα!

Τις προσπερνά ένας άντρας. Η Ρούλα τον παρακολουθεί με το βλέμμα.Η Ελένη κοιτάζει μια τη Ρούλα και μία τον άντρα.

ΣΚΗΝΗ 21.Διαμέρισμα Ελένης.ΕΣ.ΝΥΧ.

Η Ελένη βλέπει τηλεόραση.Παίζεται ένα σήριαλ όπου μια γυναίκα εξομολογήται τον απελπισμένο έρωτα της σε έναν άντρα.Η σκηνή φαίνεται να έχει συνεπάρει την Ελένη. Ακούγεται η φωνή του άντρα να λέει ότι είναι ερωτευμένος με άλλη.Πριν ο άντρας τελειώσει την ατάκα του η Ελένη κλείνει την τηλεόραση.Σηκώνεται.Βγαίνει στο μπαλκόνι.Η μουσική από το υπόγειο «γεμίζει» τον ακάλυπτο.Μένει για λίγο ακούγοντας.Το τραγούδι τελειώνει.Γυρίζει και μπαίνει κλείνοντας πίσω της την μπαλκονόπορτα.Ησυχία.Μπαίνει στο μπάνιο και πλένει τα χέρια της.Ξαφνικά το ίδιο τραγούδι ξανακούγεται.Στρέφει και βλέπει το παράθυρο του φωταγωγού ανοιχτό

ΣΚΗΝΗ 22.Διαμέρισμα Ελένης.ΕΣ.Ξημέρωμα.

.Η Ελένη είναι ξαπλωμένη.Κοιμάται.Ανοίγει τα μάτια.Τα ξανακλείνει.Το ίδιο επαναλαμβάνεται μια ακόμα φορά.Ανασηκώνεται και ακουμπά στην πλάτη του κρεβατιού.Κοιτάζει τη φωτογραφία της στον τοίχο.Το ξυπνητήρι αρχίζει να χτυπά.Το κοιτάζει και με αργές κινήσεις το σταματά.Σηκώνεται.

ΣΚΗΝΗ 23.Super market. ΕΣ.ΗΜ

Η Ελένη τοποθετεί πράγματα στο ράφι.Στο βάθος η Ρούλα κάνει το ίδιο παίρνοντας πράγματα από ένα κουτί που κρατά ο Λεωνίδας στην αγκαλιά του.

ΡΟΥΛΑ
Λεωνίδα,τι έγινε με κείνη;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Ποια;

ΡΟΥΛΑ
Που σου αρέσει..που θέλεις...

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Εε...τίποτα...ακόμα.

ΡΟΥΛΑ
Γιατί ρε Λεωνίδα;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
...Δεν ξερω

ΡΟΥΛΑ
Τι δεν ξέρεις;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
....

ΡΟΥΛΑ
Ψέματα μου είπες, Δεν υπάρχει καμμία ε;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Όχι,όχι,αλήθεια.

ΡΟΥΛΑ
Τότε;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Τι τότε;

ΡΟΥΛΑ
Λεωνίδα με έπρηξες.(αγανακτησμένη)

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
....συγγνώμη Ρούλα.(σκύβει το κεφάλι)

ΡΟΥΛΑ
(χαμογελάει)Λοιπόν,Λεωνίδα άκου...

Η Ελένη βλέπει τον ένοικο του υπογείου.Στρίβει στο ράφι από αμηχανία.Εκείνος πλησιάζει χωρίς να την έχει δει.Η Ελένη κοιτάζει τους άλλους δύο που κουβεντιάζουν.Ρίχνει μια ματιά στον άντρα που έχει σταθεί και ψάχνει στο ράφι.Ξανακοιτάζει τους δύο.Ύστερα στρέφει το σώμα της προς τη μεριά του άντρα .Εκείνος της έχει γυρισμένη την πλάτη.Μένει για λίγο και αμέσως μετά κάνει μια κίνηση να πάει κοντά του.Ακούγεται μια φωνή.

ΦΩΝΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ
Ελένη...

ΕΛΕΝΗ
Ορίστε,παρακαλώ...

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
Δεν είπαμε βρε κούκλα μου τα ραβιόλια
στο πάνω ράφι; Όσα ζυμαρικά δεν έχουν
ζήτηση, ψηλά.

Η Ρούλα κι ο Λεωνίδας συνεχίζουν την κουβέντα τους.Πίσω τους ,στο βάθος βλέπουμε ,χωρίς να ακούμε τον προϊστάμενο να μίλα δείχνοντας στην Ελένη.

ΡΟΥΛΑ
...ε δεν ξέρω ρε Λεωνίδα.Σινεμά,για καφέ, όπου...αλλά το δώρο δώρο.Και μην πάρεις τίποτα ακριβό.Κανένα σκουλαρίκι από αυτά που πουλάνε οι μαύροι.Η κίνηση είναι που μετράει.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Λες ε;

ΡΟΥΛΑ
Άκου που σου λέω.Ξέρεις πόσα σκουλαρίκια
έχω μαζέψει έγω;
Ο προϊστάμενος τελειώνει.

ΕΛΕΝΗ
Εντάξει.Μείνετε ήσυχος.

Βλέπει τον άντρα να πληρώνει και να φεύγει.

ΣΚΗΝΗ 24. Δρόμος.ΕΞ.ΗΜ.

Η Ελένη περπατά μόνη. Περνά έξω από ένα σουβλατζίδικο. Από την ανοιχτή πόρτα βλέπει έναν άντρα ξυπόλητο, με πιτζάμες, που φωνάζει:

ΑΝΤΡΑΣ:
Δεν είμαι από ‘δω! Με φέρανε και μ’ αφήσανε!

Ο σουβλατζής, δίνοντας ένα σουβλάκι σε κάποιον πελάτη, του λέει:

ΣΟΥΒΛΑΤΖΗΣ:
Έλα, εντάξει. Πήγαινε σπίτι σου τώρα.

Η Ελένη προσπερνά χωρίς να σταματήσει.

ΣΚΗΝΗ 25.Διαμέρισμα Ελένης.ΕΣ. ΗΜ

Η Ελένη μπαίνει στο διαμέρισμα.Είναι σκοτεινά.Ανάβει το φως .Κάτω από την πόρτα είναι ένα διαφημιστικό φυλλάδιο.Σκύβει,το μαζεύει και το τσαλακώνει στην παλάμη της χωρίς να το διαβάσει.Μπαίνει και κάθεται στο τραπέζι της κουζίνας έχοντας ακόμα την τσάντα της στον ώμο και το τσαλακωμένο φυλλάδιο στο χέρι.Η βρύση στάζει.Η Ελένη δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό.Μένει στη θέση της.

ΣΚΗΝΗ 26.Διαμέρισμα Ελένης.ΕΣ. ΗΜ

Η Ελένη πλένει τα χέρια της στο νιπτήρα.Κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη.Δεν είναι όμορφη.Είναι λίγο παχουλή.

ΣΚΗΝΗ 27.Διαμέρισμα Ελένης.ΕΣ.ΗΜ.

Η Ελένη ξυπνάει.Ο ήλιος διαπερνά τις κουρτίνες.Μένει για λίγο ξαπλωμένη.
Σηκώνεται.Μπαίνει στην τουαλέτα αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή.Μετά από λίγο ακούμε το καζανάκι.
Βάζει να φτιάξει καφέ.Εκείνη τη στιγμή χτυπά το τηλέφωνο.Η Ελένη απαντά.

ΕΛΕΝΗ
Ναι...Εμπρός...

