Νέα

6/4/2012

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Βαγγέλη Κοτρώνη από το shortfromthepast.gr


Η t-shOrt θέλοντας να τιμήσει τους σημαντικούς Έλληνες μικρομηκάδες, ξεκινάει μια σειρά αφιερωμάτων στο shortfromthepast. Σε δώδεκα μήνες, δώδεκα ονόματα, δώδεκα ξεχωριστές αφιερώσεις, θα ενδυναμώσουν την σημαντικότητα της ιστοσελίδας μας για τις κλασικές ταινίες μικρού μήκους, επιδιώκοντας, ταυτόχρονα με την ουσιαστική αναφορά στο έργο και το υλικό των δημιουργών, την ενίσχυση της ιδέας της ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας μικρού μήκους.

Το πρώτο μας αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Βαγγέλη Κοτρώνη, έρχεται να κάνει γνωστή, τη δυναμική παρουσία ενός πολύ αξιόλογου δημιουργού, στο όνομα του οποίου, η μητέρα του, κυρία Νίνα Κοτρώνη, ίδρυσε το πολύ γνωστό στους κινηματογραφικούς κύκλους "Ιδρυμα Βαγγέλης Κοτρώνης" και μέσα απο το οποίο δημιουργηθήκε το "Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου" ταινιών μικρού μήκους, που γίνεται σε ετήσια βάση στη χώρα μας.
Αξίζει να δούμε τις δύο μοναδικές ταινίες που έκανε: το "Flash" (1984) και το "Βερνταλάκ" (1985) και μαζί με αυτές ό,τι τον αφορά στη σχέση του με την μικρού μήκους... ε! και ίσως κάτι παραπάνω!

 Ο Βαγγέλης Κοτρώνης ήταν Έλληνας σκηνοθέτης του Φανταστικού Κινηματογράφου και εκδότης/κριτικός περιοδικών ανάλογου περιεχομένου. Από το 1978 έως το 1982 συνεργάστηκε με το περιοδικό «Ιδεοδρόμιο» όπου τα κείμενα του έκαναν αίσθηση στο φοιτητικό κοινό της εποχής.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του σκηνοθέτησε δύο ταινίες μικρού μήκους με τίτλο «Flash» και «ΒΕΡΝΤΑΛΑΚ». Τα περιοδικά ήταν το «Cine ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ» (πρώτο τεύχος Φεβρουάριος 1983) και το «Χιονάτη για μεγάλους».
Το 1983 συνέγραψε μαζί το Τζίμη Πανούση, τη Λιλή Πανούση και το Νίκο Ζερβό το σενάριο της ταινίας Ο δράκουλας των Εξαρχείων στην οποία και έπαιξε. Ακόμα έπαιξε στις ταινίες «Αρπα Colla» (1982, σκηνοθεσία Νίκος Περάκης) και «Σουβλίστε τους» (1981, σκηνοθεσία Νίκος Ζερβός). Ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο χώρο του Φανταστικού Κινηματογράφου εκτός από τις ταινίες του και με μεταμεσονύκτιες προβολές στο κινηματογράφο «Ιλίσια».
Το Μάιο του 1985, σε ηλικία 28 ετών έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου με μηχανή.
Η μητέρα του, Νίνα Κοτρώνη, καθιέρωσε στην μνήμη του ένα χρηματικό βραβείο για ταινίες μικρού μήκους Φανταστικού Κινηματογράφου στην αρχή στα πλαίσια του φεστιβάλ της Δράμας, στη συνέχεια σε χώρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, στη Νέα Σμύρνη και από το 2000 στη κινηματογραφική λέσχη Ηλιούπολης.

Σας προσκαλούμε να δείτε όλο το πλούσιο υλικό του αφιερώματός μας στον Βαγγέλη Κοτρώνη, εδώ, στη δική σας χρυσή ταινιοθήκη!

Καλή διασκέδαση!