Νέα

26/6/2015

"Πνοές" στο Σπίτι της Κύπρου (25/6/2015)

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 και ώρα 20:00, σε μια όμορφη βραδιά, πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα η προβολή του έργου «Πνοές» - κύκλος video art, του Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη, που αποτελεί μαι οπτικοποιημένη αναφορά σε συγκεκριμένα τμήματα του ποιητικού έργου σπουδαίων νεοελλήνων ποιητών: Κωνσταντίνος Καβάφης, Νίκος Καββαδίας, Κώστας Καρυωτάκης, Δημήτρης Χουλιαράκης.


"Όταν η ποίηση συναντά την εικόνα και τον ήχο"

Ένα πρωτότυπο εγχείρημα, που αποτύπωσε με εικόνα και ήχο ξεχωριστές στιγμές της νεοελληνικής ποίησης και ανέδειξε μια διαφορετική διάσταση του έργου των νεοελλήνων ποιητών μέσα από την κινηματογραφική ανάπτυξη, μεταφέροντας στον θεατή όχι μόνο τα σημαντικά νοήματα αλλά, κυρίως, το συναίσθημα που ενυπάρχει και κυριαρχεί στο εσωτερικό των ποιημάτων. 

Την εκδήλωση προλόγισε η Μορφωτική Ακόλουθος της Κύπρου κ. Μαρ. Παναγίδου.
Η έκπληξη ήλθε στη λήξη της βραδιάς όταν η κ. Παναγίδου, συγχαίροντας τον κ. Χατζημιχαηλίδη για το έργο του, ανέφερε ότι θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιδέα και η δημιουργία ενός ανάλογου έργου που θα αφορά Κύπριους ποιητές. Ο σκηνοθέτης αφού ευχαρίστησε θερμά τόσο την ίδια όσο και τους συνεργάτες της για την επιτυχημένη διοργάνωση, υποσχέθηκε να το ερευνήσει και γιατί όχι να το πραγματοποιήσει.

Οκτώ από τις “Πνοές” παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των βίντεο προβολών με τίτλο “Time Lapse”, στο Project Room του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης την άνοιξη του 2014, ενώ ολόκληρη η σειρά παρουσιάστηκε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στο Ίδρυμα Ά. & Λ. Κατακουζηνού σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων (21, 22 & 25 Μαρτίου 2015) και στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (31/3/2015) 

Δείτε περισσότερα για τις «Πνοές» εδώ