Στην άλλη άκρη της γραμμής ο Λεωνίδας κατεβάζει το ακουστικό.Δίπλα στο τηλέφωνο, σε ένα μικρό,διάφανο φακελάκι είναι ένα ζευγάρι σκουλαρίκια.Το παίρνει και το κρατά στα δάχτυλά του, κοιτάζοντας το.
Η Ελένη επιστρέφει στην κουζίνα.Βγάζει κρέας από την κατάψυξη για ξεπάγωμα.Γεμίζει ένα φλιτζάνι καφέ.
Κοιτάζει κάποιους λογαριασμούς,ΔΕΗ,ΟΤΕ,κ.τ.λ.Μετρά ένα ποσό σε χαρτονομίσματα και τα ακουμπά πάνω στους λογαριασμούς.
Ανοίγει την τηλεόραση και αλλάζει κανάλια.Παιδικό πρόγραμμα,τηλεμάρκετιν,κυριακάτικη λειτουργία.Κλείνει την τηλεόραση.
Σκουπίζει και κάνει φασίνα.Ξεσκονίζει.
Ανοίγει την μπαλκονόπορτα και τραβά τις κουρτίνες.Συνεχίζει το ξεσκόνισμα.
Λίγο μετά ακούγεται η μουσική.Σταματά και στέκεται για λίγο ακούγοντας.Παιρνούν μερικές στιγμές.Κάνει δυο βήματα πίσω και κάθεται στο κρεβάτι.Με το βλέμμα προς τα έξω,απλώνει το χέρι και ψηλαφώντας πιάνει το ξυπνητήρι και το φέρνει μπροστά της, ξεσκονίζοντας το με κινήσεις αργές.Κάποια στιγμή σταματά και μένει,κρατώντας το στη χούφτα της, να ακούει τη μουσική.Η ματιά της πάει στο καθρέφτη της ντουλάπας.Κοιτάζει το είδωλο της.Δεν είναι όμορφη. Είναι λίγο παχούλη.
Αφήνει στο πλάϊ το ξυπνητήρι και το ξεσκονόπανο.Σηκώνει το χέρι και στρώνει τα μαλλιά της.Με την ίδια κίνηση,κατεβαίνοντας,χαϊδεύει το λαιμό της ,τον ώμο της,-αφήνει την τιράντα να πέσει.Ένα χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπο της.
Σηκώνεται και πλησιάζει την μπαλκονόπορτα.Εκείνη τη στιγμή χτυπά το τηλέφωνο.Στρέφει και το κοιτάζει χωρίς να κάνει καμμιά κίνηση να πάει κοντά του.Μετά από αρκετά χτυπήματα το τηλέφωνο σταματά. Η Ελένη ξαναστρέφει προς τα έξω.

ΣΚΗΝΗ 28.Μπαλκόνι.ΕΞ.ΗΜ.

Βγαίνει στο μπαλκόνι. Κοιτά γύρω της με κάποια προφύλαξη.Ύστερα αφήνει μια κυλότα να πέσει στο κενό.

===========================================

ΛΙΣΤΑ ΔΙΑΛΟΓΩΝ


ΕΛΕΝΗ
Μάνα πάω.

ΡΟΥΛΑ
Την είδες;

ΡΟΥΛΑ
Τρεις μήνες καρότσι και τσουπ...στο ταμείο!

ΡΟΥΛΑ
Είσαι νοστιμούλα, ανοίγεις και τα
πόδια εύκολα...διευθύντρια γίνεσαι!

ΕΛΕΝΗ
Ας μπορούσαμε κι εμείς.

ΡΟΥΛΑ
Τι είπες;

ΕΛΕΝΗ
Είναι πολύ όμορφη, λέω!

ΕΛΕΝΗ
Στη δουλειά δε σταματάς να μιλάς. Εδώ,
μία ώρα τώρα,δεν είπες λέξη.

ΡΟΥΛΑ
Στη δουλειά βαριέμαι και το κάνω για να περνά η ώρα. Αλλιώς θα λαλήσω.

ΕΛΕΝΗ
Άστο ρε Ρούλα!

ΡΟΥΛΑ
Γιατί;

ΕΛΕΝΗ
Που ξέρεις τι είναι αυτός;

ΡΟΥΛΑ
Μουγγός είναι.

ΜΑΝΑ
Η Μαρία μού ‘πε ότι έχεις να πας να τους δεις από τη γιορτή της.

ΜΑΝΑ
Μην κάθεσαι εδώ μοναχή σου.Να πηγαίνεις...
Να βλέπεις και τ’ανηψούδια σου.

ΜΑΝΑ
Είδα και τον Παναγιώτη.

ΕΛΕΝΗ
(με το βλέμμα στο πιάτο)
Ποιόν Παναγιώτη;

ΜΑΝΑ
Τον...δικό σου.

ΕΛΕΝΗ
Δεν έχω κανένα Παναγιώτη... Που τον είδες ;

ΜΑΝΑ
Της Παναγίας. Είχαν έρθει στο χωριό. Όλη η οικογένεια. Καλοί άνθρωποι...

ΜΑΝΑ
Παντρεύεται το Πάσχα.

ΕΛΕΝΗ
Ποιός;

ΜΑΝΑ
Ο Παναγιώτης.

ΜΑΝΑ
Ποιός ήτανε;

ΕΛΕΝΗ
Δε μίλησε.

ΜΑΝΑ
...και χτες προτού γυρίσεις,πήρε και δε μίλησε.

ΡΟΥΛΑ
Λεωνίδα, δεν έχεις καμμιά φιλενάδα;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Αυτό το καιρό είμαι μόνος.

ΡΟΥΛΑ
(γλυκαίνοντας τον τόνο της φωνής της)
Δεν υπάρχει καμμία...που σ΄αρεσει;

ΡΟΥΛΑ
Τι έγινε;

ΕΛΕΝΗ
Γιατί τον πειράζεις;

ΡΟΥΛΑ
Έλα μωρέ, αφού του αρέσει.

ΡΟΥΛΑ
Κατάλαβες; Πήγε και με ρουφιάνεψε! Το τσουλί!
Γιατί; Επειδή έφαγα ένα γιαούρτι!

ΡΟΥΛΑ
Ωραίο αυτό ε;

ΕΛΕΝΗ
Μμμ...

ΡΟΥΛΑ
Πόσο κάνει; (Κοιτάζει την τιμή) Αν είχα μαζί μου θα το
έπερνα τώρα. Για το βράδυ.

ΕΛΕΝΗ
Τι είναι το βράδυ;

ΡΟΥΛΑ
Θα βγω.

ΡΟΥΛΑ
...Με γκόμενο.

Κα.ΡΕΝΑ
Καλημέρα Ελένη μου.

ΕΛΕΝΗ
Καλημέρα κυρία Ρένα.

Κα.ΡΕΝΑ
Μήπως έχεις τώρα κορίτσι μου, να μου δώσει τα κοινόχρηστα;

ΕΛΕΝΗ
Nαι, μισό λεπτάκι κυρία Ρένα.

ΕΛΕΝΗ
Ορίστε.

Κα.ΡΕΝΑ
Να ‘σαι καλά κοριτσάκι μου.

ΕΛΕΝΗ
Από που ακούγονται τα τραγούδια;


Κα.ΡΕΝΑ
Από το υπόγειο. Το έπιασε ένας ξένος. Είπα στη σπιτονοικοκυρά να το δώσει σε Έλληνα. Προχθές το ‘χε τέρμα μέχρι τη μία.

Κα.ΡΕΝΑ
Τι να κάνω; Nα του πω να το κλείσει;
Φοβάμαι. Έχω και τον άντρα μου με μπαλονάκι.

Κα.ΡΕΝΑ
Πάω. ‘Εχω και το φαϊ στο φούρνο. Γειά σου Έλένη μου.

ΕΛΕΝΗ
Γειά σου κυρία Ρένα.

ΕΛΕΝΗ
Καλημέρα...συγγνώμη...μου έπεσε μία... ένα ρούχο, και..

ΕΛΕΝΗ
Πίσω...μπορώ να...

ΕΛΕΝΗ
Έξω...στην αυλή.

ΕΛΕΝΗ
Ευχαριστώ.

ΑΝΔΡΑΣ
Εντάξει,τίποτα.

ΜΑΝΑ
Τι θέλει τώρα ο χριστιανός που παίρνει και δε μιλάει;

ΡΟΥΛΑ
Με πάει σπίτι μου,πάω να κατέβω, μου λέει «να ‘ρθω κι εγώ», «κανονικά» του λέω, «δεν θά’πρεπε αλλά έλα για λίγο».

ΕΛΕΝΗ
Και;

ΡΟΥΛΑ
(σκύβει προς το μέρος της)
Ένα θα σου πω.Βγήκα από το ασανσέρ με την κυλότα στα γόνατα.

ΕΛΕΝΗ
Βγήκατε πρώτη φορά και τον άφησες;

ΡΟΥΛΑ
Κακό έκανα; Γιατί να μην τον αφήσω;

ΡΟΥΛΑ
Λεωνίδα κρυφακούς;

ΕΛΕΝΗ
Άστο μάνα.Θα το πάρω εγώ.Κράτα μου
την πόρτα.

ΕΛΕΝΗ
...Εφχαριστώ.

ΤΑΞΙΤΖΗΣ
Έλα κυρά-Νίκη. Αργήσαμε. Έχω να πάρω δύο ακόμα.

ΜΑΝΑ
Να προσέχεις Ελένη μου...και να τρως.

ΕΛΕΝΗ
Καλό ταξίδι.

ΕΛΕΝΗ
Τι έχεις πάθει σήμερα; Λέξη δεν έβγαλες.

ΡΟΥΛΑ
(απότομα)
Τίποτα δεν έπαθα...

ΡΟΥΛΑ
Μ’ έδιωξε...Από το τηλέφωνο. Ούτε να πιούμε ένα καφέ να τα πούμε... Το αρχίδι...Ε βέβαια,αφού γάμησε πρώτα!

ΡΟΥΛΑ
Λεωνίδα,τι έγινε με κείνη;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Ποια;

ΡΟΥΛΑ
Που σου αρέσει..που θέλεις...

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Εε...τίποτα...ακόμα.

ΡΟΥΛΑ
Γιατί ρε Λεωνίδα;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
...Δεν ξερω

ΡΟΥΛΑ
Τι δεν ξέρεις;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
....

ΡΟΥΛΑ
Ψέματα μου είπες, Δεν υπάρχει καμμία ε;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Όχι,όχι,αλήθεια.

ΡΟΥΛΑ
Τότε;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Τι τότε;

ΡΟΥΛΑ
Λεωνίδα με έπρηξες.(αγανακτησμένη)

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
....συγγνώμη Ρούλα.(σκύβει το κεφάλι)

ΦΩΝΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ
Ελένη...

ΕΛΕΝΗ
Ορίστε,παρακαλώ...

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
Δεν είπαμε βρε κούκλα μου τα ραβιόλια
στο πάνω ράφι; Όσα ζυμαρικά δεν έχουν
ζήτηση, ψηλά. Εντάξει;

ΡΟΥΛΑ
...ε δεν ξέρω ρε Λεωνίδα.Σινεμά,για καφέ, όπου...αλλά το δώρο δώρο.Και μην πάρεις τίποτα ακριβό.Κανένα σκουλαρίκι από αυτά που πουλάνε οι μαύροι.Η κίνηση είναι που μετράει.

ΡΟΥΛΑ
Άκου που σου λέω.

ΑΝΤΡΑΣ:
Δεν είμαι από ‘δω! Με φέρανε και μ’ αφήσανε!

ΣΟΥΒΛΑΤΖΗΣ:
Έλα, εντάξει. Πήγαινε σπίτι σου τώρα.

ΕΛΕΝΗ
Ναι...Εμπρός...